IRC-Galleria

choz

choz

♡ Juha & Niko ♡

:DTiistai 25.11.2008 20:49

Tuoreen tutkimuksen mukaan isoveli voi vaikuttaa nuorempien sisarusten hedelmällisyyteen ja jopa vähentää heidän mahdollisuuksiaan saada omia lapsia.

Ilmiön uskotaan juontavan juurensa jo kohdusta, sillä poikalapsen kantamisen aiheuttama fyysinen rasitus saattaa verottaa äitiä niin paljon, että seuraavien lasten terveys kärsii.

Englantilaisen Sheffieldin yliopiston tutkijat huomasivat yhteyden tutkittuaan kolmen suomalaisen sukupolven syntymä-, avioliitto- ja kuolematilastoja ennen teollista aikaa.

Vaikka vaikutukset ovat pieniä tutkimus osoitti selkeästi, että isoveljen omaaminen heikensi sisarusten lastensaantimahdollisuuksia. Sekä naiset että miehet, joilla oli isoveli, hankkivat lapsia myöhemmin elämässään ja lapsien syntymissä oli suurempi aikaväli.

Merkittävää oli, että ilmiö vaikutti yhtä paljon sekä naisiin että miehiin. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmiöllä on biologinen tausta eikä kulttuurilliset asiat vaikuta siihen.

Aiempi tutkimus aiheesta on osoittanut, että pojat ja tytöt, joilla on isompi veli ovat tyypillisesti lyhyempiä kuin sellaiset, joilla on isosisko.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.