IRC-Galleria

Schattenjäger

Schattenjäger

The battle for a just society is one between the morally right and the politically correct.

En aio maksaa YLE:n mediamaksuaTiistai 27.09.2011 00:08

Tänä syksynä eduskunnassa päätetään mahdollisesta yleisestä YLE:n mediamaksusta. Kyseessä olisi siis nykyisen TV-lupamaksun korvaava, jokaista taloutta koskeva mediamaksu, jolla rahoitettaisiin YLE:n toiminta. Maksu perittäisiin myös sellaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä, joiden liikevaihto on yli 400 000 euroa vuodessa, paitsi valtiolta, kunnilta ja seurakunnilta maksua ei perittäisi elleivät ne harjoita liiketoimintaa.

Minä totesin jo vuosia sitten, etteivät BB-Nikon potentiaaliset megaerektiot tai niiden puute ole minulle TV-lupamaksun väärtejä asioita ja olenkin viettänyt jo useamman vuoden täysin onnellisesti ilman televisiota, saaden tarpeelliseksi kokemani informaation internetistä ja esimerkiksi kirjoista. Tilanne on ollut reilu: en ole maksanut TV-luvasta, eikä minulla ole ollut lupaa vastaanottaa TV-tarjontaa.

Nyt asiaan halutaan kuitenkin muutos ja mediamaksun voimaanastuessa minun pitäisi maksaa vuosittain tietty summa YLE:lle, tukeakseni heidän tarjoamaansa mediaa. Tämä siis täysin riippumatta siitä, onko taloudessa edes mahdollisuutta vastaanottaa YLE:n mediatarjontaa. Etkö siis seuraa tai voi edes vastaanottaa YLE:n tarjontaa? Ei se mitään, maksat silti YLE:n käytöstä. Eikö YLE tarjoa sinulle mitään minkä takia kokisit tarpeelliseksi tukea heitä rahallisesti? Ei se mitään, maksat silti YLE:n käytöstä. Sotiiko seksistinen ja mokuttava YLE moraaliasi sekä arvojasi vastaan, etkä sen takia halua tukea heidän toimintaansa? Ei se mitään, maksat silti YLE:n käytöstä.

Tilanne on mielestäni sietämättömän epäreilu. Ensinnäkin, kyseessä ei oikeasti ole edes "mediamaksu", vaan YLE-maksu, sillä maksulla rahoitetaan YLE:n toimintaa, eikä suinkaan "koko median", eli hanke itsessään on jo nimetty täysin harhaajohtavasti. Tämä ei tietenkään epärehelliseltä YLE:ltä ole yllätys. Toisekseen, YLE:n (tai muunkaan mediakanavan) TV- ja radiotarjonta ei ole sellainen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämätön tarve, jonka yleisen rahoituksen kansalaisten lompakosta minä hyväksyisin. Ennen kuin joku siitä tulee julistamaan, niin, kyllä, julkisen terveydenhuollon rahoittaminen kansalaisten verorahoista on eri asia kuin TV-tarjonnan samanlainen rahoittaminen, edes niiden yksittäisten TV-ohjelmien, jotka eivät ole täysin turhanpäiväistä ja aivot mädättävää hömppää. Sairauksien parantaminen ja ihmisten hoitaminen työkykyiseen sekä toimeentulevaan kuntoon on eräs hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivistä. Lustig Svenska TV missä Kalle ja Gunnar tänään rakentavat ihkaoman linnunpöntön, ei kuitenkaan sitä ole. Se, että vastustan yleistä mediamaksua, ei tarkoita, että vastustan julkista terveydenhuoltoa. Niin käsittämättömän asia kuin se hanketta kannattavien ajatusmaailmassa onkin.

Lisäksi ehdotettu mediamaksujen maksujärjestelmäkin olisi tehoton. Edelleen lähetettäisiin lippuja ja lappuja ympäri maata, odottaen kuka maskaa ja kuka ei. Sitten taas kun maksamattomat laskut ulosmitattaisiin, olisi hyötyvä taho perintäyritykset, ei suinkaan YLE tai edes valtio. Köyhien mediamaksusta taas vastaisivat sosiaalitoimistot, joka omalta osaltaan sekin tuhlaa jälleen kerran aivan turhaan resursseja uusimpaan pelleilyyn.

Oikeudenmukaista on, että YLE:stä maksavat he, jotka kokevat YLE:n tarjonnan rahan väärtiksi. Kaupastakin tuotteita ostavat he, jotka kokevat tuotteet rahansa väärtiksi. Kuluttaja, joka näin ei koe, valitsee toisen tuotteen, tai ei tuotetta ollenkaan. Emme voi pakottaa kansalaisia maksamaan sellaisesta mediasta, jota eivät vastaanota, tai mahdollisista arvosyistä johtuen edes halua tukea.

Jos uusi maksu kuitenkin otetaan käyttöön, on siinä oltava vähintään vaihtoehtona luopua oikeuksistaan vastaanottaa YLE:n tarjontaa, vapautuen samalla velvollisuudesta maksaa. Vähintään nykyisenmallinen YLE:n rahoitus tulee varmasti onnistumaan, sillä televisio on osa YLE:n vastaanottamiseen käytettävää laitteistoa ja suurimpien kanavien saavuttamat katsojaluvut puhuvat sen puolesta, että ei kansa ole televisiostaan luopumassa - eikä pidäkään olla, mutta täytyy antaa oikeus luopua niille, jotka niin haluavat.

Minä en mediamaksua aio maksaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.