IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Blogi

« Uudemmat - Vanhemmat »

/channel remove #irc-galleria IRCnetLauantai 21.01.2006 02:12

00:04 -!- Irssi: Channel #irc-galleria removed

Valitettavasti en voi enää käydä #irc-galleria-kanavalla. Syynä on ettei kanavalla sallita utf-8-merkistön käyttöä. Eilen minut potkittiin kanavalta. Potkija (nimi jätetty pois kohteliaisuussyistä) toimi ilmeisesti kanavalla vallinneen yleisen (yksipuolisen?) konsensuksen perusteella. Yksipuolisuutta epäilen sillä perusteella että iso8859-1 käyttäjien asiakasohjelmat ovat yleensä enemmän rikki kuin utf-8 käyttäjien, joten heillä on enemmän syytä kiivailla kohdatessaan merkistöongelmia (nämä ongelmat eivät ehjällä klientillä välttämättä näy lainkaan).

Yksityisyyttä kunnitoittavana henkilönä en lainaa muita keskustelijoita. Sen sijaan lainaan pari oleellisinta riviä omasta argumentoinnistani:

23:08 < cyberix> Me ollaan suvaitsevaisia, me utf-8 ihmiset
23:08 < cyberix> Me ei haluta ajaa ketään pois

Jos tahdotte tietää vasta-argumenttejä käykää toki kysymässä niitä kanavalta, jos teitä ei potkita pois ennen vastauksen saamista.

Itse siirryin vuoden vaihteessa, ehdotetun yhteissiirtymisen myötä, käyttämään utf-8-merkistöä. Minua ei häirinnyt iso8859-1-merkistön käyttö sillä molempia merkistöjä tukevia ilmaisia ja vapaita irc-ohjelmia on saatavilla kaikille suurille ja monille pienemmillekkin käyttöympäristöille. Ehjiä ohjelmia pystyi käyttää toimivasti jopa Digitalin 80-luvulla(?) valmistamilla videoterminaaleilla joita minulla on kaksi (vt320 ja vt420). Lisäksi monet näiltä osin rikkinäiset clientit kuten kaupallinen ja epävapaa, mutta yleisesti käytetty mIRC voidaan scriptien avulla päivittää toimimaan molempien merkistöjen kanssa.

Käytän utf-8-merkistöä noin kymmennellä muulla suomenkielisellä kanavalla, kymmenellä englannin kielisellä kanavalla, sekä parilla lojbanin kielisellä kanavalla. Kaikilla näillä utf-8 on käypä merkistö. Syynä siihen, että en käyttänyt #irc-galleria-kanavalla iso8859-1 merkistöä on se, että kanava/käyttäjä kohtainen merkistön asettaminen on paitsi usein työlästä purkkaamista, myös hyödytön ja epälopullinen ratkaisu. Tiedän sen, koska ehdin harrastaa sitä noin vuoden silloin kun ehjiä klienttejä ei vielä ollut helposti saatavilla.

Surullisinta tässä on se, että nyt #irc-gallerian moninnaiset käyttävät huomaavat asiakasohjelmansa rikkonaisuuden vasta kun joku yrittää puhua heille vierasperäisin utf-8-merkein (esim. kyrilliset ja kreikkalaiset merkit), useimmat toivottavasti törmäävät ongelmaan aiemmin muilla (vähemmän penseillä) kanavilla käydessään ja tajuavat tehdä peliliikkeen tulevaisuutta ajatellen.

#irc-galleria-kanavalla on monia erittäin mukavia keskustelijoita ja ympärivuorokautista seuraa. /me kiittää menneistä keskusteluista. Toivottavasti tapaamme joskus iloisemmissa merkeissä. Pyydän teitä ilmoittamaan minulle heti, jos kanavan poliittinen tilanne muuttuu suvaitsevaisemmaksi. Auto-joinaan silloin toki taas mielelläni, etenkin jos tämä tapahtuu ennen kuin ehdin vieraantua kanavalaisista.

Jatkoa edelliselle...Torstai 17.11.2005 02:31

Nyt otin ja kirjoitin taas tämmösen.

Päivä cyberixinäSunnuntai 13.11.2005 03:23

Tänään kirjoitin gallu-päiväkirjaan.
« Uudemmat - Vanhemmat »