IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Väsyttää, töihin tai kouluun pitäisi ehtiä. Matkan varrella on kiva käydä hakemassa kiskalta vähän piristystä, jotta päivä lähtee käyntiin. Kädessä tölkki. Huikka. Heti paljon parempi mieli ja fiilis, mahtavaa tahmainen tunne täyttää suun ja hampaiston. Energiajuoma, tuo päiviemme pelastus ja hampaidemme tuho!



Siemailemalla happamia ja sokerillisia juomia, voit hyvin lyhyelläkin aikavälillä saada hampaasi huonoon kuntoon. Limsat, mehut, energiajuomat ja makuvissyt sisältävät sokerien ja makeutusaineiden lisäksi aina happoja. Yleisimmät hapot juomissa ovat omenahappo (E296), askorbiinihappo (E300), sitruunahappoa (E330) ja fosforihappo (E338). Hapot ovat juomissa joko lisättynä tai luonnostaan. Usein nautittuna ne altistavat hammaskiilteen liukenemiselle eli eroosiolle. Hampaiston eroosio näkyy hampaistossa pieninä pyöreinä kuoppina purupinnoilla sekä yläetuhampaiden kiilteen ohenemisena. Hampaat haurastuvat, jolloin ne voivat lohkeilla ja murentua. Erosioituneet hampaat voivat aiheuttaa voimakasta vihlontaa ja siten vaikeuttaa syömistä ja juomista. Juomat, joiden pH on alle 5,5 ovat hampaille haitallisimpia! Virvoitusjuomien ja vissyvesien hiilihappo EI aiheuta eroosiota. Eroosiota ei aiheuta myöskään kahvin ja teen parkkihapot tai maitotuotteiden maitohapot.

Eivät sisällä haitallisia happoja:
Maito 6,7
Maitokahvi 6,4
Tavallinen tee (musta) 5,8
Tavallinen kivennäisvesi 5,6
Kahvi ilman sokeria 4,9
Piimä 4,5
Olut 4,5

Sisältävät sokeria ja/tai haitallisia happoja
Sokeroitu kahvi 4,9
Appelsiinitäysmehu 3,8
Jäätee 3,4
Tavallinen virvoitusjuoma 3,0
Kevytmehujuoma (tiivisteestä) 3,0
Energiajuoma 2,9
Kevytkolajuoma 2,8
Karpalomehu (laimennettu) 2,7
Tavallinen kolajuoma 2,4
Siiderit 3–4
Viinit 3–4

Älä lipitä

Juo aterioilla pääsääntöisesti vettä, maitoa tai piimää. Yksi lasi täysmehua päivässä on sallittua esimerkiksi aamupalan yhteydessä. Juo aterioiden välillä pelkkää vettä–- näin säästät hampaitasi! Juo vain satunnaisesti happamia juomia, kuten virvoitusjuomia, energiajuomia, makuvissyjä, mehuja ja kaakaota.



VESI ON PARAS JANOJUOMA!


Lähteet:

Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Juomilla on väliä – harkitse, mitä juot. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/vrn-es_a4_290909_net.pdf
Keskinen, Helinä. 2009. Juomat ja suun terveys. Duodecim http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trs00017
Kuvat: Anne Suokas

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.