IRC-Galleria

Junkband

Junkband

hajoo aamuihinsa aivan kippenä :D

Jeesus tulee ota koppi :)Tiistai 26.08.2008 20:39

Jeesus Nasaretilainen (sekoitetaan usein henkilöön Chuck Norris, joka hän ei ole) on 8–2 ennen omaa syntymäänsä syntynyt nuoriso- tai vastakulttuuri-idoli, johon alun perin yhdistettiin anarkistisesti sävyttynyt arvomaailma ja elämäntapa – ja myöhemmin konservatiivinen elämäntapa. Jeesus syntyi talliin tilanteessa, jossa suuri osa juutalaisesta nuorisosta oli turhautunut vallalla olleen roomalaisen kulttuurin lieveilmiöihin, jotka eivät tuoneet Juudeaan mitään hyvää, paitsi vesihuollon, päällystetyt tiet, viemäriverkoston, kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin, matematiikan, fysiikan, alkemian, filosofian, kaariholvauksen, sementin, viinin, raudan karkaisun, damaskoinnin, galvanoinnin, vesirattaan, vesipumpun, myllynkivet, puolalliset pyörät, hevosenkengät, valjaat ja yleisen infrastruktuurin paranemisen. Monien juutalaisnuorten oli vaikea samaistua virtuoosien lailla taisteleviin legioonalaisiin, ja he kokivatkin roomalaisten etäännyttävän kuuntelijoitaan perinteisestä Jahve-uskosta. Samanaikaisesti heitä ei myöskään kiinnostanut farisealainen elämälle vieras puhdasoppisuus, jaarittelu ja saivartelu. Jeesus nosti pintaan halun palata kivikauden yksinkertaiseen menoon, jossa ideologiat olivat lyhyitä eivätkä vaatineet ajattelutaitoa ja laki yksinkertainen ilman Talmudin pikkutarkkoja sääntöjä. Samalla Jeesus kuitenkin etäännytti kuuntelijoitaan Jahve-uskosta ja suuntasi heitä kohti uusia, radikaalin kristittyjä arvoja.

Jeesus rakensi ympärilleen kultin, johon kuului kiinteästi paasaava ja paatoksellinen tempo, yksinkertaiset kappalerakenteet, toisto, ulkoluvun ja erilaisten sloganeiden kuten Jumalan Karitsa ja Herra Sebaot toistaminen, aggressiivinen esitystapa, rosoinen soundi ja tekninen viimeistelemättömyys. Sanoituksiltaan Jeesus oli usein kantaa ottavaa ja edusti juutalaisuudesta tuttua dualistista me–muut-kahtiajakoa.

Jeesus-kulttiin yhdistettyä varhaista musiikkia on joskus luonnehdittu "proto-punkiksi". Jeesuksen kannattajien vanhaa musiikkia ovat soittaneet myöhemmin monet punk-maailman tunnetuimmat musiikintekijät, jotka ovat omissakin teoksissaan hyödyntäneet kristinopin asenteellisia piirteitä, joskus siksi, että se on ollut vallalla ja on ollut luontaisempaa tehdä taidetta, joka sopii yhteen teokraattisten päättäjien maailmankatsomuksen kanssa.

Historia

Jeesuksen aatteellisia esimuotoja on löydettävissä jo 6500 eaa. maatalouteen perustuneessa Hassunan kulttuurissa. Näistä Jeesus ammensi vaikutteita ja korosti nimenomaan asennoitumista. Jeesus esitti voimakasta kritiikkiä juutalaista ja roomalaista yhteiskuntaa kohtaan, ja hänen seuraajiansa esiintyikin ensimmäisellä vuosisadalla lähinnä Rooman protesti- ja underground-liikkeiden radikaaleimmassa päässä. Rooman underground-piireissä harrastettiin kuulopuheiden mukaan muun muassa veren juomista. Kannattajat tosin kielsivät tämän ja vakuuttivat, että juominen kyllä kuului sakramentteihin, mutta että kyseessä oli kuitenkin alkoholi. Liike saikin kannatusta. Tämän seurauksena nykyisinkin ilmassa on havaittavissa Jeesuksen auktoriteettivastaista ja provosoivaa henkeä.

