IRC-Galleria

Dinaareita: Itä-länsiLauantai 16.08.2008 02:50

Jordania on niitä maita, josta voi hyvillä mielin sanoa että perinteet elävät vielä vahvasti. Suurin osa Jordanian perinteistä on toki muiden arabimaiden kanssa yhteisiä, Islamiin liittyviä tapoja ja kehoituksia, mutta maalla on myös muista ympäröivistä alueista poikkeavat, omat kulttuurilliset piirteensä. Mitä hyvin lyhyessä neljän viikon aikavälissä on ehtinyt maata kokea, on selväksi tullut muun muassa liharuoan yleisyys, tupakan polton tavallisuus ja kaupankäynnin salat.

Kaikesta tästä "tavallisesta" huolimatta maassa näkee myös paljon sinne alun perin kuulumattomia piirteitä. Elokuvateattereissa jauhetaan pääasiassa samaa tavaraa kuin missä tahansa muuallakin, kadut ovat täynnä McDonaldseja ja Burger Kingejä, ja niin sanotut kauneuskaupat myyvät Lorealia ja muita suuresta maailmasta tuttuja tuotteita. Myös ihmiset ovat adoptoineet joitakin länsimaisina pidettyjä kulttuurillisia arvoja, mutta näitä piirteitä ei koskaan näe esitettävän kultaisen keskitien mukaan. Kulttuurilliset piirteet lyödään joko täysin yli tai sitten niistä ei puhuta ja asiaa salaillaan parhaan mukaan.

Yksi erittäin hyvä esimerkki on maan baari- ja pubikulttuuri. Baarit ja pubit ovat aina tummilla laseilla varustettuja, hyvin piiloitettuja loukkoja, joihin ihmiset livahtavat mahdollisiman huomaamattomasti sisään. Tästä saimme erittäin hyvän esimerkin keskustassa pubissa ollessamme, kun ovesta salamana sisälle pöllähtäneet paikalliset kauppiaat saivat kymmenessä sekunissa pullon konjakkia käteensä, korkki narahti ja pullo oli tyhjä yhdessä humauksessa. Baarin pitäjältä asiasta kysyttyämme vastaus oli "this is the Jordanian way to drink". Ja kyllähän sen ymmärtää: kulttuuri, jossa alkoholin juominen on hyvin paheksuttua muistuttaa kovin paljon kieltolain aikaista menoa. Sillä pienellä erolla tosin, että muutamat rohkeat ja yhteiskunnasta syrjäytyneet ihmiset uskaltavat vapautuneesti iltasnapsinsa naukata, kun varsinaista kieltolakia asian tiimoilta ei ole säädetty.

Baareissa ja pubeissa näkee myös usein sen länsimaalaiselta vaikuttavan osan kansakunnasta. Pukeutuminen on erittäin arkipäiväistä, farkut ja lyhythihaiset t-paidat vallitsevat kuvaa. Vaikka vaatteita ei yleisesti paheksutakaan, ja niitä näkyy myös kaupungilla kulkiessa, kapakan asiakkaat ovat sisällä poissa muiden silmistä huomattavan rentoutuneempia kuin pihalla. Varsinaisia vähemmistöryhmiä tai radikaalimpia pukeutumisia ei kuitenkaan päivittäin tule nähdyksi. Tässäkin tapauksessa tosin poikkeus vahvistaa säännön: erästä keskikaupungin mäkeä ylös kävellessämme iloinen, mustaan 666-paitaan pukeutunut nuori tervehti meitä perinteisen "Welcome to Jordan" -lurituksen sijaan lausahduksella "Welcome to Hell".

---

Päivän kuvakimara: Pinnan alla kytee. Tällaiset taikatemput yleistyvät hiljaa mutta varmasti myös yhteiskunnallisessa mielessä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.