IRC-Galleria

"Tavoitteena aivoton pullamössösukupolvi?


Markus (Axu) Laine käsittelee Kangasalan Sanomissa 14.10.2008 ilmestyneessä tekstissään ”lisää valinnaisaineita kouluihin” peruskoulussa opetettavien aineiden valinnanvapautta. Hänen mielestään kouluissa tulisi opettaa pakollisena vain matematiikkaa, englantia ja äidinkieltä, jolloin muut aineet olisivat valinnaisia. Ajatus voi kuulostaa hyvältä hetken aikaa, mutta tarkemmin tarkisteltaessa siitä löytyy monia kritiikin aiheita.
Tämän uudistuksen mahdollista vastustusta Laine vertaa 1960-luvun lopussa tapahtuneeseen koulu-uudistukseen, jossa kansakoulu muuttui peruskouluksi. On sanottava, että 2000-luvulla asiat eivät ole samalla tavalla kuin noin neljäkymmentä vuotta sitten. Nuoret ovat entistä kansainvälisempiä ja saavat tietoa laajemmalta alueelta. Jos tällainen uudistus tapahtuisi nyt, tulevat sukupolvet tulisivat kauhistelemaan sitä virhettä. Se sukupolvi, joka tämän ajatuksen mukaan kasvatettaisiin, olisi tietämättömin ja jäisi kehityksessä jälkeen.
Laine ei mainitse tekstissään, olisivatko valintojen tekijät vanhempia vai itse oppilaita. Pitää myös ottaa huomioon, että ihminen on perimmiltään laiska. Jos peruskoulun oppilaille annettaisiin vapaus valita omat aineensa Laineen ajatuksen mukaan, ainelista olisi luultavasti tämän näköinen: Matematiikka, englanti ja äidinkieli. Miksi opiskella enemmän, jos sitä ei vaadita? Ovatko peruskouluikäiset todella tarpeeksi kypsiä päättämään omista aineistaan ja tulevaisuudestaan? Pitäisikö meidän unohtaa kokonaan historia, biologia, maantieto ja vieläpä toinen virallinen kielemme ruotsi? Voisi luulla, että nykymaailmassa elävä Laine ottaisi huomioon tulevaisuuden ja työkyvykkyyden, eikä vain viihtymisen oppilaiden ja opettajien puolesta.
Laine mainitsee myös toimineensa opettajana yli kymmenen vuotta. Onkohan tämä ollut Laineelle jotenkin traumaattista aikaa, jos hänen mielestään ainoa peruskoulussa tarvittava uudistus on ”opettajaparkojen” työtaakan pienentäminen? Opettajaksi ryhdytään sananmukaisesti siksi, että halutaan opettaa. Varmasti opettajien viihtymättömyyteen löytyy muitakin syitä, kuin vain oppiaineiden paljous. Lisäksi esille tulee kysymys siitä, että tarvitaanko opettajia enää niin paljon. Koulutusalan massairtisanomiset ovatkin juuri se, mitä Suomi tarvitsee. Miksei saman tien poisteta myös matematiikkaa ja englantia pakollisten listalta? Kyllähän äidinkielellä pärjää siinä yhteiskunnassa, mihin Laineen ideat ovat viemässä. Jos yleissivistyksen oppiminen ja opettaminen on Laineen mielestä rääkkäämistä, uuden sukupolven nimeksi voisi hyvin tulla ”aivoton pullamössösukupolvi” joka on entistä laiskempi, saamattomampi ja tietämättömämpi.
Laine käsittelee tekstissään myös oppilaiden ja opettajien masennusta, jonka syy on hänen sanojensa mukaan ”pakkoon perustuva opetussuunnitelma”. Pakko on mielenkiintoinen sana. Meidän on pakko käydä koulua. Meidän on pakko opiskella monia aineita. Meidän on pakko elää yhteiskunnan mukana. Meidän on pakko noudattaa lakia ja järjestystä. Meidän on pakko menestyä elämässä. Meidän on pakko elää ja kuolla. Mielestäni peruskoulussa kohdattava pakko-opiskelu ei aiheuta opettajille ja oppilaille mielenterveydellisiä ongelmia. Tietysti jos Laineella olisi esittää varteenotettavia tutkimustuloksia asiasta, voisi mielipide olla uskottavampi. Laine mainitsee myös tekstissään taideaineet ja niiden epätärkeyden. Eihän itsensä ilmaiseminen liikunnallisesti, musiikillisesti tai kuvallisesti mitenkään voi pitää oppilaiden, opettajien tai muutenkin kaikkien ihmisten virkeyttä yllä. Onhan niistä tietysti tehty positiivisia tutkimustuloksia, mutta kuvittelisin Laineen kasvatustieteen maisterina ottaneen selvää asioista sanoessaan vahvan mielipiteensä.
Motivaatiota voi syntyä muutenkin kuin valinnaisilla aineilla. Yliopisto ja muut korkeamman tason oppilaitokset ovat valintojen tekemistä varten, ei yleissivistystä ylläpitävä peruskoulu. Viihtyvyyden kehitykseen on mahdollista löytää parempia ehdotuksia, kuin hieman epämiellyttävien ja joidenkin mielestä tylsien aineiden lopettaminen. En kokonaan tyrmää Laineen ideaa valinnanvapaudesta ja yksilöllisyyden kehittämisestä, mutta näin radikaali ehdotus ei tule onnistumaan. Ehtii sitä elämäänsä ja valintojaan ajatella peruskoulun jälkeenkin, ainakin omalta osaltani olen tyytyväinen tietojeni määrään ja laajuuteen, kiitos peruskoulun.

-Heidi "

Laineelta vastaus tänään Kangasalan Sanomissa:
Heidi on "tyypillinen lakimoraalitasolle jäänyt, autoritäärisen kasvatuksen tulos".
Nih. Vain niin. :DD
*reps*
Ei vitsi, mun pitää kirjoittaa se vastaus tänne jossain vaiheessa, niin näette millaisia idiootteja maailmassa on ^^

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.