IRC-Galleria

DiamonDie

DiamonDie

houdt van zeepaardjes, geitjes en codertjes

Blogimerkintä

« Uudempi -

Ensimmäinen 1,5 kuukautta HollannissaPerjantai 22.10.2010 02:29

Ihan ensiksi on pakko hehkuttaa, että pitkällisen säätämisen (ja 21 vuoden odotuksen) jälkeen allekirjoitin hiljan kustannussopimuksen romaanilleni Marian ilmestyskirja, joka ilmestyy Muruja-kustantamolta ensi keväänä. Lisää tästä aiheesta, seuraavasta kirjaprojektistani (NaNoWriMohan alkaa pian) ja muusta aiheeseen liittyvästä uudessa blogissani [url="http://www.ilmestykset.net"]Maijan ilmestykset[/url].

Mutta sitten taas asiaan. Muutettiin siis 8.9. Amsterdamiin. Ensin kuukausi superluksuksessa väliaikaisasunnossa De Wallenissa (eli punaisten lyhtyjen alueella) ihan ydinkeskustassa ja nyttemmin omassa reilun 80 neliön asunnossa (ei saatu pienempää, halvempi silti kuin 67 neliötä Pitäjänmäessä) Slootervaartissa lähellä Station Lelylaania, noin puolivälissä Schipholin lentokenttää ja Amsterdamin keskustaa. Punaisten lyhtyjen alue on maineestaan huolimatta ihan OK ja turvallinen paikka. Viikonloppuiltaisin täynnä tungosta ja melua, mutta onneksi neljänteen kerrokseen se ei kuulunut kuin "mehiläisten surinana".

Slotervaart vaikuttaa oikein mukavalta. Talot eivät ole hirveimpiä lähiökolosseja (Amsterdamissa löytyy paljon satojen tai tuhansienkin asuntojen taloja) ja muutaman sadan metrin sisällä on mm. tori, kaksi isoa ruokakauppaa, pari halpahallia/kodintavaraliikettä, vihanneskauppa, kahvila, kemikalio, iso apteekki, posti, pankkiautomaatti, kaksi kukkakauppaa, paperikauppa, tietokonekauppa, kangaskauppa, rautakauppa, itämainen ruokakauppa, kaksi itämaista ravintolaa, useita muita ruokapaikkoja, kaksi ratikkaa (menevät sunnuntaisinkin alle 10 min välein), noin kuuden bussin pysäkit sekä juna/metroasema. Schipholiin menee kuusi minuuttia. Edelleen hämmentää, miten halpoja jotkut jutut ovat - keskimäärin parikymmentä prosenttia halvempaa, mutta jotkut ruoat ovat vain 1/10 Suomen hinnoista.

Olen huomenna lähdössä taas yhteen lääketieteelliseen konferenssiin puhumaan, tällä kertaa Birminghamiin. Lähistöllä asuu lukuisia tuttuja, mutta ilmeisesti ketään heistä ei kiinnosta tavata tai se ei onnistu, aika harmittavaa. Jännäämistä riittää muutenkin: saanko hakemani tietokirja-apurahan, sijoitunko kirjoituskilpailussa johon osallistuin, julkaiseeko Breath and Shadow novellini ja saanko lipun TEDxAmsterdamiin marraskuussa. Tällä viikolla tullut jo parit hyvät uutiset, mm. että CFS/fibromyalgia-kirjastani on arvostelu Finnanest-lehdessä. Jonkun on pakko mennä pieleen. Jo viimeksi kun asiat näyttivät menevän liian hyvin, jotain muuta meni tietenkin vituiksi.

Mutta mitä muuta tähän reiluun kuukauteen on sitten mahtunut?

Annoonia, kaktusviikunoita, kiwimarjoja, granaattiomenoita, mangoja, passionhedelmiä, vadelmia, mansikoita ja karhunvatukoita. Vehnän-, parsakaalin- ja pavunituja. Maissintähkiä, endiivejä, butternutkurpitsaa, latva-artisokkia, lehtikaalia, mustajuurta, villipinaattia ja suippopaprikoita. Kasapäin tuoreita vihreitä papuja. Raavaan miehen käsivarren kokoisia porkkanoita (kaupassa vain, en ostanut). Tuoretta korianteria, joka maksaa 40 senttiä nippu eikä maistu juuri miltään. Pannukakkuja, poffertjeita, kanelikeksejä ja stroopwafeleita. Kombuchaa karpalolla ja ilman. Selja-, mangostani- ja granaattiomenamehua. Bomboa, bapaoita ja loempioita. Savustettua tempehiä ja savustettua vegaanista "hanhirullaa". Indonesialaista, japanilaista, kiinalaista, korealaista, surinamlaista, mauritiuslaista, chileläistä, thaimaalaista ja marokkolaista ruokaa.

