IRC-Galleria

Kompassi-info

Kompassi-info

Nuorisotiedotuskeskus Kompassi

Selaa blogimerkintöjä

Asumiskustannukset ovat jatkaneet nousuaan syksyllä. Huhti-kesäkuussa vuokrien nousu oli 4,1 prosenttia ja heinä-syyskuussa vuokrat nousivat koko maassa jälleen 3,7 prosenttia (Lähde: Vuokratilasto 2008, Tilastokeskus). Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niin arava- kuin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousu oli viittä kuutta prosenttia ja muualla maassa hieman maltilli­sempaa. Ensi vuodelle ennustetaan entistä rajumpia vuokrankorotuksia. Samalla myös muut asumisen kustannukset kuten energian ja huollon hinnat ovat nousussa.

Nuorista valtaosa asuu vuokralla, joten kiristyvä tilanne koskettaa merkittävää osaa 18-29-vuotiaista. Monilla tulot ovat epäsään­nölliset tai vaihtelevat eikä ole tavatonta, että asumiskustannusten osuus nettotuloista nousee jopa 60-70 prosenttiin. Asumistukea saadakseen ylin tuloraja on 1245 euroa/kk, minkä suuruisesta summasta asuminen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lohkaisee leijo­nanosan. Asumiskustannusten nousu yhdistettynä taloustilanteen ja työmarkkinoiden nykyiseen epävarmuuteen ajaa monen nuoren todella ahtaalle ja vaikuttaa monin paikoin myös elinkeinoelämän toimivuuteen ja kasvualueiden kuntiin menetettynä työvoimana sekä verotulona.

Tarve kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kova, mistä osaltaan kertoo Nuorisoasuntoliitolta asuntoa hakevien määrän selvä kasvu syys-lokakuussa.

Asumisen hintaan vaikuttavat erityisesti korkeat rakennuskustannukset. Merkittävä osa hinnasta muodostuu kaavoituksen ja raken­nusmääräysten perusteella. Nyt tarvitaan ennakkoluulotonta otetta tarkastella erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa asumisen hintaan esim. kaavoituksen keinoin. Voitaisiinko esimerkiksi kaupunkialueilla vähentää merkittävästi autopaikkojen määrää, joiden rakentami­nen on kallista? Asumiskustannuksiin voidaan myös vaikuttaa hyvän isännöinnin ja asukkaiden vastuullisen toiminnan avulla, mutta todelliset ratkaisut kohtuuhintaisuuden takaamiseksi tehdään asuntopoliittisin ratkaisuin.

Lähde: Nuorisoasuntoliiton tiedote

* Nuorisotiedotuskeskus Kompassi on yksi NAL:n asuntojen virallinen hakupiste. Ota yhteyttä ja kysy nuorten asunnoista Helsingissä!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.