On väitetty, että Jeesusta ei historiallisesti olisi koskaan ollutkaan, vaan että hän olisi pelkkä satuolento ja toisinto Osiris/Tammuz/Adonis/Lemminkäinen/pane tähän oma suosikkijumalasi -myytistä. Jos näin on, niin sillä kaverilla, joka tämän myytin on keksinyt, on täytynyt olla todella tarkat tiedot tuon ajan juutalaisuudesta, varsinkin farisealaisuudesta, sekä Talmudista että juutalaisten, varsinkin farisealaisten, perinnäistavoista - tässä valossa evankeliumien Jeesus vaikuttaa aivan liian inhimilliseltä ollakseen vain pelkkä keksitty olento.

Ehkä paras arvio Jeesuksesta on, että hän oli juutalainen nörtti, joka onnistui suututtamaan kaikki vallanpitäjät - niin saddukeukset, fariseukset, hellenisoituneet juutalaiset kuin lopulta roomalaisetkin, ja kunnon nörtin tapaan tietentahtoen järjesti itsensä ristille päästäkseen aatteensa marttyyriksi. Ei olisi ensimmäinen kerta kun näin käy - Jeesus selkeästi halusi hankkia maineelleen kuolemattomuuden, sillä hän tiesi olevansa paljon vaarallisempi kuolleena kuin elävänä vastustajilleen. Varmuudella voidaan sanoa, että Jeesus tunsi äärimmäisen hyvin sekä juutalaisen lain kaikki 613 mitzvaa että myös Mishnan - siis fariseusten perinnäistavat ja suullisen Tooran, joka myöhemmin päätyi Talmudiin. Jeesus oli ilmeisen fed up siihen saivarteluun, millä fariseukset tulkitsivat mishnan kautta halakhaa, ja millä he tekivät juridisilla kikkailuilla kaikki lainkohdat tyhjiksi. Jeesus oli sen verran nenäkäs ja älykäs, että hän kykeni nolaamaan jopa kieroilun, petkuttamisen, valehtelemisen ja huijaamisen ammattilaiset eli fariseukset osoittaen näin lausahduksen never try to bullshit a bullshitter vääräksi tältäosin.

Juutalaisilla on ollut kansanperinteenä murhata, teloittaa tai muutoin vain vaientaa kaikki toisinajattelevat profeetat jotka saattaisivat uhmata pappien ja rabbien valta-asemaa, eikä Jeesus ollut poikkeus. Saman kohtalon on vuosisatojen saatossa saanut kokea kymmenet, ehkä sadat, profeetat, ja jos Baruch Spinoza olisi elänyt Jeesuksen aikaan, todennäköisesti hänetkin olisi kivitetty tai ristiinnaulittu sen sijaan että hänet vain tyydyttiin erottamaan juutalaisesta seurakunnasta.

Kulttuuriperintö

Jeesuksen ideana oli reformoida juutalaisuus, siirtää mishna taka-alalle ja nostaa halakha etusijalle. Tämä ei tietenkään sopinut fariseusten, jotka saivat elantonsa mishnan väärintulkitsemisesta ja saivartelusta, toisten elämän hankalaksi tekemisestä sekä aivan puhtaasta puliveivaamisesta, pirtaan. Sensijaan että hän olisi jäänyt pelkäksi uskonpuhdistajaksi, hänestä tehtiin puoliväkisin messias ja hänen kannattajansa perustivat kokonaan uuden uskonnon.

Jos sivuutamme messiasaspektin ja Jeesuksen mahdollisen jumaluuden täysin, niin hänen suurimmaksi saavutuksekseen jäi fariseusten täydellinen kompromettoiminen. Jeesus onnistui nimittäin nolaamaan omalla laintulkinnallaan fariseukset niin täysin, että yhä tänäkin päivänä Jeesus on juutalaisille kirosana, ja kaikista mahdollisista uskonnoista juutalaiset vihaavat kristittyjä kaikkein katkerimmin. Ja tunne on toki molemminpuolinen - yhä tänäänkin sana fariseus tarkoittaa tyhjänpäiväistä, umpikieroa saivartelijaa, jonka tekopyhyys ja ulkokultaisuus lähentelee Rigelin valovoimaa. Jeesuksen tärkein sanomansa oli, että vain halakha - siis Mooseksen laki - on pätevä ja että sitä pitää tulkita roomalaisen oikeuden periaatteiden mukaan; sensijaan mishna eli suullinen laki, on pelkkää ihmisviisautta, bullshittiä, perinnäistapoja ja saivartelua, ja jonka itse asiassa pitäisi kuulua sinne, mihin päivä ei paista.

