IRC-Galleria

Blue_Cut

Blue_Cut

Mussa on karismaa.
Kysymys:

Miten astronautti kakkaa? Kun on painoton tila niin tungetaanko ahteri reikään, jossa veto samalla tavalla kuin junassa raiteille, paitsi nyt avataan ilmalukko?

Vastaus:

Kysymykseesi liittyvä vastaus löytyy ennestään IGS-arkistosta, josta voi tehdä hakuja esim. asiasanoilla. Tässä tuo arkistosta löytynyt vastaus:
Ensimmäinen yhdysvaltalainen astronautti Alan Shepard joutui vuonna 1961 avaruuteen nolosti. Odotettu 15 minuutin lento venyi tuntikausien odotteluksi ennen laukaisua avaruuteen. Lopulta hänen oli pissattava avaruuspukuunsa.

Tämän jälkeen otettiin käyttöön suurikokoiset vaipat, joita käytetään vieläkin avaruuskävelyjen aikana. Nykyään avaruussukkulassa ja avaruusasemalla on jätökset poistava, ilmalla huuhdottava wc.
Isompaa tarvetta varten sovittaudutaan tiiviisti ja vyöttäydytään kiinni pehmeään, muotoutuvaan wc-istuimeen. Ilmavirta vetää ulosteen pytyn pohjalla olevaan reikään. Jätteestä poistetaan vesi, ja kiinteä jäte tuodaan jäädytettynä takaisin maahan.
Virtsaaminen onnistuu sekä seisten, että istuen suppiloa käyttäen. Suppiloon kiinnitetyn joustavan letkun kautta ilmavirta imee virtsan jätetankkiin, joka tyhjennetään silloin tällöin avaruuteen. Eräs astronautti onkin sanonut, että ei ole mitään niin kaunista näkyä kuin auringon valossa kimmeltävä virtsa avaruudessa.
Uusin teknologia pystyy myös puhdistamaan niin virtsan kuin muutkin jätenesteet käyttökelpoiseksi vedeksi.

http://www.abc.net.au/science/k2/moments/s348188.htm
http://www.nasa.gov/centers/marshall/news/new.../06-017.html
http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vasta...=361&k=3

Terveisin
iGS-toimitus / Helsingin kaupunginkirjasto

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.