IRC-Galleria

s-mies

s-mies

ei pelkää painajaisia.

Uusimmat blogimerkinnät

Selaa blogimerkintöjä

Intarwebs Suomessa ja maailmallaPerjantai 30.05.2008 14:09

Törmäsin taas ITIF:n (The Information Technology & Innovation Foundation) raporttiin Explaining International Broadband Leadership, jonka yhteydessä julkaistiin tilastoja laajakaistayhteyksien levinneisyydestä, nopeuksista ja hinnasta ympäri maailman (raportti löytyy osoitteesta http://www.itif.org/index.php?id=142 ja tilasto-pdf osoitteesta http://www.itif.org/files/2008BBRankings.pdf).

ITIF väittää kirkkain silmin Suomen olevan maailman kolmanneksi paras laajakaistamaa. Täällä on laajakaistaksi laskettavia nettiliittymiä 0,61 per kotitalous, liittymien keskinopeus (dl) on vaatimattomat 21,7 megaa, ja megallisen Internetiä saa halvimmillaan 42 dollarisentillä (27 senttiä oikeaa rahaa). Mikä Internetin ihmemaa onkaan kaunis kotimaamme <3<3<3

Todellisuushan on toki Nelosen slogania lainatakseni jotain ihan muuta. Kansallisen laajakaistatyöryhmän sivujen mukaan tällä hetkellä mm. Euroopan unionissa, OECD:ssä ja Kansainvälisessä televiestintäliitossa ITU:ssa yleisen näkemyksen mukaan laajakaistan miniminopeus on kiinteissä yhteyksissä 256 kbit/s, ja operaattoreiden ilmoituksen mukaan Suomessa laajakaistaliittymien yleisin yhteysnopeus on 2 Mbit/s. Missäs se 21,7 megabittisekuntia sitten on?
Lisäksi eri operaattoreiden hintoja pintaa raapaisten vertailemalla (vertaa.fi kun en parempaa tähän hätään löytänyt) 2-megaisen laajakaistayhteyden hinta pyörii 25 ja 30 euron välillä. Omien verkkosivujensa mukaan Suomen suosituimman yhteydentarjoajan Elisan kaksimegainen ADSL kustantaa vaatimattomat 33,9 euroa kuussa. Tästä voi pikaisesti laskea, että suurin osa suomalaisista maksaa 12-17 euroa/kk/mb.

Suomessa näyttäisi olevan em. raportin tiedoista poiketen hitaat ja kalliit nettiliittymät - yllättyneitä ovat:

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.