IRC-Galleria

hommprioTorstai 16.11.2006 13:47

Aids


AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) Alun perin AIDS-diagnoosi perustui juuri potilasta vaivaavien oheistautien tunnistamiseen. Nykypäivänä diagnoosi perustuu vasta-aine- tai antigeenitestiin. Nämä menetelmät mahdollistavat diagnoosin varhaisemmassa vaiheessa. Ensimmäisen kerran AIDSia havaittiin 1980-luvulla homoseksuaalien ja suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa. 1990-luvulle tultaessa tauti oli muuttunut maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Tänä päivänä valtaosa taudinkantajista on heteroseksuaalisia aikuisia ja lapsia kehitysmaissa


tartuntatapa

Tartuntatavat
Moniin muihin taudinaiheuttajiin verrattuna hi-virus tarttuu heikosti. Esimerkiksi hepatiitti B -virus tarttuu jopa sata kertaa helpommin ihmisestä toiseen. Ihmisen kehossa hi-virusta voi olla tartuttavissa määrin veressä, siemennesteessä ja esiliukasteessa, emättimen ja kohdunkaulan eritteissä ja äidinmaidossa.

Hi-virus voi tarttua, jos verta, siemennestettä tai esiliukastetta, emättimen ja kohdunkaulan eritteitä tai äidinmaitoa pääsee limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta toisen ihmisen verenkiertoon.

Hiv-tartunnan voi saada suojaamattomassa yhdynnässä. Hi-virus voi tarttua suojaamattomassa emätinyhdynnässä, sillä sukupuolielinten limakalvot rikkoutuvat helposti. Kuukautiskierrosta, raskaudesta, imetyksestä tai ikääntymisestä johtuva emättimen kuivuus vähentää edelleen yhdynnän turvallisuutta. Jotkut lääkkeet ja huumeet saattavat myös kuivattaa limakalvoja. Liukuvoide auttaa tässäkin. Haavaumat ja sukupuolitaudit lisäävät mahdollisuutta saada hiv-tartunta. Riski kasvaa myös immenkalvon repeytyessä ensimmäisessä yhdynnässä.

yleisimmät oireet ja itämis aika

yleisimmät oireet ja itämis aika


Ensioireet ilmaantuvat 1-8 viikon kuluessa tartunnasta. Tavallisimmat oireet ovat kurkkukipu, kuume, nivelkipu, rauhasten suureneminen, ripuli tai ihottuma. Oireet häviävät muutamassa viikossa. Osa tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita.

Hoitokeinot
Aidsiin ei ole hoito keinoja, mutta siihen on olemassa lääkeitä jotka hidastavat taudin etenemistä.

Riskitekijät
aidsiin kuolee joka tapauksessa

yleisyys suomessa
Suomessa AIDS-päivän teemana on, vain testi kertoo. Tänään Maailman aids-päivänä Suomessa on todettu vuodesta 1980 alkaen yhteensä 1 868 Hiv-tapausta.

Miten taudilta voi suojautua
käyttämälle sukupuoli yhdynnässä kondoomia joka suojaa raskaudelta ja sukupuoli taudeilta

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.