Ja tietysti homma karkasi lapasesta. Aivan kuin Jeesus oli laskelmoinutkin, hän tuli olemaan vihollisilleen paljon vaarallisempi kuolleena kuin elävänä, mutta sensijaan että hän olisi uudistanut juutalaisuuden ja antanut sille uuden hengen, hän tuli perustaneeksi uuden uskonnon - joka on historian valossa osoittautunut paljon menestyksellisemmäksi ja kuin emouskonto juutalaisuus. Ja tietysti tämän uuden uskonnon kannattajat alkoivat pitämään häntä messiaana ja ottaneet jutut hänen jumaluudestaan vakavasti. Missähän olemme kohdanneet tämän saman tarinan aikaisemmin?

Katurunoilija

Jeesus oli valtaisan suosittu henkilö etenkin nuorten keskuudessa. Hän oli ensimmäinen, joka sai kapitalismin vastaisella asenteellaan mukaansa suuria kansanjoukkoja. Jeesus piti usein suosittuja katurunoustapahtumia, jotka saattoivat kerätä paikalle tuhansia kuulijoita. Tällöin Jeesus riimitteli vapaasti päästään (engl. freestyle) anekdootteja ja vertauskuvia sekä haastoi muita kadunmiehiä osallistumaan keskenäisiin verbaalimittelöihin eli saiffereihin (engl. cypher). Vastaavaan asemaan ovat päässeet kuluneen vuosisadan aikana vain muutamat riimittelyperinteen jatkajat kuten Johannes ”Dip me, boy” Kastaja ja Simon ”Da Pope” Pietari. Heistä kumpikin on saavuttanut likimain Jeesuksen tason, siitä todisteena mm. se, että kumpikin heistä on lävistetty hengiltä Jeesuksen tavoin.

Saavutettuaan kansansuosiota Jeesus julkaisi parikin kappaletta tuon ajan äänilevyjä eli hymnikirjoja. Ääntä ei saatu taltioitua, joten teokset kirjoitettiin talteen alkeellisin nuotinnoksin. Näistä tänä päivänä tunnetuimmat teokset ovat kokoelmateos Uusi testamentti (TNT – The Greatest Hits of Jesus The Nasarethian) ja virsikirja Jesus and Angel Choir Presents: Heavenly Hymns.

Tunnetuimmat teokset

* Jobin postia (Post a Job)
* Alhaalta ylös ja ylemmäs (From Underground to Mainstream and to Heaven)
* Enkelit pitää selustaa (Angels Got Me Covered)
* Mä ja mun kotipojat (Me and My Homies)
* Tervetuloo mun kulmille (Welcome to My Hood)

Covereita nykymusiikissa

Jeesuksen hiteistä on tehty lukuisia suosittuja coverointeja ja uusia sovituksia

* Halle, lujaa (Leonard Cohen - Hallelujah)
* Nyt mä tuun (Kanye West - Jesus Walks)
* Etsä tiä kuka mä oon? (Simply Red - If You Don't Know Me By Now)
* Kivitä mut (ABBA - Rock Me)
* Kivitä sun kroppaas (Justin Timberlake - Rock Your Body)
* Vedä mut ristiin (The Wannadies - Crucify Me)
* Uskot sä? (Mariah Carey - When You Believe)
* Uskonhan mä (Mariach Carey - I Still Believe)
* Katso aina valoisaa ([[Monthy Python - Always look at the bright side of life)

Katukulttuuri

Breikkaus (engl. breakdance) oli ensimmäisiä sivuilmiöitä, joita Jeesuksen aikana syntyi. Jeesuksen ihmeteoin parantamat spitaaliset ryhtyivät riemuiten tanssimaan (kykyjensä mukaan) kaduilla, heilutellen raajojaan mitä eriskummallisimpiin asentoihin. Nimitys breakdance tulee siitä, että spitaalisten raajat saattoivat ennen parantamista olla katkenneet irti (engl. break) torsosta, jonka Jeesus sittemmin paransi ja yhdisti. Breikkaus on vielä tänä päivänäkin erittäin suosittu tanssimuoto, jonka katsotaan olevan avointa julistustyötä Jeesuksen muistoksi.

