IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Harrastukset
Perustettu
4.6.2009
Tilastot
Käyntejä: 783
Koko
6 jäsentä
Tyttöjä: 5 (84 %)
Poikia: 1 (16 %)
Keski-ikä
19,1 vuotta
Otos: 1 jäsen
Tyttöjen keski-ikä: 19,1 vuotta

Jäsenet (6)

Fallkullajulle_dj_ts_marsuu``[Rillipiru]3iia
« Uudemmat - Vanhemmat »
Kuluttajavirastoon on tullut alkukesän aikana useita ilmoituksia erilaisista matkapuhelimen, internetin ja sähköpostin kautta tapahtuvista huijausyrityksistä.

Kuluttajien matkapuhelimiin on tullut soittoja ulkomaisista numeroista. Puhelin soi niin lyhyen aikaa, että siihen ei yleensä ehdi vastaamaan. Tavoitteena on herättää kuluttajan uteliaisuus ja saada hänet soittamaan takaisin. Soitto ei kuitenkaan kannata: numerossa ei vastaa kukaan, mutta siihen soittaminen maksaa. Maksu peritään puhelinlaskun yhteydessä.

Kuluttajat ovat myös saaneet sähköposteja, joissa luvataan erilaisia voittoja ja palkintoja, kuten Floridan-matkoja. Palkinnon saamiseksi kuluttajan on ensin maksettava tietty summa rahaa tilille tai annettava luottokorttinumeronsa. Toinen versio samasta kuviosta ovat avunpyynnöt, jossa viestin lähettäjä lupaa auttajalle muhkean palkkion. Rahojen saamiseksi kuluttajaa kehotetaan ensin lähettämään tilitietonsa.

Tämäntyyppisiin yhteydenottoihin ei pidä vastata. Viestien lähettäjien tarkoituksena on ainoastaan kalastella kuluttajien henkilö-, tili- tai luottokorttitietoja.

On myös syytä suhtautua kriittisesti internetissä eteen osuviin kyselyihin, tietokilpailuihin ja testeihin, joihin pyydetään vastausta tekstiviestillä. Niihin ei kannata osallistua suin päin, vaikka kysymykset vaikuttaisivat helpoilta ja vastaajille luvattaisiin houkuttelevia palkintoja.

Palvelu ei myöskään ole välttämättä luotettava, vaikka vinkki siitä näyttäisi tulevan ystävältä Facebookin kautta. Todellisuudessa ystävä ei yleensä ole suositellut palvelua, vaan hänen tietonsa on imuroitu Facebookista.

Kuluttaja, joka vastaa kilpailuun tai testiin tekstiviestillä tai antaa palveluun matkapuhelinnumeronsa, tulee yleensä samalla tehneeksi kestosopimuksen matkapuhelimeensa lähetettävistä maksullisista viesteistä. Viestit saattavat olla yllättävän kalliita ja nostaa puhelinlaskun loppusummaa reippaasti. Voi myös olla vaikeaa päästä palvelusta eroon ja saada takaisin viesteistä maksettuja rahoja.

Joissain palveluissa vastaajaa pyydetään palkinnon lunastamiseksi antamaan yhteystietonsa. Niiden perusteella hänet saatetaan liittää jäseneksi klubiin, jossa hänelle lähetetään säännöllisesti maksullisia tuotteita, esimerkiksi matkapuhelimen taustakuvia tai sukkia.

Kuluttajavirasto muistuttaa, että paras tapa suojella itseään on käyttää tervettä järkeä. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole sitä.

Lähde: Kuluttajaviraston tiedote http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/ajankohtaista/
« Uudemmat - Vanhemmat »