IRC-Galleria

Ei nimi naista pahenna

–Jos haluat politiikassa saada sanotuksi jotain, hanki paikalle mies. Jos haluat saada jotain tehdyksi, hae nainen, sanoi rautarouva Margaret Thatcher, joka myös juhli nimipäiviään kuluneella naisten viikolla. Thatcher tiesi mistä puhui, sillä hän oli Britannian 1900-luvun pitkäaikaisin pääministeri ja ensimmäinen nainen brittihallituksen johdossa.

Nainen on universaalisti muutakin, kuin pelkkä synnyttävä järkiolento tai siivoava rintarauhaspari. Esimerkiksi nyt ajankohtaisesti meillä päin vietettävä naisten viikko kielii aivan suunnattomasta arvostuksesta. Onhan naiseläjille suotu tämän planeetan kalenterista täysin oma seitsenpäiväinen aika. Tyttöihmisten vaikutusvaltaa kuvaavat hyvin myös maailmanlaajuisesti monessa eri yhteydessä käytetyt naisten nimet. Varusmiehet nimeävät aseitaan Lissuiksi, hurrikaaneja ristitään Katriinoiksi ja laivoja Marioiksi. On myös olemassa lukematon määrä naisen nimen omaavia koneita, laitteita ja masiinoja, kuten Melissa-kodinkoneet, Nissan Silvia -nimiset autot, Sini-siivousmopit ja Jonna-tiskiharjat. Puhumattakaan kasvimaailman ruusuista, jasmiineista, orvokeista tai marjoista.

Naisen ja naisellisuuden symboli on aurinkokuntamme planeetta nimeltä Venus. Kuten luontevalta tuntuu, ovat Venuksen muodot ja kraatterit nimetty naisten nimillä. Sen pinnalla vilisee eri kielialueiden naisia, kuten tunnettuja taiteilijoita ja kirjailijoita, tarujen naisia, historian naisia sekä muita satoja naisten etunimiä ympäri maailmaa. Vaikka Venuksen pinnalla on runsaslukuinen määrä myös suomalaisia naisten nimiä, on ainoana suomalaisena kuuluisuutena sinne päässyt kirjailija Maria Jotuni (1880–1943). Kuopiolaissyntyinen Jotuni on tunnettu muun muassa huomiotakin herättäneestä novellikokoelmastaan "Kun on tunteet" ja näytelmästä "Miehen kylkiluu". Hän on myös lausahtanut viisaasti naisesta:
–Naiselta voi viedä perheen, kunnian, maineen, rikkauden, ja hän alistuu. Mutta jos hänen rakkauttaan loukataan, heräävät hänessä kaikki petoeläimen vaistot.

Almanakkatoimiston mukaan Maria Jotunille nimetty muodostuma ei ole tavallinen pyöreä kraatteri, vaan niin sanottu patera, joka tarkoittaa latinaksi laajaa, epäsäännöllistä painaumaa planeetan pinnassa. Jotuni on hyvässä seurassa, sillä oman pateran ovat ansainneet myös muun muassa Marlene Dietrich, Helen Keller ja Pocahontas.

Ilman sen suurempaa vertailua pystyy jo helposti määrittelemään naisten ja miesten välisiä eroja nimipäiväviikon lisäksi. Nainen eroaa miehestä keskimäärin fysiologisilta ominaisuuksiltaan muun muassa pituudeltaan, äänialan korkeudeltaan, ja mikä tärkeintä: naisen kehossa PITÄÄ olla miehiä suurempi rasvaprosentti, koska se on välttämätöntä kehon estrogeenin tuottamisessa. Kaiken lisäksi nainen on kykeneväinen puhumaan yhdelle samaan aikaan kun hän katsoo toista ja ajattelee kolmatta. Siihen ei pysty edes raketti-insinöörin rakentama tekoäly.

Tunnen monta naistenviikolla nimipäiväänsä viettävää leidiä. Tämän kirjoituksen myötä tahdonkin toivottaa heille kaikille oikein viehkeää nimipäivää!

-Tessa

(ES 23.7.)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.