IRC-Galleria

Wihiii! <3

Hettaa on meil! :D Ja just ennenku se tuli tänne nii se puhallutettii ku pyöräile "huojuen" :D x'DDDDD
Mentii kattoo tähtii mun hienon itsetehdyn kartan avulla. :D Olin ottanu netist mut se netii oli vääräs perkl! ;o >;( Tähdet oli päin peppua! Korjailtii siihe jtn mut siit tuli lopulta yht sotkuu. :DD
Laitan tänne meijä hienon "tähtikartan" x'DD

Tiesittekö muuten,että Lohikäärme (latinaksi Draco, genetiivi Draconis) on iso pohjoistaivaan tähdistö Pienen karhun ympärillä? :DD Ja että Iso karhu (latinaksi Ursa Major (UMa), genetiivi Ursae Majoris) on yksi taivaan laajimmista tähdistöistä. Sen naapureita ovat Ajokoirat, Bereniken hiukset, Ilves, Karhunvartija, Kirahvi, Leijona, Lohikäärme ja Pieni leijona.

Ja tiesittekö myös,että Ison karhun näkyvin osa on seitsemän kirkkaan tähden muodostama kauhaa muistuttava Otava. Otavan tähdet tunnetaan arabialaisperäisillä nimillä ("kauhan" kulhosta kahvaan päin lukien) Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid. Mizarin lähellä on pieni himmeä tähti Alcor, joka tunnetaan nimellä "Silmänkoittaja".

TIETOISKUJA:

-Kettu (latinaksi Vulpecula, genetiivi Vulpeculae) on himmeä tähdistö Joutsenen vasemman "siiven" alla Delfiinin yläpuolella. Tähdistön poikki kulkee Linnunrata.

-Ketun kirkkain tähti on Anser (α Vulpecula), 297 valovuoden päässä oleva M0 III -tyypin punainen jättiläinen, jonka magnitudi on vaatimaton +4,44m.

-Pollux (Beta Geminorum, β Geminorum, β Gem) on designaatiostaan huolimatta Kaksosten tähdistön kirkkain tähti ja taivaan 17. kirkkain.

-Kaksoset (lat. Gemini, genetiivi Geminorum) sijaitsee Orionin, Härän, Ajomiehen ja Kravun tähdistöjen vieressä. Sen kirkkaimmat tähdet ovat Castor (α Geminorum) ja Pollux (β Geminorum).

- Vaaka (latinaksi Libra, genetiivi Librae) on eteläisen taivaan leijaa muistuttava tähdistö Skorpionin ja Neitsyen välissä.

-Vesikäärme (latinaksi Hydra, genetiivi Hydrae, lyhenne Hya) on hyvin pitkä tähdistö Leijonan ja Neitsyen eteläpuolella ulottuen Kravun alta Vaa'an tuntumaan. Suomeen näkyy parhaiten sen pieni tähtijoukon muodostama pää Leijonan edustalla. Vesikäärmettä ei saa sekoitata etelän vesikäärmeeseen, joka on latinaksi Hydrus, Hydri, Hyi.

-R Hydrae on Mira-tyypin muuttuja, jonka muutoksia havaittiin jo 1600-luvulla. Kirkkaus vaihtelee 13 kuukauden jaksoissa 3,5 ja 10,9 magnitudin välillä.
V Hydrae on syvän punainen jättiläinen, hiilitähti jonka kirkkaus vaihtelee 6 ja 12 magnitudin välillä. Vaihtelu tapahtuu 1,5 ja 18 vuoden jaksoissa.
Vesikäärmeessä on kolme Messierin kohdetta: laaja avoin tähtijoukko M48, pallomainen tähtijoukko M68 ja kierteisgalaksi M83. Tähdistössä on myös kirkas planetaarinen sumu NGC 3242, mutta M48:aa lukuun ottamatta kohteet ovat niin alhaalla, että näkyvät Suomessa huonosti, jos ollenkaan.

-Bereniken hiukset (lat. Coma Berenices) on Otavan alla oleva pohjoisen taivaan himmeätähtinen tähdistö. Sitä rajoittavat Ajokoirat, Leijona, Neitsyt ja Karhunvartija.

-Iso karhu (latinaksi Ursa Major (UMa), genetiivi Ursae Majoris) on yksi taivaan laajimmista tähdistöistä. Sen naapureita ovat Ajokoirat, Bereniken hiukset, Ilves, Karhunvartija, Kirahvi, Leijona, Lohikäärme ja Pieni leijona.




Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.