IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Kannabis ja suun terveysPerjantai 27.06.2014 15:30, 191 vastaajaa

Kannabiksen käytöllä on monia haittavaikutuksia sekä suunterveydelle että yleisterveydelle. Testaa tietosi oheisella kyselyllä.
Kannabiksen haittavaikutukset, mikä seuraavista väittämistä EI pidä paikkaansa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Nuorten keskuudessa kannabiksen käyttö on yleistymässä kaikesta valistuksesta huolimatta. Vaikka kannabiksen käytöllä ei ole todettu olevan suuria kansanterveydellisiä ongelmia, aiheuttaa se silti merkittäviä oireita käyttäjälleen säännöllisesti käytettynä. Kannabistuotteiden käytön aloitus nuorena haittaa henkistä kasvua ja aikuistumisprosessia. Pitkään käytettynä se aiheuttaa muistiongelmia, ongelmanratkaisukykyjen heikkenemistä, ärsyyntymistä ja vuorovaikutusongelmia. Se lisää riskiä psykoosiin, masennukseen ja skitsofreniaan.


Kuva: Suomen kuvalehti

Kannabista voidaan käyttää monin eri tavoin. Huumausaineena se on monivaikutteinen. Kannabistuotteiden toivotut vaikutukset ilmenevät rentoutumisena, euforisena olotilana, empatiana, sosiaalisuuden lisääntymisenä ja lievinä aistiharhoina. Ei-toivotuttuja vaikutuksia ovat varsinkin kokemattomilla käyttäjillä paranoiat eli harhaluulot sekä ahdistus. Näiden lisäksi voi esiintyä paniikkikohtauksia, sekavuustiloja, harhaluuloja ja epämiellyttäviä mielentiloja. Oireet menevät yleensä ohi päihtymyksen lakatessa. Noin 10 % kannabiksen käyttäjistä tulee käytöstä riippuvaiseksi.


Uhka suun terveydelle

Säännöllinen kannabiksen käyttö on todellinen uhka suusi terveydelle. Säännöllisellä käytöllä voit romuttaa suusi terveyden nopeasti. Kannabis laskee verensokeria, kiihdyttää pulssia ja vilkastuttaa ääreisverenkiertoa. Pupillien laajeneminen, syljen erityksen vähentyminen ja silmien kuivuminen sekä verestys ovat myös yleisiä oireita. Kannabis laskee verensokeria ja aiheuttaa täten voimakasta makeanhimoa. Makeanhimoa lääkitään usein erittäin sokerillisilla syömisillä ja juomisilla. Hampaat reikiintyvät nopeasti runsassokerisen ruokavalion, napostelukulttuurin ja heikentyneen syljen erityksen vuoksi. Kannabiksen käyttäjillä on myös huonompi puolustuskyky, joten suun alueen infektiot lisääntyvät ja parantuvat huonommin. Kannabiksen polttaminen on todettu aiheuttavan suun ja nielun alueen syöpiä. Poltettuna kannabis voi aiheuttaa suun alueelle palovammoja, limakalvomuutoksia sekä värjää usein plakin (hampaiden pinnalla olevan bakteerimassan) siniharmaaksi. Yleisesti ottaen kannabistuotteiden käyttäjillä on huonompi suun terveys kuin ei-käyttäjillä.



Keskushermostoon vaikuttavilla huumausaineilla on myös haittavaikutuksia suun terveydelle. Reikiintymisriski kasvaa huomattavasti makeanhimon kasvamisen, puutteellisen suuhygienian ja syljen erityksen vähentymisen vuoksi. Keskushermostoon vaikuttavat huumausaineet aiheuttavat myös voimakasta narskuttelua, joka kuluttaa hampaita merkittävästi ja aiheuttaa leukanivelkipuja ja -ongelmia. Myös iensairaudet ovat yleisiä.


Lähteet:

Päihdelinkki: Kannabis http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Kannabis


THL: Tietoa eri huumeista http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/tyokalut/aikalisa/materiaalit/paihteet/huumeet/tietoa_huumeista

Keskinen, Helinä. 2009. Terve Suu. Muut päihteet ja suun terveys. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=trs00081&p_teos=trs&p_osio=101&p_selaus=8968


Kuva: Suomen kuvalehti http://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/12%20Uutisen%20kuvat/kanna.jpg

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.