Graffiti (engl. graffiti) seurasi nopeasti myös perässä. Tällä tavoin merkattiin omaa aluetta, reviiriä, eri puolille Galileaa. Jeesus teki alkuunsa mittavia graffiteja, mutta myös muiden jengipomojen ruvettua merkkaamaan reviiriään Jeesus yksinkertaisti myös oman graffitinsa pelkäksi tägiksi (engl. tag) eli lyhenteeksi I.N.R.I. Jeesus oli aikansa pelätyin tägien tekijä eli bommaaja, koska hänen bommaustaan eivät kyenneet pysäyttämään edes prokuraattorin määräämät kurinpitotoimet kuten kuolemantuomio. Alkukristittyjen graffitit saattoivat olla suuriakin teoksia, mutta varsinkin aluksi Rooman vainotessa graffitit keskittyivät olemaan pienimuotoisia kalakuvioita.

Jeesuksen suhde lävistyksiin


Kulttuuri-ikonina Jeesus oli kuuluisa lävistyksistään, joita hänen seuraajansa, esimerkiksi Tuomas, jopa koskettivat. Jeesuksen mukaan lävistys eli ihmisen ihoon tehtävä reikä, johon kiinnitetään sen lävistävä esine, yleisimmin koru tai naula, on yksi ruumiin muokkauksen muoto. Jeesusta seuraavat ihmiset harjoittavatkin usein eriuskoisten lävistämistä joko uskonnollisten tai muiden kulttuuristen syiden vuoksi. On yleistä, että he kantavat myös kidutuspaalun kuvaa mukanaan. Jeesuksen lävistely meni kuitenkin ennätyksellisen pitkälle, kun hän nauloja ja roomalaista yhteiskuntaa apuna käyttäen niin sanotusti "ristiinnaulitsi" itsensä edellä mainittuun kidutuspaaluun. Hän kertoi näin maksaneensa kaikkien seuraajiensa synneistä.

Jeesuksen suhde viiltelyyn

”Tämä on minun vereni, sinun edestäsi vuodatettu”

~Jeesus

Jeesus tuli tunnetuksi myös radikaaleista tempauksistaan, jotka liittyivät ruokaan ja itsensä viiltelyyn. Tunnetuimmaksi tuli hänen viimeiseksi jäänyt ehtoollisensa, jolla hän vuodatti vertaan ja asetti lihaansa seuraajiensa nautittavaksi.
[muokkaa] Huhuttu comeback

Jeesus lähti lomalle, koska ”ei aina jaksanut olla Kristus” heti, kun hänen levymyyntinsä alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä. Hän kuitenkin lupasi tehdä pikaisen comebackin, ja silloin ”kasassa olisi jotain aivan uutta materiaalia”. Comebackia ei ole kuulunut.

Moni epäilee, että kidutuspaalun kuvan kantaminen on Jeesukselle vastaava tapa, kuin jos menisi Onassiksen luo kantaen mukanaan kiikaritähtäimen muotoista korua. Tätä pidetään selityksenä sille, miksi Jeesus ei ole suorittanut lupaamaansa comebackia. Toisten mielestä syynä on se, että Jeesus, joka oli liberaali verrattuna isäänsä, on kotiarestissa.

Pahin mahdollinen skenaario on se, että Jeesus todella tulee takaisin, vaikkapa reinkarnoitumalla. Mutta jos hänen paluunsa sattuu samalle päivälle juutalaisten Messiaan kanssa, odotettavissa on kunnon tappelu, mahdollisesti jopa maailmanloppu. Pahinta tietysti on se, että jos tuo Messias ja Jeesus ovatkin sama olento.

Huhuttu kuolema

Suuri osa Jeesuksen seuraajista on melko varma siitä, että Jeesus olisi "kuollut" levymyyntinsä tehostamiseksi. Mutta koska kukaan ei uskonut Jeesuksen todella kuolleen, tämä lopetti piileskelyn kolmannen päivän kohdalla tylsistyneenä siitä, että paikalliset tiedotysvälineet eivät pitäneet Hänen kuolemaansa kovin merkittävänä juttuna. Vannoutuneimmat fanit kuitenkin luottavat Herransa sanaan, ja ovat varmoja siitä, että "Jeesus oli zombie: Hän nousi kuolleista".

Comebackia ei tästä pettymyksestä huolimatta ole silti kuulunut. Moni on kuitenkin melko varma siitä, että Hän istuu isänsä oikealla puolella, josta hän on tuleva tuomaan ihan uudenlaista materiaalia.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.