IRC-Galleria

KuulovammaTorstai 22.01.2009 15:43

Kuulovamma


Lapsi voi syntyä kuurona tai ennen puheen oppimista, tätä nimitetään varhaiskuuroksi. Lapsia jotka kuuroutuvat puheen oppimisen jälkeen nimitetään kuuroutuneiksi. Vanhuudessaan kuulonsa menettäneitä kutsutaan vanhuuden kuuroiksi.
Kuulovammoja on neljä eri tasoa, lievä, keskivaikea, vaikea ja erittäin vaikea. Lievässä kuulovammassa lapsella on vaikeuksia kuulla hiljaista puhetta ja vaikeuksia ymmärtää puhetta kovassa melussa. Lapsella on yleensä tästä johtuen omassa puheessaan artikulaatiovirheitä. Keskivaikeassa kuulovammassa sanoista selvän kuuleminen on haastavaa, ilman kuuloketta puolet puheinformaatiosta menee ohi. Artikulaatiovirheitä esiintyy enemmän kuin lievässä kuulovammassa. Vaikeassa kuulovammassa kuulokoje ja huulioluku (huulilta lukeminen) ovat tärkeitä puheen ymmärtämisessä. Lapsi tarvitsee aktiivista puheen kehitystä, jotta puheen artikulaatiovirheet saataisiin vähentymään. Erittäin vaikeassa kuulovammassa lapsi ei kuule lainkaan. Kommunikaatio tapahtuu viittoman kielellä, huulilta lukemalla ja erilaisilla kuvilla ja kehon elekielellä.

Parannus keinoja: - Kuulonalenemiseen on olemassa leikkaus tai lääkitys vaihtoehto
- Mikäli kuuloa ei saavuteta leikkauksella tai lääkityksellä niin lapsi tarvitsee kuulokojeen
- Kuulokojetta säännöllisesti käyttävät lapset oppivat selvemmin ja helpommin ymmärtämään puhetta. Kuulokoje vahvistaa myös erilaisten signaaliääniä. (ovikello, puhelin varoitusäänet tms. tms.)

Kommunikaatio kuuron lapsen kanssa
Lasta kannattaa lähestyä varovasti, koska lapsi ei välttämättä huomaa tai kuule sinua. Anna lapsen huomata sinut. Puhu Lapselle vaikka hän ei kuulisikaan sinua kunnolla. Käytä paljon elekieltä, kuvia ja viittomankieltä. Lapsi tarvitsee paljon ääntä ympärilleen. Asetu lapsen tasolle ja ole kasvotusten niin, että lapsi näkee selvästi sinut kun puhut hänelle. Käytä kuulovammaisen lapsen vahvoja aisteja hyväksi kommunikaation kehittymisessä, näkö ja tunto. Totuta lasta puhevirtaan, esim. sylissäsi. Tutustu lapsen kanssa erialaisiin soittimiin, jotta lapsi saa käsityksen äänen liukumisesta. Kiinnitä erityisesti huomiota lapsen seuraamiseen, matkimiseen ja keskittymiseen. Tarkista päivittäin lapsen kuulokojeen toiminta. Lapselle on annettava aikaa muutoksiin, vaikka lapsi ei kuulisi puhettasi muiden kanssa niin älä sivuuta häntä. Kuuroille ja vaikeasti kuulovammaisille lapsille tehdään aina oma kuntoutussuunnitelma. Lapsella on oltava viittomankielentaitoisia työntekijöitä ympärillään, jotta lapsi voi olla mukana toiminnassa ja kommunikoida tarpeistaan ja toiveistaan.
T: Toni & Joni Lop06

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.