IRC-Galleria

KyuuEturautti

KyuuEturautti

Pörisee vastoin fysiikan lakeja

Blogi

- Vanhemmat »

Pienet päätökset, isot mietinnätTorstai 07.02.2008 00:52

Tässäpä yksi jutun tynkä, jonka saattaisin kirjoittaa mitä mainioin perusteluin myös tämän tekstin täydellisenä vastakohtana. Aika ajoin kun on syytä osata delegoida, ettei ihan kaikkien conin tekijöiden tarvitse ihan kaikista asioista stressata. Delegoinnin ei kuitenkaan tarvitse eliminoida dialogia ja conitean kaiken mahdollisen järjen käyttämistä, ainakin tarkistusvaiheessa.

Parhaimmillaan homma toimii niin, että ensin valitaan eri hommille aktiivit ja määritellään karkeat raamit toiminnalle. Tällaisia ovat vaikkapa kyseisen homman tavoitteet, budjetti ja aikataulu. Vastuun ottaneelta tulee yleensä pian paluupostina toiveita ja tarkentavia kysymyksiä, jonka jälkeen hommassa päästään töihin. Riippuen projektin laajuudesta, välissä saattaa nytkähtää kuukausiakin, joiden aikana tilanneraportit ovat melko lyhykäisiä.

Kun homma lähenee valmista, kannattaa aika ajoin asia nostaa vielä kertaalleen pöydälle. Eilen jutustelimme niinkin yksinkertaisesta ruohonjuuritason asiasta kun opastekylteistä conipaikalla, niin sisä- kun ulkotiloihinkin. Ehdotetut kyltit, niiden sijoituspaikat sekä määrät lueteltiin läpi melkoisen virkamiesmäisessä litaniassa. Pääosin operaatio sujui nyökyttelemällä, mutta muutama yllättävän fiksu ehdotus tuli vielä mukaan.

Sisäinen tiedotus on aivan oma taiteenlajinsa, jossa taidokkain järjestäjä osaa kuvitella itsensä erilaisten conivieraiden saappaisiin juoksemassa virtuaalisesti pitkin käytäviä, ollen milloin minkäkin paikan tai tiedon tarpeessa. Hyvän sparrauksen tarjoavat infotiskillä aiemmin työskennelleet, jotka osaavat kertoa mitä asioita heiltä on eniten perinteisesti kyselty. Viimeinen silaus tulee osaavalta vastuuhenkilöltä, joka tietää miten asiat sanotaan lyhyesti ja mahdollisimman yksiselitteisesti. Niinkin pieni asia kun kirjoittaa ulkokylttiin TRACON eikä TRACON III vaikuttaa varsin oleellisesti siihen, kuinka kaukaa kyltti on vielä helppolukuinen.

Tässä tuli vastaan myös aiemmin mainitsemani välineurheilu. Saimme käyttöön aivan ihania ulkokäyttöön tehtyjä A-kylttejä, joihin mahtuu just eikä melkeen neljä A3-arkkia sisälle, reunasta reunaan. Aiempiin puolistandardimallisiin verrattuna pääsimme tästä hommasta uskomattoman helpolla ja saatoimme käyttää säästyneen ajan nuolimerkkien syvälliseen psykoanalyysiin. Päädyimme kansankäräjillä siihen, että ne joko näyttävät johonkin suuntaan tai sitten eivät. Koska kukaan ei tähän tyytynyt, jäämme odottelemaan KHO:n päätöstä.

VälineurheiluaPerjantai 01.02.2008 23:09

Tässäpä on yksi aihe, joka ei vielä jokunen vuosi sitten käynyt animealan tapahtumajärjestäjillä mielessä. Nyt, kun tiettyjä asioita tekee vähintään kerran vuodessa, tulee yhä useammin mieleen etsiä tapoja työmäärän vähentämiseksi. Toisin sanoen, sitä oppii sekä tekemään että käyttämään työkaluja, joilla jotkut pahimmat rutiinit helpottuvat. Tutuimmaksi näistä ovat tulleet monet pienet tietokoneohjelmat, jotka säästävät nykyään monenmoiselta työltä. Koska tällainen tekniikka harvemmin näkyy kävijöille, kerrottakoon hiukan tarinoita esiripun takaa.

Cosplay Finland Tourin perustaminen 2006 lähti liikkeelle suurelta osin Animeunionin Profiilijärjestelmän (nyk. oma.aniki.fi) kehittymisestä. Liikkeellelähtöä varten lainasimme vähän ohjelmakoodia firmaltamme, jolla lomakkeiden tekeminen onnistui. Menemättä yksityiskohtiin, todettakoon että tuon jälkeen on esimerkiksi kunniakirjat, cosplay-numerolaput, kuten myös juontajan, tuomarin ja kuvaajien lomakkeet tuotettu automatiikalla. Ohjelmalle syötetään tarvittaessa graafinen ulkoasu ja koordinaatteja (=mihin kohtaa numero tai nimi tulee), jonka jälkeen parin napin painalluksella saadaan valmiit laput, jotka voi sitten printata tai toimittaa painoon. Vaikkakin tulostaminen, laminointi, leikkaus ja rei'itys vie edelleen pitkät ajat, on pienellä ohjelmoinnilla säästetty ehkäpä jo satoja tunteja työaikaa.

