IRC-Galleria

Dinaareita: Ainiin ja liikennekulttuuri.Maanantai 04.08.2008 00:46

Kaistat? Valot? Liikennemerkit? Tärkein työkalu on torvi. Tätä hittikappaletta soitetaankin paikallisen katuradion taajuuksilta aamusta iltaan taukoamatta. Tässä on paikallinen liikennekulttuuri summa summarum muodossa.

Mistä moinen leväperäisyys? Mistä tämä totaalinen omasta sekä muiden hengestä piittaamattomuus on lähtöisin? Tyhmyydestä? Laiskuudesta? Molemmista? Ei välttämättä suoraan kummastakaan. Itse olen huomannut, että seuraava on paikallisen kulttuurin ominaispiirre: Ins Allah - Herran huomaan. Ei se ole aivan niin tarkkaa miten sieltä risteyksestä liikkeelle lähdetään. Pienet kuhmut auton kyljissä vain karaisevat ja tuovat päivään eloa. Kyllä aurinko kuivaa sen minkä sade kastelee, samoin kuin se kuivaa uusitun maalipintakin huoltoaseman telakalla.

Turvavyöt - tai pikemminkin niiden puute - ovat mainios osa maan liikennekulttuurin kokonaiskuvassa. Vyöt kyllä löytyvät usein autoista, mutta vastinkappaleet eivät. Varsinkaan autojen takapenkeiltä, jossa ne kuitenkin olisivat jopa etupenkkejä olennaisemmat. Kun sata kiloa lihaa lähtee auton peräosista liikkeelle, niin ei siinä paljon kuskin vyöt auta. Pelkääjän paikalla on siis hyvin usein syytä olla naama valkoisena ja leipäläpi näkkärillä. Vieressä istuvalle taksi- tai muulle kuskille ei useinkaan huvita antaa liikenteen kaaoksessa ylimääräistä ajateltavaa. Liikenteen keskittyminen onkin kulttuurista johtuen kohtuullisen intensiivistä, eikä mitään jätetä merkityksettömien sääntöjen varaan. Mutta auta armias, kun se hetki tulee, jolloin katse herpaantuu täyden ympyrän kattavasta tutkailusta. Oma Mercedes saattaa vaihtua punavalkoiseen pakettiautoon jo seuraavassa liittymärampissa.

Länsimaisella, sääntöihin noudattamaan tottuneella kuskilla ei ole mitään asiaa paikalliseen liikenteeseen. Itse Juha Kankkunenkin laskisi öisin alleen jos joutuisi raastamaan hermojansa ajelemalla osakilpailujaan täällä päivittäisen liikenteen seassa. Onneksi paikallinen, suhteellisen uusi rallin mm-sarjan Jordanian osakilpailu ajetaankin aavikoilla, joissa vaarat ovat huomattavasti vähemmässä. Toivottavasti tämä paikallisten rakkaus autoihin ja autourheiluun tuo vielä ennen pitkään mukanansa myös vastaavanlaisen arvostuksen liikenneturvaa kohtaan. Asvalttiviidakon laki on erittäin raadollinen eikä anna mitään armoa varomattomalle tutkimusmatkailijalle.

---

Päivän kuvakimara: Liikenneonnettomuus on Jordanian yleisin kuolinsyy. Niitä kuitenkin näkyy ainakin turistin silmälle aika harvoin, vaikka esimerkiksi kyseistä kadun kulmassa lojuvaa merkkiä ei kunnioiteta lainkaan.
Viikon videokimara: Hieman yleisiä valtateitä turvallisemmalla kävelykadulla, perinteisiin asuihin pukeutuneet Jordanialaiset suorittivat menneellä viikolla paikallista musiikki- ja tanssirituaalia. Sapelin kanssa heiluva kapelimestari on varsin hienoa katseltavaa, eikä kuvan ulkopuolella soittavan pumpun musiikkikaan sieltä pahimmasta päästä ole. pahamoka&image_id=86983187

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.