IRC-Galleria

Uusimmat blogimerkinnät

Selaa blogimerkintöjä

Elämä on oikeesti niin ihanaa aina välillä.... Esimerkiks tänään mulla on ollu kivaa... Vaikka olenkin ollu koko päivän kotona.. Ei mua hetkauta ne jotka tulee haukkuu mua... Ne on lapsellisia... Jollei ole muuta tekemistä ku haukkuu toisii niin sit on asiat huonosti.. Kannattais ehkä miettii mitä elämältään haluu.. Ja sit ku tietää mitä haluu ni tekis jotain sen asian eteen et saa mitä haluu.. TAJUATTEKO TE??? Sit toiseen juttuun...

Mua ei vois vähempää kiinnostaa mitä te must ajattette.. Yhet on sitä mielt et toi on ihan ok tyyppi, yhet sitä mielt et toi on lehmä, yhet sitä mielt et toi on lapsellinen, yhet sitä mielt et toi on läski, yhet sitä mielt et toi on ruma... Mua ei kiinnosta koska mä olen ihan sujut oman itseni kanssa.. Ja sit nää mun polvi ja selkä vaivat.. Ne ei liity mitenkään siihen et mulla on HIUKAN ylipainoa.. Ette varmaan usko mut mulla ei oo ylipainoo edes viittä kiloo!!! Mun selässä on joku Morbus Scheuermann mä en osaa kertoa siitä mitää muuta ku tän mitä löysin netist..

Scheuermannin tauti

Scheuermannin taudissa rinta- tai lannerangan nikamasolmuihin kehittyy kiilamaisuutta, joka aiheuttaa ryhtimuutoksen. Tunnusmerkkeinä ovat kyfoosin lisääntyminen rintarangassa sekä rintarangan alaosan ja lannerangan lordoosin oikeneminen. Pää sekä hartiat ovat myös usein eteenpäin työntyneinä. Rintarangan Scheuermannin tautia nimitetään I-tyypiksi ja rinta- ja lannerangan rajalla ja lannerangassa esiintyvää tautia II-tyypiksi. (Poussa 1991: 148 - 149; Ryöppy 1997: 112 - 114; Wenger - Frick 1999).

Yleisiä oireita nuorilla ovat selän väsyminen ja rasituskivut. Rintarangassa esiintyessään tauti aiheuttaa lähinnä kosmeettista haittaa, mutta lannerangassa kipuoireita. Hoitamattomana rintarangan alueen taudin haitta on aikuisiässä melko vähäinen, sillä lopputuloksena on kivuton, mutta jäykkä hyperkyfoosi. (Wenger - Frick 1999). Ekstensiotukiliivin lisäksi kasvukauden hoitoon kuuluu rinta-, vatsa- ja hamstringlihasten venytystä ja selän aktiivisia ojennusharjoitteita. Kipuoireet ovat vaikeammin hoidettavissa. Myös leikkaushoitoa harkitaan tilanteen mukaan. (Schlenzka 1999: 1779.)

Scheuermannin tautia on arvioitu esiintyvän 1 - 8 %:lla väestöstä. Tyypillisin esiintymisikä on 8 - 12-vuotiailla, mutta vakavampaa taudinkuvaa havaitaan yleensä 12 - 16-vuotiailla. (Wenger - Frick 1999.) Taudin perimmäinen syy on tuntematon. Mekaanisilla tekijöillä on vaikutusta, mutta kyseessä on mahdollisesti kudosten perinnöllinen heikkous, koska Scheuermannin tautia esiintyy suvuittain. Tautiin liittyvät röntgenmuutokset tulevat esille prepuberteetissa. Tauti on jossain määrin yleisempi pojilla kuin tytöillä. (Poussa 1991: 148 - 149, Ryöppy 1997: 112 - 114).



Ja sit toi mun polvi....


Määritelmä:

Polvilumpion alapuolella olevan ruston kuluma tai repeämä. Seurauksena on kipua ja tulehdusta. Rustosta tulee kuin hiekkapaperia, koska polvilumpio ei pääse liikkumaan kuten sen pitäisi.

Oireita:

- Kipua polvilumpion alla tai sivuilla
- Ratiseva ääni tai tunne, kun epätasainen rusto hieroutuu rustoa vasten polvea taivuttaessa
- Kipu on kovinta mäkijuoksemisen jälkeen
- Turvotusta

Syitä:

- Ylipronaatio (jalka kääntyy liikaa sisäänpäin, kun se koskettaa juostessa maata)
- Heikot tai väsyneet etureisilihakset. Etureisilihakset pitävät polvilumpion oikealla paikalla. Etureisilihasten sisäosat vastaavat erityisesti polvilumpion oikeasta toiminnasta
- Lihasepätasapaino (heikot etureisilihakset, kireät takareisilihakset ja kireä polven itb-lihas)
- Juokseminen kaltevilla juoksualustoilla
- Liika harjoittelu


Hoito-ohjeet
Omahoito:

Lopeta juokseminen tilapäisesti ja syö 5-7 päivän kuuri tulehduskipulääkettä. Mikä
tahansa apteekin tulehduskipulääke kelpaa. Lue kuitenkin lääkkeen ohjeet ennen annostelua.

Jäädyttele polvea 10 minuuttia kerrallaan kahden tunnin välein vähentääksesi tulehdusta. Vältä harjoitteita, joissa paino tulee jalalle. Pidä jalka kohoasennossa mahdollisimman paljon. Hiero polvea erityisesti mahdollisista aroista pisteistä tulehdusta lievittävällä geelillä (esim. mobilat).

Aloita reisilihasten vahvistaminen vasta, kun polvi on täysin kivuton.

Hyviä harjoitteita:

1) Istu tuolille, laita tyyny polvesi alle, jännitä reisilihaksesi, paina polvesi tyynyyn ja nosta jalkaa 20 kertaa.
2) Toista liike samoin kuin ylhäällä, mutta jalkaterä käännettynä ulospäin vahvistaaksesi reiden sisäosia. Toista 20 kertaa.
3) Kyykkyliike. Suorita selkä seinää vasten. Kyykisty hitaasti siten, että polvi on 45-60 asteen kulmassa. Säilytä jalat jännityksessä 5 sekuntia. Rentouta ja toista 20 kertaa.
4) Seiso askelmalla tai laatikolla. Jännitä toisen jalan reisilihas ja astu toisella jalalla hitaasti maahan. Palauta jalka askelmalle, rentouta. Toista 20 kertaa. Lisää toistoja viidellä kahden päivän välein, kunnes pääset 60 toistoon.

Venyttele kaikkia jalkalihaksia. Palaa juoksemiseen hitaasti ja vähän kerrallaan.

Täydellinen toipuminen kestää yleensä neljästä kuuteen viikkoa.

Lääketieteellinen hoito:

Jos vamma ei osoita parantumisen merkkejä omasta hoidosta huolimatta kahdessa viikossa,
ota yhteys fysioterapeuttiin tai lääkäriin. Tukipohjallisista voi myös olla apua vamman hoidossa, jos syy on ylipronaatiossa.
Leikkaus on äärimmäinen viimeinen toimenpide.
Siinä ruston kovia reunoja hiotaan ja
seurauksena on yleensä kipujen vähentyminen.
Kortisoni-injektioista ei tässä vaivassa ole hyötyä.

Kaikkea liikuntaa, joka tuottaa polvelle kipua, täytyy välttää.


Jos luitte noi ni sit teil ei pitäis olla enää mitään valittamista siit et miks mä aina valitan mun selkää ja polvee!!!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.