IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija



Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Syö säännöllisesti!

Säännöllisellä ateriarytmillä on monia edullisia vaikutuksia terveydellesi. Kun syöt viisi ateriaa päivässä, energiatasosi pysyy tasaisena, painosi pysyy hallinnassa ja hampaasi kiittävät!

Hampaiden kannalta säännöllinen ateriarytmi on erittäin tärkeä. Jokaisesta syömiskerrasta suuhun tulee hapan olotila (=happohyökkäys), joka saattaa kestää syömisistä riippuen 15 minuutista tuntiin. Hapan olotila suussa edesauttaa reikiintymistä aiheuttavia bakteereita toimimaan tehokkaammin sekä antaa niille energiaa.





Jos ja kun haluat säästää hampaasi reikiintymiseltä, suosi säännöllistä ateriarytmiä! Noudata terveellisiä elämäntapoja ja suosi paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Juo aina aterioiden välillä pelkkää vettä. Pienet herkut/happamat juomat kannattaa ajoittaa aterioiden yhteyteen, jolloin niiden syömisestä ei tule turhia välipaloja ja rasitusta hampaille. Karkkia tai muita herkkuja suositellaan kuitenkin käyttämään kohtuudella, korkeintaan kerran-pari viikossa. Muista, että myös sipsien ym. tahmeiden herkkujen nauttimisessa kannattaa noudattaa kohtuullista linjaa, kerran viikossa.


Jos hampaasi reikiintyvät helposti, olet riskiryhmässä. Tällöin ateriavalinnoilla on erittäin suuri merkitys suusi terveydelle! Tutkimuksissa on todettu, että usein sokerillisia välipaloja syövillä henkilöillä on enemmän reikiä kuin vähän ja harvoin sokeria syövillä henkilöillä.

Ksylitolia kannattaa käyttää!


Täysksylitoli katkaisee happamuuden suussa, joten ota aina aterioiden jälkeen pari palaa täysksylitolipurkkaa tai – pastillia. Eräissä tutkimuksissa on todettu, että myös juustopalan nauttimisella aterioiden jälkeen on happamuutta neutralisoiva vaikutus. Jos vatsasi ei kestä ksylitolia, kokeile juustoa 
Hampaat harjataan joka päivä kaksi kertaa. Herkuttelupäivien jälkeen on syytä harjata hampaat erityisellä huolellisuudella 

Lähde:


Käypä hoito-suositus. 2009. Duodecim.
Suomen Hammaslääkäriliitto

Kuvat: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.