IRC-Galleria

viides kuukausi menossaKeskiviikko 23.04.2008 12:27

Viides raskauskuukausi

17.–20. raskausviikko

Nämä viikot ovat äideille ihania, sillä suurin osa heistä alkaa tässä vaiheessa tuntea vauvansa liikkeet. Uudesti synnyttävät saattavat erottaa kevyitä tuntemuksia jo 16. raskausviikolla, ensikertalaiset yleensä 2–4 viikkoa myöhemmin.

Sikiö on kuun alussa noin 18 senttiä pitkä ja painaa liki 200 grammaa. 20. viikon lopulla raskaus on puolivälissä ja tulokas 25-senttinen ja noin 300-grammainen. Lapsen kasvonpiirteet kaunistuvat, sillä nenä ja huulet saavat lopullisen muotonsa.

Ulkokorvan kehitys on alkanut kahdeksannella raskausviikolla, mutta nyt lehtitaitos aukeaa ja muotoutuu kuukauden sisällä valmiin korvan näköiseksi. Myös korvan sisäosat ovat kehittyneet niin, että sikiö pystyy jo 17. raskausviikon lopulla kuulemaan kohtuun äitinsä puheen, sydämen ja suoliston ääniä.

Kasvonpiirteet ovat selkeät, mutta niistä puuttuu vielä vauvamainen pyöreys. Silmät ovat ulkonevat, ja pää on edelleen suuri: kolmannella kuukaudella se oli lähes vartalon pituinen, ja vielä nytkin pää muodostaa noin kolmasosan lapsen koko pituudesta. Epäsuhtainen kasvu johtuu lähinnä siitä, että päähän ja eturuumiiseen ohjautuu hapekkaampaa ja ravinteikkaampaa verta kuin raajoihin ja takaruumiiseen. Aktiivisessa kehitysvaiheessa olevat elimet tarvitsevat verta enemmän kuin ”uinuvassa” vaiheessa olevat.

Kun raskaus on edennyt 20. viikon paikkeille, sikiön liikkeet voimistuvat ja alkavat tuntua äidistä pieniltä kopsahduksilta alavatsassa. Valtaosa liikkeistä on refleksinomaisia, mutta ne ovat alkua sen opettelulle, miten vartalon eri osat toimivat.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.