IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Sukupuolitaudit suussaTorstai 12.06.2014 16:36

Sukupuolitaudit suussa


Kesä menossa ja mieli vapaana. Kesäromansseja syttyy ja elämä on parasta just nyt! Muistathan kesälläkin suojella terveyttäsi romansseista huolimatta!

Kondomin käytöllä ehkäiset sekä genitaalialueiden tauteja että suun alueen sukupuolitauteja. Muistathan, että sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuhun, mikäli suojaamisesta ei huolehdita ja seksipartneri on sukupuolitaudin kantaja.







Mitkä sukupuolitaudit voivat esiintyä suussa?


Sukupuolitaudeista lähes kaikki voivat esiintyä suun ja huulten alueella. Näitä ovat esimerkiksi herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Suun limakalvoille voi tarttua myös HIV ja B-hepatiitti.

Tartunta saadaan suojaamattomasta limakalvokontaktista. Sukupuolitauti voi tarttua sukuelimistä suuhun tai suusta sukuelimiin. Jos suun alueella on esimerkiksi herpes, silloin kannattaa ehdottomasti pidättäytyä lihallisista nautinnoista ja odotella taudin paranemista.
Sukupuolitaudit voivat aiheuttaa hyvin erilaisia oireita suussa. Tautien tunnistaminen vaikeutuu, koska suussa saattaa olla yhtä aikaa useampi oireileva sukupuolitauti. Sukupuolitauti suussa voi olla myös täysin oireeton tai erittäin vähäoireinen. Monesti tartunta saadaankin oireettomalta taudinkantajalta, joka ei edes tiedä sairastavansa sukupuolitautia. Tartunnan oireet ilmaantuvat vasta taudille tyypillisen itämisajan jälkeen.

Yleisimpiä sukupuolitaudista viestiviä oireita suun alueella ovat: kutisevat tai polttelevat rakkulat, syylämäiset muutokset limakalvoilla, haavaumia huulten tai suun limakalvoilla, kurkkukipua ja leuan alla olevien imusolmukkeiden turpoamista.









Milloin kannattaa huolestua?


Hakeudu hammaslääkäriin tai lääkärille, mikäli suuhusi on yhtäkkiä ilmestynyt yllä kuvaillun kaltaisia oireita ja olet harjoittanut suojaamatonta suuseksiä viimeisen parin kuukauden aikana. Lääkärissä tutkitaan muutoksia viljelyiden avulla, mikäli oireiden aiheuttajalle ei löydetä suun oman bakteeriston aiheuttamaa syytä.
Miten voin ehkäistä sukupuolitautien tarttumista suuhun?
Paras keino välttyä sukupuolitaudeilta on terve, vakituinen seksipartneri. Suuseksistä ja suojaamattomasta yhdynnästä kannattaa kieltäytyä, mikäli ei ole varma toisen osapuolen terveydestä seksitautien osalta. Mikäli kuitenkin suuseksiä haluat harrastaa, muista käyttää kondomia myös suuseksissä! Naisten genitaalialueet suojaamattomana tartuttavat myös tauteja ilman suojausta. Käy sukupuolitautitesteissä, mikäli suojaus on pettänyt tai sitä ei ole käytetty. Jos tiedät saaneesi tartunnan, vältä suojaamatonta seksiä kaikissa muodoissaan.



LÄHTEET:
Suomen Hammaslääkäriliitto: Sukupuolitaudit suussa. http://www.hammaslaakariliitto.fi/suun-terveys/suun-hoito/sukupuolitaudit-suussa/

Kuvat: Papunet

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.