Automaattista lomakkeiden tekoa käytetään yhä enemmän muissakin tehtävissä tätä nykyä. Tracon III:een ollaan ensi kertaa tekemässä myös nimilaput automatiikalla. Jälleen säästyy aikaa ja kahvia. Tekniikka on ehkäpä joillekin tuttua Anikin badgegeneraattorista, joka vaikuttaa edelleen osoitteessa www.aniki.fi/badge. Tuonkin palvelun suosio ajoin pelottaa, eikös tuo ole vähän kun maalitaulun pistäisi rinnuksiinsa...

Työvoimapuolella vastaavaa on sovellettu myöskin. Kun vänkäreitä ja järjestyksenvalvojia on kolminumeroinen määrä, työtehtävien ja -tekijöiden yhteensovittaminen on pienoinen haastelaji. Nykypäivänä nämä naputellaan koneelle, jota sitten seuraillaan infopisteeltä käsin. Jos jokin vänkäri ei ilmoittaudu tehtäväänsä, hyppivät punaiset valot silmille varoittamaan että nyt tarvitsee saada joku paikkaamaan. Paraskaan kone ei kuitenkaan korvaa etenkin järjestyksenvalvojien kenties tärkeintä apuvälinettä, eli radiopuhelimia. Tämä on yksi kohta, jossa Ropeon ry ansaitsee massiiviset kiitokset. Ropeconin lainaamat radiopuhelimet ovat auttaneet monia coneja ja epäilemättä auttavat vielä useasti vastakin.

Tietotekniikkaa käyttäessä voi pitää conia onnekkaana, jos käyttöön on saatavilla laadukkaiden merkkien tekemiä laitteita - ainakin tekniikkavastaavan elämä helpottuu tällöin rutkasti. Plussaa ovat myös pienet ja ripeät lasertulostimet, joilla ex tempore -kyltit ja tuloslaput saadaan infossa aikaan kivuttomasti. Vähemmän teknisissä asioissakin laatu helpottaa elämää. Tukevat ulkokäyttöön tehdyt A-kyltit auttavat oikeiden paikkojen löytämisessä, kestäen conista ja vuodesta toiseen. Hyvät kirjoitusalustat puolestaan helpottavat niin juontajien, panelistien kuin tuomarienkin työtä monissa eri ohjelmanumeroissa.

Yhteistä kaikelle ylläolevalle on mielestäni se, että näiden keinojen käyttäminen conista toiseen ei vie conilta persoonallisuutta pois. Toiveeni onkin, että monenlaisia työkaluja ja välineitä voitaisiin lainata jatkossa yhä useammin conien kesken, eikä ainoastaan samalla paikkakunnalla. Kukaties jokin päivä coniteat voivat ihailla alan yhdistysten tarvikelistoja ja säästää lainoilla niin rahaa kuin vaivaakin.

Loppuun mainostan vielä, että yhden parhaista conitealaisen työkaluista on teettänyt amerikkalainen verkkojätti Cisco Systems. Heidän pöytäpuhelimien pahvilaatikot ovat täydellisen muotoisia ja kokokoisia kaikenlaisten lomakkeiden ja lappujen kuljettamiseen, jonka lisäksi laatikon etualalle mahtuu kivasti kynät ja pientarvikkeet. Conin jälkeen näistä voi tehdä yhden conin mittaisia arkistoja, joihin mahtuu yli jääneiden ja käytettyjen lomakkeiden lisäksi muutama conin ohjelmalehti. Sitten vain kylkeen conin nimi ja hyllylle siistiin pinoon. Loistavaa tuotekehitystä!

Conilaisia mietteitäTorstai 31.01.2008 01:50

Conilaisia mietteitä

Pitkällisen pohdiskelun jälkeen sekä muutaman epäilyttävän irkkaajan pyyntöjen ja uhkailujen seurauksena päätin avata vähän mietteitäni maailman menosta. Aihealueeksi valitsin nyt ainakin toistaiseksi suomalaiset animeaiheiset conit eli alan suurimmat yleisötapahtumat. Taustoja ehkä tulee availtua tarkemmin ajan myötä, mutta tiivistettynä voisin todeta että olen puuhaillut tämän alan yleisötapahtumia vuodesta 2003 alkaen, jota ennen monenlaista yleisötapahtumaa/messua oli tullut puuhattua muilla aloilla. Hoidan yleensä tehtäviä, jotka liittyvät cosplay-pukuiluohjelmiin, tekniikkaan, tiedotukseen, sponsoriasioihin, lobbaukseen, ihmisten rekryämiseen ja/tai monenlaiseen geneeriseen tapahtumasuunnitteluun.