Sadetta, paljon sadetta, usein aivan yhtäkkiä ja vuorotellen luontevasti auringon kanssa. Asuntonäyttöjä kaatosateessa. 20% chance of precipitation = sataa varmasti. Käsittämätön määrä allekirjoituksia (pelkästään vuokrasopimuksen tekeminen vaati yli 30 per nenä!). Ihmisiä, jotka vastaavat englanniksi, vaikka puhut hollantia. Ihmisiä, jotka vastaavat hollanniksi, vaikka puhut englantia. Ihmisiä, joiden mielestä suomen kieli on maailman hauskin ja/tai käsittämättömin juttu. Ihmisiä, joille hissi on "elefaator" ja kellari on "upstairs".

Järjettömän, hysteerisen suuria kukkakimppuja. Aurinkorasvaa lokakuussa. Vuohia. Kaasuhella ja kombitroni. Hulvattoman iso sänky. Tusina posetiiveja samassa paikassa. Monta kertaa tunnissa kilkuttelevia kirkonkelloja. Monet puisto/kaupunki/markkinat/festivaalit (ainakin viidet?). Stereot kylpyhuoneessa. Riehakkaita futisfaneja kadulla. Kiinalaisia kauppoja täynnä engrishiä (happity!). Metroportit. Kylpypalloja. Tuplasateenkaari. Poskettoman pitkiä mainoskatkoja. Hollanninkielinen Top Chef, Masterchef ja So You Think You Can Dance.

Apurahahakemuksen kirjoittamista. Töitä perjantai-, lauantai- ja sunnuntai-iltaisin. Somalikirjan 292-sivuisen käännöksen valmistuminen. Domainien shoppailua ja WordPressin konffausta. Nutrigenomiikan opiskelua. How to Write a Damn Good Novel II:n lukeminen kolmannen kerran. Industrial- ja suomisoundilevyarvosteluiden kirjoittamista. Konferenssiesitelmän suunnittelua. Skype-videopuheluita. Erittäin heikkosignaalinen Airport Express -WLAN, jonka yhteys katkeaa selittämättömästä syystä useimpina aamuina klo 7:35. Italialainen ystävä. Suomalainen ystävä. Hollantilainen ystävä.

Automaatteja, joista saa kympin seteleitä. Maksukortin ja myös ulos mentäessä näytettävän matkakortin käytön opettelemista. Kaktustaivas. Seksiä harrastavia sudenkorentoja. Postipaketti Australiasta. Monitorin kalibrointia. Satoja kerroksia jyrkkiä portaita. Penikkataudin ja plantaarifastkiitin lepyttelyä jääpusseilla. Sairasvakuutusehtojen epätoivoista vertailua. Letkeä surinamilainen lattianasentaja. Edelliselle naapurille tullut pornografinen miestenvaatekuvasto. Talon edessä asustava joutsenparvi. Euron käytettyjä kirjoja. Kiinalaista jalkahierontaa.

Tuuletusta aamulla, keskuslämmitystä illalla. Neljän postiosoitteen välillä sumplimista. Kaikki tavarat kateissa. Tuhansien eurojen nettishoppailut. Ovipuhelin, jonka käyttöliittymä muistuttaa vanhoja MP3-soittimia. Toinen ovipuhelin, jonka DOS-henkisestä käyttöliittymästä voi tilata ruokaa tai siivousta. Google Translatea, paljon. Uusi sateenkaariraidallinen takki. Pari keuhkoputkentulehdusta. Pari missattua konferenssia. Yhdeksänavaiminen avainnippu (venäläisen romaanin nimi?). Opiskelijaboksin kokoinen kellarikomero. Parkkipaikka autolle, jota ei koskaan tule. Mokkulanetti, joka toimii erittäin hyvin ja nopeasti - mutta kaistarajoitusten takia ei voi katsoa videoita.

Vessa täynnä taidetta ja läpinäkyvän katon takana jouluvalot. Mekastavia vessanpönttöjä. Rikkinäisiä avaimia, lukkoja ja lukkoseppiä. Hajonneita ratikoita. Muuttomiehiä, jotka antavat kaktuksenkasvatusvinkkejä. Kaupan kuljetuksessa hajonnut pesukone (korvaavaa odotellaan edelleen 1,5 viikkoa myöhemmin). Pahvit ikkunoissa. Narulla vedettäviä valokatkaisijoita. Edellisen asukkaan rikkomia sähköliitäntöjä, jotka meidän ilmeisesti pitää korjata omalla rahallamme. Lukuisia Amsterdam- ja Hollanti-aiheisia kirjoja ja lehtiä. Taidemarkkinoita. Paikallinen Ikea (enpä uskonut koskaan sellaisesta huonekaluja ostavani). Lumisota keskellä Spuita. Tylsät expat-messut. Hedelmöiviä viiniköynnöksiä ja viikunapuita keskellä katua.

Kuvamuodossa monia edellisistä voi ihmetellä [url="http://www.fiikus.net/?hollanti10"]täällä[/url].

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.