IRC-Galleria

DixZ^

DixZ^

♥♥ Tinja & Santtu & Pinja ♥♥

Selaa blogimerkintöjä

Totta ja tarua synnytyksestäPerjantai 10.04.2009 21:15

• Äidin ja sisaren synnytykset ennustavat oman synnytyksen kulkua.
o Tarua. Äidille tehty keisarinleikkaus ei tarkoita, että tytärkin synnyttää samalla tavalla. Synnytyksen kulku on tilannekohtaista, ei perintötekijöiden määräämää.

• Toinen synnytys on ensimmäistä helpompi ja nopeampi.
o Se voi olla sujuvampi ja nopeampi, mutta ei välttämättä hauskempi. Myös toinen synnytys sattuu, mutta usein kipu on lievempää ja helpommin siedettävää kuin ensimmäisessä synnytyksessä.

• Saman naisen kaikki synnytykset ovat samanlaisia.
o Tarua. Viisi lasta synnyttäneellä naisella voi olla viisi erilaista synnytystä.

• 20 vuotta on ihanteellinen synnytysikä.
o Tarua. Ihanteellinen hedelmällisyysikä ja oikea synnytysikä ovat eri asioita. Iällä ei ole suurta merkitystä synnytyksen kannalta. Vaikka yli 40-vuotiasta ensisynnyttäjää seurataan muita tarkemmin, nelikymppiset naiset synnyttävät yhtä hyvin kuin 20 vuotta nuoremmatkin.

• Synnytykset käynnistyvät yöllä
o Tutkimusten mukaan neljä synnytystä kymmenestä käynnistyy puolenyön ja aamuviiden välisenä aikana. Syy saattaa löytyä hormonien biorytmistä. Tiettyjä syntymiseen tarvittavia hormoneja saattaa erittyä erityisesti sydänyöllä.

• Synnytys alkaa aina lapsiveden menolla.
o Tarua. Vain 15 prosenttia synnytyksistä alkaa sikiökalvojen puhkeamisella ja lapsiveden menolla. Useimmin synnytys alkaa synnytyssupistuksilla.

• Käynnistetyssä synnytyksessä supistukset ovat tavallista hurjempia.
o Saattaa pitää paikkansa. Käynnistäminen voi avata kohdunsuuta niin nopeasti, että supistukset ovat tavanomaista voimakkaampia ja hallitsemattomampia.

• Seksi, sauna ja siivous nopeuttavat synnytyksen alkamista.
o Tarua. Äiti ei voi saada synnytystä käyntiin millään keinolla, jos hetki on väärä.

Yhdyntä saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, mutta vain silloin, jos se tapahtuu otolliseen aikaan. Todennäköisesti synnytys käynnistyisi muutenkin milloin tahansa.Lähes puolet raskaana olevista naisista uskoo yhdynnän nopeuttavan synnytyksen alkamista, vaikka aktiivinenkaan seksielämä loppuraskauden aikana ei kypsytä kohdunsuuta.

Saunominen ja siivous eivät vaikuta synnytyksen alkamiseen millään tavalla. Niistä äiti saa korkeintaan mielihyvää.

• Gynekologinen tarkastus vauhdittaa synnytyksen alkamista.
o Näin voi olla. Sisätutkimus saattaa nopeuttaa synnytyksen alkamista, jos lääkäri irrottelee kalvoja ja manipuloi kohdunsuuta. Tavallinen sisätutkimus ei käynnistymistä nopeuta.

• Ripuli ennakoi synnytyksen lähenemistä.
o Tässä on perää. Joskus odottavan äidin elimistö valmistautuu synnytykseen niin, että äidiltä menee ruokahalu, ja suoli tyhjenee. Tämä ei ole mikään sääntö; kaikki äidit eivät suinkaan ole ripulilla synnytyksen lähestyessä.

• Peräruiske nopeuttaa synnytystä.
o Tarua. Peräruiske ei nopeuta synnytystä, vaikka se voi aiheuttaa erittäin kivuliaita supistuksia. Toisaalta suolen tyhjentäminen peräruiskeen avulla tekee synnytyksestä äidille ehkä miellyttävämmän ja hygieenisemmän.

• Sektisynnyttäjä pääsee alatiesynnytystä helpommalla.
o Tarua. Molemmissa synnytystavoissa löytyy sujuvaa ja vaikeampaa.

• Liikuntaa harrastavan synnytys on helpompi.
o Usein totta. Synnytys etenee keskimääräistä paremmin, jos äidillä on hyvät vatsalihakset. Aerobic-ohjaajien synnytykset sujuvat yleensä hyvin. Mutta tämäkään ei ole sääntö, sillä hyväkuntoisenkin äidin synnytys voi olla pitkä ja tavallista vaivalloisempi.

• Nopeassa synnytyksessä supistukset ovat kaikkien kovimmat.
o Näin ehkä on. Usein nopeasti etenevän synnytyksen supistukset ovat rajuja, kun kohtu avautuu tehokkaasti.

• Mitä pelokkaampi nainen, sitä kivuliaampi synnytys.
o Totta sekä tarua. Pelokas äiti saattaa olla erityisen kipuherkkä, mutta reippaankin synnyttäjän kivut voivat olla kovat.

• Luonnonmukainen synnytys ilman kivunlievitystä on vauvan parhaaksi.
o Tarua. Joskus asia on jopa päinvastoin, sillä äidin kovat kivut voivat hidastaa synnytystä. Oikein ajoitettu kivunlievitys rentouttaa äidin kehon ja tasaa hengityksen ja sikiö voi paremmin. Nykyiset kivunlievitykset eivät ole vaarallisia vauvalle.

• Ilokaasusta ei ole iloa ensisynnyttäjälle.
o Kieltämättä ilokaasu on melko mieti ja toisille tehoton kivunlievittäjä. Toisaalta osa synnyttäjistä kokee saavansa siitä apua, jos osaa hengittää oikein. Kaasun vaikutus voi olla myös psyykkinen: maskista hengittämiseen keskittynyt äiti ei ehkä välitä kivusta.

• Epiduraali hidastaa synnytyksen etenemistä.
o Osittain totta. Epiduraali tehoaa synnytyskipuihin, mutta liian aikaisin annettuna se voi hidastaa synnytyksen kulkua. Toisaalta tutkimusten mukaan ne äidit, joiden synnytys on alusta asti hitaampi ja vaivalloisempi joutuvat turvautumaan epiduraaliin varhemmin kuin äidit, joiden synnytys sujuu nopeammin. Kätilöt osaavat arvioida oikein hetken epiduraalille.

• Seksiä voi harrastaa vasta jälkitarkastuksen jälkeen.
o Ei välttämättä. Seksin aika on silloin, kun äiti itse tuntee olevansa siihen valmis.

• Ulostaminen voi aukaista välilihan haavan.
o Se ei ole todennäköistä, vaikka ummetuksesta kärsivän äidin vessakäynnit voivat muuttua painajaisiksi synnytyksen jälkeen. kovan ulosteen punnertaminen viiltää haavaa ja kipu pelottaa. Äidin on syytä yrittää pitää vatsa kunnossa jo odotusaikana ja pyytää apua heti synnytyksen jälkeen, jos vatsa tuntuu kovalta.

• Nuori synnyttäjä toipuu parhaiten.
o Useimmiten totta. Nuori hyväkuntoinen nainen toipuu synnytyksestä yleensä nopeasti.


Lähde: Vauva 3/2009 - Erikoislääkäri Kati Ojala.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.