Tällä hetkellä eniten työn alla on reilun parin viikon päästä pidettävä Tracon III - Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma. Otin tällä kertaa hommakseni ensi kertaa sponsoriasiat, jotka koostuvat Traconissa lähinnä myyntipöydän vuokraajista. On ollut positiivista nähdä näiden määrän myös kasvaneen, enkä ole missään nimessä valmis pistämään sitä yksinomaan tehokkaamman markkinoinnin piikkiin. Myyjiltä saatujen kommenttien mukaan Tracon on onnistunut saamaan aikaan hyvänlaisen konseptin. Tapahtuma koetaan tiiviinä ja tapahtumantäyteisenä, jonka kävijöistä valtaosa on erittäin aktiivisia harrastajia. Kiitoksia on tullut myös järjestelyjen vastuullisesta hoitamisesta sekä selkeistä myyjien toimintaohjeista. Parantamisen varaakin toki on, katsotaan kuinka hyvin osaan näihin pyyntöihin vastata.

Tracon-tapahtumien vakaana perusaatteena (ainakin toistaiseksi) pysynyt yksipäiväisyys on hyvä esimerkki aiheesta, jossa totuus jakautuu kahtia. Myyjien kommentit ovat usein yksipäiväisyyden puolesta. Tätä perustellaan monipäiväisten conien keskimääräisen päivämyynnin pienuutena, huomattavasti kasvavina majoitus- ja palkkakuluina sekä tiettyjen järjestelyjen yksinkertaisuutena. Monet näistä perusteista pätevät myös conin järjestäjien näkökulmaan, sillä monipäiväisyys saattaa implikoida moninkertaista työmäärää sekä pahimmillaan rajusti kasvavia tilavuokria. Toisaalta, tiettyjen asioiden järjestelyissä saattaa päästä jopa paljon vähemmällä, jos asiat voi jakaa usealle päivälle.

Kävijöiden puolesta monipäiväisyyttä usein toivotaan, enkä missään nimessä ole kritisoimassa ihmisiä jotka haluavat pitää enemmän hauskaa. En myöskään jaksa uskoa, että monipäiväiset conit ovat mihinkään häviämässä - päinvastoin, Tampere Kuplii on juuri vaihtumassa yksipäiväisestä monipäiväiseksi. Traconissa on toistaiseksi otettu tietty linja ja ehkäpä pieni erilaisuus sallitaan, tämä on kuitenkin niitä asioita johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Molemmille näkökulmille on paljon hyviä perusteita, puolesta ja vastaan, kaikkien tahojen näkökulmasta. Toiveenani on, että pieniä ja positiivisia erilaisuuksia syntyisi yhä enemmän, sillä tapahtumamäärän kasvaessa conien eroista tulee yhä tärkeämpi tekijä. Samalla toivon, että erilaisutta löytyisi dialogin ja vaikkapa yhteisten ideatuokioiden välityksellä, eikä niinkään vain haluna tehdä asiat toisin kun naapuriconissa. Yllättävän moni conin järjestelyyn liittyvä taustatyö on luonteeltaan sellainen, että niissä aiemman matkiminen on melko hyödyllistä.

Tämän päivän Tracon-kokous oli luonteeltaan hyvin erilainen muutaman muun tapahtuman vastaaviin, pari viikkoa ennen tapahtumaa pidettyihin verrattuna. Kokous oli vaarallisen rento ja ongelmia oli esillä ihmeen vähän. Ihailimme ohjelmalehden kansikuvaa, totesimme jääkaapin löytyneen ja laskimme cosplay-kisaan mahtuvan yleisön määrää. Tunsin itseni poikkeuksellisen tyhmäksi luetellessani työvoimavastaavalle mielessäni olleita murheita, joista oikeastaan kaikki hän oli huomioinut jo aikaa sitten. Päätin kuitenkin piristää ihmisten päivää piirtämällä taululle aikakaavioin cosplay-ohjelman vaatimista tekijöistä ja tehtävistä. Tämän jälkeen totesin, etten osaa pyyhkiä enää taulua, vaan tarvitsin päävastaavan apua tehtävästä suoriutumiseen. Onneksi työnjako pelasi jälleen kerran.


Kerrotaanpa vielä miksi tämä kirjoitelma on IRC-Galleriassa, eikä vaikkapa jossain omalla koneellani. Mielestäni IRC-Galleria on hyvä asia, eli suomalainen ja vastuullinen yhteisöpalvelu. Toisekseen siksi, että tarpeeksi kauan palvelimia ja ohjelmia ylläpitäneenä oppii arvostamaan toisen valmiiksi tekemää työtä. Kolmannekseen siksi, että ensimmäisessä kappaleessa mainittu uhkailu implikoi tämän palvelun käyttöä. Moraalipiste galtsulle.
- Vanhemmat »