IRC-Galleria

Hipsuvarvas84

Hipsuvarvas84

♥ Jallu

...hilavitkutin...Perjantai 14.08.2009 02:37

Hilavitkutin on yleinen asennus- ja kokoomalinjojen kasaamisen, huollon ja käynnistämisen apuväline. Se on perinteisesti ollut ainut ja tärkein väline, mutta nykyään muutamia muitakin välineitä on kehitetty. Hilavitkutin on kuitenkin miellyttävän ja helpon käyttönsä vuoksi yhä suosituin työkalu, asennusmiesten perustyökalu, eikä sen syrjäytymistä pidetä todennäköisenä. On nimittäin havaittu, että tyypillisesti muihin välineisiin turvaudutaan vasta, kun hilavitkutin on jostain syystä mennyt epäkuntoon ja uuden saaminen on suuren kysynnän vuoksi estynyt.


Hilavitkutin olisi täydessä koossaan hankala mukana kuljetettava. Sen vuoksi useimmat hilavitkuttimet ovatkin kokoontaitettavia. Näin hilavitkutin kulkee näppärästi mukana; tyypillisesti sitä kannetaankin reittä vasten housuissa. Kun hilavitkutin halutaan saattaa käyttökuntoon, puristetaan ja käännetään avaussalpaa, jolloin hilavitkuttimen sisäinen hydrauliikka avaa laitteen käyttökuntoon. Tosin vanhoissa hilavitkuttimissa hydrauliikka menee usein rikki, ja kun hydrauliikan rakenne jumittaa ja tiivisteet vuotavat, on lopputulos kokoomalinjojen kasaamisen kannalta liian vento. Tilannetta voidaan väliaikaisesti parantaa korottamalla hilavitkuttimen sisäistä painetta esimerkiksi hydrauliikkaöljyllä.


Monet käyttävät liian pieniä hilavitkuttimia niiden nopean ja sujuvan käytön vuoksi. Ammattilaiset suosivat kuitenkin nimenomaan suurikokoista hilavitkutinta sen ylivoimaisen ulottuvuuden ja voimansiirron sekä väännön vuoksi. Lisäksi suurempiin malleihin on saatu sopimaan myös turboahdin, joten se löytyykin useimmista suurimmista malleista. Tosin suurten hilavitkuttimien käytössä on muistettava lämmittää kokoomalinjan vastakappaleita kunnolla ennen varsinaisen asennustyön aloittamista. Tällöin lämpölaajeneminen suurentaa vastakappaleen aukon kokoa niin että hilavitkutinta mahtuu kunnolla käyttämään. Tarpeen vaatiessa on muistettava myös käyttää riittävää voitelua. Tällä toiminnalla varmistetaan, että liitokset ovat tiiviit ja että tarvittava loppuvoitelu onnistuu ilman turhia vuotoja. Näin toiminnan onnistuminen varmistuu ja työtilatkin säilyvät siistimpinä. Useimmiten hilavitkutin myös suojataan ennen käyttöä erityisellä suojalla...


Hilavitkuttimen toiminta perustuu joko liukukitkaan tai männän aikaansaamaan painevaikutukseen: kun hilavitkuttimen sovittaa kokoomalinjan vastakappaleeseen, liukuu hilavitkuttimen teräsuoja automaattisesti syrjään jääden vastakappaleen reunoihin, jossa se tiivistää liitoksen ulkoreunaa. Tämän vuoksi teräsuojan poistaminen ei ole mielekästä, vaikka se joidenkin mukaan onkin miehekästä.

Kun hilavitkutin on asetettu vastakappaleeseen oikeaoppisesti, synnyttää hilavitkuttimen kampiakselin toiminnasta rytmisesti värisevä mäntä sekä painetta että liukukitkaa, joka laajentaa vastakappaletta niin, että hilavitkuttimen sisäiset nestevirtaukset toimivat ja terän suorittama asennustyö sujuu paremmin.

Tässä vaiheessa hilavitkuttimen hila alkaa vitkuttaa, joka käynnistää hilavitkuttimen terän toiminnan. Tämä on hilavitkuttimen toiminnan keskeisin vaihe, ja asennustyön monimutkaisuuden vuoksi kun huoltotyö on aloitettu, se on ilman taukoja suoritettava kerralla loppuun; työn keskeytyessä hilavitkutin joutuu aloittamaan koko asennustyön alusta.

Aluksi hilavitkutinta on paras käyttää rauhalliseen tahtiin, mutta kun oikea työrutiini, joka on asennuslinja- ja käyttökohtainen, on löydetty, voidaan tahtia loppupäätä kohdin nopeuttaa. Tällöinkin on kuitenkin syytä olla kiirehtimättä, koska hätiköinti voi johtaa siihen, että hilavitkutin ainoastaan tuntuu toimivan moitteettomasti, vaikka oikeasti asentaja ainoastaan hutiloi ja mahdollisesti vaikeuttaa asennuslinjan käynnistämistä ja huoltamista jatkossa. Tosin monet ovat erikoistuneet ns. pika-asennuksiin.

Kun hilavitkutin on toimensa suorittanut, sen sisäinen automaatio hoitaa loppuvoitelun. Seurauksena on usein tavoiteltu kokoomalinjan käynnistyminen ja toimiminen täydellä teholla. Näin kokoomalinja kykenee valmistamaan tavoiteltua lopputuotetta. Joskus hilavitkuttimella asennellaan kuitenkin vain asennustyön hauskuuden vuoksi. Tällöin on syytä muistaa suojata asennustyön tekevät osaset erityisellä suojaavalla lisäosalla. Tällöin varsinaista asennustyötä ei suoriteta, vaan kokemattomampi asentelija voi esimerkiksi harjoitella toimenpidettä etukäteen. Ja jos kokoomalinja on satunnainen ja usein asennettu, on siinä mahdollisesti erilaisia aikaisemmasta väärin suoritetuista asennuksista johtuvia ylimääräisiä elementtejä tai valuvikoja, jotka tekevät hilavitkuttimen toimintaan häiriöitä. Tämä suojaava lisäosa suojaa myös näiltä, ja tämä varmistaa hilavitkuttimen toiminnan asentimena myös jatkossa.


Rikkoutunutta hydrauliikkaa ei voida korjata purkamatta koko laitetta – ja hilavitkuttimen suosion vuoksi uuden saatavuus on usein rajoitettua. Tämän vuoksi jokaisen olisi muistettava huoltaa hilavitkuttimensa usein. Tärkeää on tarkistaa, että teräsuojan ja terän väliin ei joudu likaa, joka johtaisi hydrauliikan jumiutumiseen. Jumiutumisen estämiseksi paras keino on hilavitkuttimen runsas käyttö, mutta jos asennustöiden vähyyden vuoksi tämä ei ole mahdollista, kannattaa turvautua myös ajoittaiseen tyhjäkäyntiin, joka voitelee avausmekanismin hydrauliikan ja tätä kautta estää sen jumiutumisen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.