IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

ViisaudenhammasPerjantai 22.08.2014 11:26

Mikä viisaudenhammas?





Viisaudenhampaiksi kutsutaan viimeisiä poskihampaita, jotka yleensä puhkeavat noin 19 – 20-vuotiaina. Viisaudenhampaat lienee jäänne aiemmilta ajoilta, jolloin ihmisen ravinto koostui kovasti pureskeltavista ruuista, jolloin viisaudenhampaillekin oli käyttöä. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten viisaudenhampaat mahtuivat ihmisten suihin huomattavasti paremmin kuin nykyään. Leuat eivät kasva enää yhtä isoksi pehmeämmän ruokavalionmuutoksen vuoksi.


Mahtuuko viisaus?


Viisaudenhammas aiheuttaa usein puhjetessaan ahtausongelmia. Viisaudenhampaat voivat puhjeta ahtauden vuoksi vain osittain tai vinoon. Takimmaisena, osittain puhjenneena tai kallistuneina viisaudenhampaita on hankalaa pitää puhtaana, jolloin hampaan ympäröimä ienkudos tulehtuu herkästi bakteerien vuoksi. Mikäli viisaudenhammas mahtuu suuhun hyvin, eikä se oireile millään tavalla, sitä ei tarvitse välttämättä poistaa. Myös ikenen alla olevat puhkeamattomat viisaudenhampaat saavat olla rauhassa, mutta erityisesti puhkeamattomia alaviisaudenhampaita on syytä seurata parin vuoden välein, ettei hammas aiheuta kudostuhoa muille pysyville hampaille.





Tulehtunut viisaudenhammas


Viisaudenhampaantulehdus on tavallinen n. 20 – 25-vuotiailla aikuisilla, joilla viisaudenhammas (usein alaviisaudenhammas) on puhjennut vain osittain tai kallistunut johonkin suuntaan. Viisaudenhampaan tulehduksesta johtuva kipu tuntuu joskus korvassa tai kaulassa asti. Kipu saattaa myös paikallistua eri puolelle leukaa, missä itse vaivan aiheuttaja on. Ärhäkässä tulehduksessa poski ja kaula saattaa turvota. Tulehtuneen viisaudenhampaan hoitomuotona järkevintä on hampaan poistaminen. Tulehdustilassa hammasta ei yleensä poisteta, vaan ensin parannellaan ienkudosta antibioottien avulla sekä purskutellaan klooriheksidiiniliuoksella, joka tappaa tulehdusta ylläpitäviä bakteereita. Oireiden lieventyessä hammas poistetaan joko vetämällä tai leikkaamalla. Hoitamattomana viisaudenhampaantulehdus lisää reikiintymisriskiä ja ientulehdusta koko suussa.





Viisaudenhampaan poisto


Hammas siis poistetaan joko vetämällä tai leikkaamalla. Toimenpidettä varten puudutetaan hyvin, jolloin kipua ei tulisi tuntua. Joskus kova tulehdustila saattaa estää puudutusaineen vaikutusta osittain. Hampaanpoiston jälkeen on hyvä elää muutama päivä rauhallisesti ja välttää liikuntaa. Myös saunaa kannattaa välttää. Tupakointi hidastaa paranemista, ja on erittäin suositeltavaa olla tupakoimatta pariin päivään hampaanpoiston jälkeen. Hampaanpoiston jälkeen kannattaa syödä paljon kylmää, esim. jäätelöä, sekä hautoa poskea jääpussilla. Kylmä laskee turvotusta. Viisaudenhampaan poistosta aiheutuvat kiputilat ovat normaaleja ja kestävät n. 1-5 päivää. Leikkauksellisen poiston jälkeen kipu voi kestää joskus pitempäänkin. Parin ensimmäisen päivän jälkeen kiputilan tulisi kuitenkin lieventyä. Jos kipu jatkuu tai yltyy vielä 5 päivän jälkeenkin, kannattaa ottaa yhteyttä uudestaan hammaslääkäriin.


Jos sinulla on viisaudenhammasvaivoja, hakeudu hammashoitoon!


Lähteet:


Käypä hoito suositus, 2008. Viisaudenhammas.

Lauri Turtola, Viisaudenhampaat. YTHS:n johtajahammaslääkäri, dosentti http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/45/viisaudenhampaat

Kuvat: MS Office ClipArt

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.