IRC-Galleria

Hipsuvarvas84

Hipsuvarvas84

♥ Jallu

[Ei aihetta]Torstai 13.08.2009 21:08

Emätin on vene, jolla soudellaan järvissä tai joissa. Emättimen merikelpoisuus on melko huono suolaveden aiheuttamien haittavaikutusten vuoksi. Emättimellä veneily on ollut suosittu vapaa-ajanviettomuoto läpi historian, ja erityisesti nuoret miehet rakastavat niitä. Monet nuoret pojat saavat niistä intohimon merenkulkuun, mikä näkyy myöhemmässä elämässä jatkuvana tarpeena päästä soutelemaan. Emättimet ovat yleensä hyvin kosteita ja tiukkoja käytettäessä, joten ne olisi hyvä vetää käytön jälkeen ympäri ja kuivata huolellisesti. Liika kosteus voi aiheuttaa kupruilua emättimien pinnassa.

Emättimiä on useita eri malleja, joiden koot vaihtelevat valmistusvuoden ja käyttäjämäärän mukaan. Emättimen hankkiminen uutena on melko monimutkaista (ja usein liian myöhäistä), joten käytettyjen emättimien kauppa muodostaa veneilyliikkeiden liikevaihdosta melkoisen osan. Emättimien malleissa on suuria valmistajakohtaisia eroja, joten ennen ostopäätöstä hyvä tutustua valmistajan taustoihin sekä tarkastaa emättimen kuljetustelineen kunto huolellisesti.


Sähkötyökalut helpottavat kunnossapitoa.

Emätin on usein kumivenettä kalliimpi investointi. Se ei kuitenkaan vedä käyttövarmuudessa vertoja täysiveriselle soutuveneelle, joten emätintä käytettäessä on hyvä pitää työkaluja, esimerkiksi meisseliä, jatkuvasti saatavilla, sillä emätin tarvitsee usein huoltoa souturetken aikana.

Jos käytössä oleva emätin on tuntematon tai lainassa, niin työkalut on suositeltavaa suojata muovilla tai kumisukalla, jotta vältetään molempien osapuolien tarpeeton kuluminen. Usein myös emättimen omistaja on mielissään, jos lainaaja pitää hänen emättimestään huolta soutureissujen aikana.

Emättimeen huoltoon on saatavissa urheiluliikkeistä erikoistyökaluja, joilla laitteen käyttöikää ja -mukavuutta voidaan parantaa. Suosituimpia ovat moottoroidut meisselit, joilla veneilyreissua voi helpottaa, kun käyttäjän ei tarvitse jatkuvasti olla itse ruuvaamassa sitä-sun-tätä vaan voi keskittyä maisemiin.

Emättimen voi myös pestä käyttämällä mitä tavallisinta moottoriöljyä. Näin toimien emättimestä voi tulla jopa käyttökelpoinen! Emätintä ei kuitenkaan kannata yrittää pestä millään likaisella, esim. vedellä, shamppoolla tai millään saman kaltaisella.
Emättimen huoltoa ei tule unohtaa.

Emätin on moottori- ja purjevenettä helpompi käsitellä, mutta valitettavasti sen käyttöön liittyy muutamia haittapuolia. Emätin on nimittäin tervattava kerran kuukaudessa, mikä tarkoittaa, että se on kuivumisen ajan käyttökelvoton. Tervaaminen on melko sotkuista puuhaa, ja se tehdään mieluiten autotallissa muilta (varsinkin miehiltä) salassa. Tervan levittämisen voi suorittaa joko siihen tarkoitetuilla liuskoilla tai telalla, joka työnnetään emättimen koloon, mistä terva leviää itsestään runkoon. Tela on vaihdettava kahdeksan tunnin välein, tai emättimen merikelpoisuus laskee. Tervaus on sen verran ikävä projekti, että nykyajan kiireiset miehet hankkivat mieluummin juuri kumiveneen tai vuokraavat emättimen ammattilaisilta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.