IRC-Galleria

Bensa vai diesel?Lauantai 11.10.2008 23:46

Välillä tulee taas mietittyä hölmöjä asioita. Kun moni sitä epäröi, kannattaako nykyään enää dieselillä ajella, kun dieselikin alkaa olla jo aika hyvin hinnoissaan, piti nyt sitten tehdä hiukan laskelmia. Onhan se totta, että käytettyä autoa hankittaessa saattaa bensa-auton hankintahinnassa tulla merkittävä etu verrattuna vastaavaan diesel-autoon kohtuullisilla kilometreillä. Mutta, kuinka paljon halvemmalla se bensa-auto sitten pitäisi saada, että hankintahinnan ero kompensoisi polttoainekulujen eron näillä ajomäärillä?

Nykyisillä hinnoilla ja ajomäärillä tuolla Mondeolla tulee polttoainekuluiksi kilometriä kohti noin 8,5 senttiä, ja pääomakulujen osuus on noin 5 senttiä kilometriä kohti. Eli noin äkikseltään kun laskee, semmoiset 9 litraa sadalle kilometrille kuluttavalla bensa-autolla polttoainekulut olisivat jotakuinkin saman verran mitä tuolla Mondeolla polttoainekulut ja pääomakulut yhteensä (13,5c). Kun suurehko osa ajosta kuitenkin on kaupunkipyöritystä pääkaupunkiseudulla, niin harva vastaavan kokoluokan bensa-auto (semmoinen joka oikeasti liikkuukin) mahtaisi ihan noihin lukemiin päästä. Ja lisäksihän tuo edellyttäisi että siitä autosta ei sitten olisi pääomakuluja lainkaan, eli se autohan pitäisi silloin omistaa velattomana, eikä sen arvo saisi laskea omistusaikana. Taitaa olla jotakuinkin mahdoton yhtälö. Eli kyllä se dieseli sitten kuitenkin näillä ajomäärillä tulee aika paljon edullisemmaksi...

"toim. huom." tokihan autosta tulee paljon muitakin kuluja kuin polttoaine- ja pääomakulut, mutta niitä ei ole tässä vertailussa otettu mukaan, koska lähtökohtaisesti voitaneen olettaa, että esim. vakuutusmaksut ja huoltokulut ovat molemmissa jotakuinkin yhtäsuuret.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.