IRC-Galleria

Taivaan kaunottaretPerjantai 25.01.2008 16:42

Jokainen lumikide syntyy jonkin epäpuhtauden ympärille. Teos on kaunis, vaikka sydän voi olla nokea, suolaa tai pölyä. Keskikokoinen lumikide painaa 50 mikrogrammaa, siis 50 gramman miljoonasosaa. Heikossa lumisateessa voi neliömetrin suuruiselle alueelle pudota sekunnissa tuhansia kiteitä, sankassa lumipyryssä satojatuhansia.

Kilossa uutta lunta voi olla yli 20 miljoonaa kidettä. Talven aikana Suomen taivaalla syntyy tuhansia miljardeja kiteitä. Niiden muoto vaihtelee: on pylväitä, neulasia, tähtiä, prismoja, kolmioita, lieriöitä, neliöitä, lankarullia – ja muodot elävät! Moni kide vaihtaa asuaan matkalla maan pinnalle.
Pudotessaan kiteet tarttuvat toisiinsa. niistä tulee lumihiutaleita. Suuria hiutaleita syntyy, kun ilman lämpötila on lähellä nollaa. Silloin sadat kiteet tarttuvat toisiinsa. Kovalla pakkasella ilma on kuivaa ja hiutaleet ovat pieniä.

Kun lunta alkaa sataa, lumikiteiden ihailijoilla on kiire: kiteet menettävät nopeasti muotonsa. Maahan ja hangelle putoavien kiteiden kärjet sulavat ja muodot pyöristyvät.
Tummaa lapasta vasten ehtii hetken ihailla kiteiden kauneutta.

(Juha Laaksonen: 365 havaintoa luonnosta)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.