IRC-Galleria

KyuuEturautti

KyuuEturautti

Pörisee vastoin fysiikan lakeja

VälineurheiluaPerjantai 01.02.2008 23:09

Tässäpä on yksi aihe, joka ei vielä jokunen vuosi sitten käynyt animealan tapahtumajärjestäjillä mielessä. Nyt, kun tiettyjä asioita tekee vähintään kerran vuodessa, tulee yhä useammin mieleen etsiä tapoja työmäärän vähentämiseksi. Toisin sanoen, sitä oppii sekä tekemään että käyttämään työkaluja, joilla jotkut pahimmat rutiinit helpottuvat. Tutuimmaksi näistä ovat tulleet monet pienet tietokoneohjelmat, jotka säästävät nykyään monenmoiselta työltä. Koska tällainen tekniikka harvemmin näkyy kävijöille, kerrottakoon hiukan tarinoita esiripun takaa.

Cosplay Finland Tourin perustaminen 2006 lähti liikkeelle suurelta osin Animeunionin Profiilijärjestelmän (nyk. oma.aniki.fi) kehittymisestä. Liikkeellelähtöä varten lainasimme vähän ohjelmakoodia firmaltamme, jolla lomakkeiden tekeminen onnistui. Menemättä yksityiskohtiin, todettakoon että tuon jälkeen on esimerkiksi kunniakirjat, cosplay-numerolaput, kuten myös juontajan, tuomarin ja kuvaajien lomakkeet tuotettu automatiikalla. Ohjelmalle syötetään tarvittaessa graafinen ulkoasu ja koordinaatteja (=mihin kohtaa numero tai nimi tulee), jonka jälkeen parin napin painalluksella saadaan valmiit laput, jotka voi sitten printata tai toimittaa painoon. Vaikkakin tulostaminen, laminointi, leikkaus ja rei'itys vie edelleen pitkät ajat, on pienellä ohjelmoinnilla säästetty ehkäpä jo satoja tunteja työaikaa.

Automaattista lomakkeiden tekoa käytetään yhä enemmän muissakin tehtävissä tätä nykyä. Tracon III:een ollaan ensi kertaa tekemässä myös nimilaput automatiikalla. Jälleen säästyy aikaa ja kahvia. Tekniikka on ehkäpä joillekin tuttua Anikin badgegeneraattorista, joka vaikuttaa edelleen osoitteessa www.aniki.fi/badge. Tuonkin palvelun suosio ajoin pelottaa, eikös tuo ole vähän kun maalitaulun pistäisi rinnuksiinsa...

Työvoimapuolella vastaavaa on sovellettu myöskin. Kun vänkäreitä ja järjestyksenvalvojia on kolminumeroinen määrä, työtehtävien ja -tekijöiden yhteensovittaminen on pienoinen haastelaji. Nykypäivänä nämä naputellaan koneelle, jota sitten seuraillaan infopisteeltä käsin. Jos jokin vänkäri ei ilmoittaudu tehtäväänsä, hyppivät punaiset valot silmille varoittamaan että nyt tarvitsee saada joku paikkaamaan. Paraskaan kone ei kuitenkaan korvaa etenkin järjestyksenvalvojien kenties tärkeintä apuvälinettä, eli radiopuhelimia. Tämä on yksi kohta, jossa Ropeon ry ansaitsee massiiviset kiitokset. Ropeconin lainaamat radiopuhelimet ovat auttaneet monia coneja ja epäilemättä auttavat vielä useasti vastakin.

Tietotekniikkaa käyttäessä voi pitää conia onnekkaana, jos käyttöön on saatavilla laadukkaiden merkkien tekemiä laitteita - ainakin tekniikkavastaavan elämä helpottuu tällöin rutkasti. Plussaa ovat myös pienet ja ripeät lasertulostimet, joilla ex tempore -kyltit ja tuloslaput saadaan infossa aikaan kivuttomasti. Vähemmän teknisissä asioissakin laatu helpottaa elämää. Tukevat ulkokäyttöön tehdyt A-kyltit auttavat oikeiden paikkojen löytämisessä, kestäen conista ja vuodesta toiseen. Hyvät kirjoitusalustat puolestaan helpottavat niin juontajien, panelistien kuin tuomarienkin työtä monissa eri ohjelmanumeroissa.

Yhteistä kaikelle ylläolevalle on mielestäni se, että näiden keinojen käyttäminen conista toiseen ei vie conilta persoonallisuutta pois. Toiveeni onkin, että monenlaisia työkaluja ja välineitä voitaisiin lainata jatkossa yhä useammin conien kesken, eikä ainoastaan samalla paikkakunnalla. Kukaties jokin päivä coniteat voivat ihailla alan yhdistysten tarvikelistoja ja säästää lainoilla niin rahaa kuin vaivaakin.

Loppuun mainostan vielä, että yhden parhaista conitealaisen työkaluista on teettänyt amerikkalainen verkkojätti Cisco Systems. Heidän pöytäpuhelimien pahvilaatikot ovat täydellisen muotoisia ja kokokoisia kaikenlaisten lomakkeiden ja lappujen kuljettamiseen, jonka lisäksi laatikon etualalle mahtuu kivasti kynät ja pientarvikkeet. Conin jälkeen näistä voi tehdä yhden conin mittaisia arkistoja, joihin mahtuu yli jääneiden ja käytettyjen lomakkeiden lisäksi muutama conin ohjelmalehti. Sitten vain kylkeen conin nimi ja hyllylle siistiin pinoon. Loistavaa tuotekehitystä!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.