IRC-Galleria

raudantakoja

raudantakoja

lunta tulvillaan...

...ja ikään kuin lisäyksenäPerjantai 24.04.2009 02:42

Antaapa nyt mennä kun suu on valmiiksi vaahdossa.

Norjalainen tutkimus on nyt ensimmäistä kertaa on tuonut esiin konkreettisen tutkimuksen piratismia harrastavien ihmisten ostoinnokkuudesta tekijänoikeuden alaisen materiaalin suhteen. Enpä jaksa edes laskea, montako MPAA:n ja vastaavien tahojen ylläpitämää myyttiä kaatuu, kun piraatit näyttävätkin olevan muita innokkaampia ostajia, ainakin musiikin kohdalla. (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Tutkimus+Piraatit+ostavat+musiikkia+muita+useammin/1135245411430)

"Tutkimuksen mukaan ilmaislatailua harrastavat 15–20-vuotiaat norjalaiset ostavat musiikkitiedostoja verkkokaupasta kymmenen kertaa useammin kuin ne samanikäiset, jotka eivät lataamista harrasta. Koko väestön tasolla ilmaislataamista harrastavat norjalaiset ostivat myös hieman muita enemmän cd-levyjä. Norjan ilmaislataajat ostivat tutkimusaikana keskimäärin 3,2 levyä. Muut hankkivat vain 2,9 äänitettä. " (HS.fi)

Luonnollisesti tämä ei todista mitään. Ainakaan sitä, että musiikki löytäisi tällä tavoin parhaiten kuulijansa. Kuten Bjørn Rogstadt levy-yhtiö EMI:stä Aftenposten-lehdessä toteaa, "Kukaan ei voi kiistää, että tällä hetkellä musiikin kulutus lisääntyy mutta myynti vähenee. Sitä ei voi selittää mitenkään muuten, kuin että luvaton lataaminen heikentää musiikin luvallista myyntiä". Mikä on siis tilanne? - Musiikkia kuunnellaan, musiikkia myydään ja musiikkia ladataan. Artisti löytää kuuntelijansa, kuuntelija artistinsa, ja jopa raha vaihtaa omistajaa monin paikoin näiden kahden välillä... Hetkinen, eikös sen pidä ollakin niin?

Joka tapauksessa tämän tapahtumarikkaan ja antoisan tekijänoikeuspäivän lopuksi tyydyn muistuttamaan, että onhan tekijänoikeudessa jotain hienoakin. On täysin oikeutettua, ettei kukaan muu voi tehdä rahaa tai saada hyötyä toisen tuottamasta taideteoksesta, sen allekirjoitamme kaikki. Tekijänoikeuslaki tämän kaltaisena ei vain turvaa millään tavalla taiteilijan oikeutta tuotokseensa, siinä suojellaan sen patentin omistavaa laitosta - mikä suuryritys se nyt ikinä onkaan. Lisäksi nettipiratismissa ei ole kyse hyötymisestä tai rahantavoittelusta, ainoastaan jalosta yrityksestä saada kaikki taide kaikkien saataville - onhan taide luonteeltaan kommunistista ja kuuluukin olla kaikkien saatavilla.

Niin ja tietysti itse tekijänoikeuspäivässäkin on jotain hienoa: tarjosivatpa alan mussuttajat minulle kaksi elokuvalippua yhden hinnalla! Kiitos tekijänoikeus ja kiitos suuryritykset, vakaa ja uppoamaton piraattilaivamme poistuu tas horisontin taakse, musta lippu mastossaan liehuen. Aye!

Juttu Aftenpostenissa (norjaksi): http://www.aftenposten.no/kul_und/musikk/article3034488.ece

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.