IRC-Galleria

bb_waters

bb_waters

Blues ain't dead

aamun uutinen, osa 18Tiistai 20.05.2008 08:27

Raakaöljyn ja dollarin hintakehitys eivät lupaa helpotusta autoilijoille

Koko juttu osoitteessa:
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Raaka%C3%B6ljyn+ja+dollarin+hintakehitys+eiv%C3%A4t+lupaa+helpotusta+autoilijoille/1135236487155

Bensasta dieselautoon vaihdonkin taloudellinen hyöty alkaa olla syöty. Kun diesel oli vielä viime vuonna Öljy- ja kaasualan keskusliiton tilastojen mukaan keskimäärin 28 prosenttia 95-oktaanista bensaa halvempaa, etu oli maanantaina Mankin Nesteellä supistunut hitusen alle kymmeneen prosenttiin.

Maailmanmarkkinat ovat kutistaneet veroilla synnytetyn hintaeron hyvin pieneksi.

"Bensiinin kulutus laski koko alkuvuoden selvästi. Dieselin kulutus kuitenkin kasvoi sen verran, ettei liikennepolttonesteiden kokonaiskulutus pienentynyt lainkaan. Ei kallis polttoaine ole vähentänyt autoilua."

Näin sanoo lähes kaiken Suomen autoissa käytettävän polttoaineen jalostajan Neste Oilin liikennepalveluiden johtaja Arvo Ruotsalainen. Hän varoo visusti herättämästä turhia toiveita hinnanlaskusta.

Bensiinin ja dieselin hinnat vaihtelevat päivittäin maailmanmarkkinoiden myllerryksessä. Raakaöljyn hinta näyttää olevan loputtomassa nousukierteessä, joka on vuodessa lähes tuplannut hinnat.

Euroopassa tätä kehitystä on jarruttanut öljymarkkinoiden yksinomaisen laskutusvaluutan Yhdysvaltain dollarin halventuminen. Paljolti sen vuoksi huippukalliilta tuntuva bensa maksaakin itse asiassa vain kymmenen prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Ruotsalaisen mukaan bensa maksaisi 15 senttiä nykyistä enemmän, jos euron kurssi olisi 1,30 dollaria.

Bensan uusin hintapiikki johtui lähinnä siitä, että dollari alkoi pari viikkoa sitten vahvistua. Maanantaina dollari vaihteeksi taas heikkeni niin, että yhden euron ostamiseen tarvittiin 1,55 dollaria.

Ruotsalainen arvioi, että jopa puolet autoilijoista ymmärtää bensan hinnan riippuvuuden kansainvälisistä tekijöistä. Toinen puoli epäilee vedätystä.

Viimemainitun ryhmän keskuudessa on käynnistetty verkossa ketjukirje, jossa patistellaan autoilijoita boikotoimaan Nesteen ja Shellin asemia. Kirjeen tuntemattomien alkuunpanijoiden mielestä tällainen kuluttajaboikotti synnyttäisi hintasodan ja pakottaisi suuret jakelijat alentamaan hintojaan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.