IRC-Galleria

Sputnik-RakastettuniTiistai 24.10.2006 02:47

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni (Supuutoniku no koibito), Tammi 2003

"Sputnik-rakastettuni on romaani nykyihmisen, sanoisin jopa urbaanin ihmisen, elämäntarkoituksen etsinnästä. Ihmissuhteet ovat kirjassa hyvin kuvaavasti nykytekniikan kautta välittyviä. Tärkeimmät keskustelut käydään puhelinkioskista, tärkeimmät mietteet luetaan kannettavan tietokoneen muistista.

Sputnik-rakastettuni on eräänlainen kolmiodraama. Sen päähenkilöt ovat kertoja K, joka on opettaja, ja Sumire, nuori nainen joka haaveilee kirjailijan urasta muttei saa yhtään kirjaa valmiiksi. Sitten hänen elämäänsä tulee pyörremyrskyn lailla rakkaus, kun hän rakastuu Miu-nimiseen naiseen. Rakkaussuhde saa myyttiset mittasuhteet ja draaman ydintä selvitellään kreikkalaisella saarella, länsimaisen kulttuurin lähteillä, vaikka muu osa teosta tapahtuu Tokiossa.

Haruki Murakamin suhde maailmankirjallisuuteen on leikittelevää. Sitä kuvaa vaikkapa hänen Sputnik-ideansa. Sumire puhuu beatnikkirjailijoista, ja Miu erehtyy kuulemaan sanan sputnikiksi. Sputnik tarkoittaa venäjäksi matkakumppania.

”Oikeastaan kummallinen yhteensattuma, kun asiaa oikein ajattelee. Miksikähän venäläiset antoivat satelliitilleen sellaisen oudon nimen? Sehän on vain pieni, mitätön metallimöykky, joka kiertää maapallon ympäri.”

Näin Miu asiaa selvittää ja tulee samalla kertoneeksi oman käsityksensä maailmasta. Olemme sputnikkeja omilla radoillamme.
Haruki Murakamin teos Sputnik-rakastettuni on ajatuksia herättävää mukavaa luettavaa. Vaikkapa kevätauringon alla, kun olemme heränneet talviunesta."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.