IRC-Galleria

-solja-

-solja-

taidanpa häipyä

Kirkko maailman melskeessäKeskiviikko 26.03.2008 22:05

"Tarvetta olisi tulevaisuuden haisteluun, strategioiden laadintaan ja rohkeisiin irtiottoihin muuttuvassa yhteiskunnassa elävien ihmisten auttamiseksi." Näin teoriassa, mitäs hittoa käytännössä.

Yhteiskuntamme on muuttunut ja muuttuu edelleen. Tätä se on toki tehnyt koko historiansa ajan, mutta koska sen vauhti on jatkuvasti kiihtyvä, näkyvät muutokset nykypäivänä selvemmin kuin joitakin satoja vuosia sitten. Juuri kun olemme tottuneet DVD-levyihin ja -soitttimiin, marssii areenalle Blue-ray. Ai ettet ole koskaan kuulutkaan? No VGS (vittu, googleta se)! Tekniikka on helpoin tapa kuvata nopeaa kehitystä, eivätkä ihmiset ja ajattelutavat onneksi muutu yhtä nopeasti. Mutta muutosta se on hidaskin muutos, tämän on saanut nahoissaan kokea muiden muassa Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Seurakunnan jäsenmäärä laskee kuin lehmän häntä; kun vuoden 2005 lopussa kirkkoon kuului 83,1 % väestöstä, vuoden 2007 lopussa heitä oli 81,7. Lukua "laimentavat" kirkosta eronneiden lisäksi myös jatkuvasti kasvava ulkomaalaisten määrä Suomessa. Minkään tekosyyn varjolla ei kuitenkaan voida kiistä sitä tosiseikkaa, että kirkosta eroaa enemmän väkeä kuin siihen liittyy. Tämän olen itse saanut konkreettisesti huomata, sillä seurakunnalla työskennellessäni sain vastaanottaa enemmän (aikuisiän) eroja kuin liittymisiä. Puhumattakaan siitä, että monet eroajat jättävät ilmoituksensa maistraattiin.

Joten takaisin itse aiheeseen, kuinka kirkon tulisi uudistua tavoittaakseen uudelleen ne, jotka ovat kääntäneet sille selkänsä? Oppeja ei parane käydä muuttamaan, se ikään kuin pudottaisi pohjan koko hommalta. Sen sijaan rohkenen ehdottaa tietynlaista painotuksen muutosta. Jeesus kuoli jotta Jumalan lapsilla olisi ikuinen elämämä Taivaassa. Se on tärkein ja arvokkain asia, mutta on niin paljon muutakin!

Nykyajan ihmiset pitävät kuolemaa kaukaisena asiana, koska elinikä on pidentynyt ja kuolemasta muutoinkin tehny kovin etäinen asia. Tunnistan tämä itsessänikin. En rakasta ja palvele Jumalaa taivaspaikka silmissä kiiluen, en elä kuolemaa varten, elän tätä hetkeä varten. Kuoleman jälkeisen elämän rinnalle on nostettava toinen aihe, nimittäin kuolemaa edeltävä elämä. Se kuinka isämme Jumala ja veljemme Jeesus Kristus kulkevat rinnallamme joka hetki, niin ettemme yhtään askelta, sitä vaikeintakaan joudu ottamaan yksin.

Maslow'n tarvehierarkia lienee tuttu monille (VGS). Hierarkiassa korkeimpana ovat fysiologiset tarpeet ja heti niiden jälkeen tulee tarve kokea olevansa turvassa. Vaikka teoriaa on arvosteltu rankasti, monet meistä varmasti tunnistavat turvallisuuden kaipuun itsessään. Tätä kaipuuta yritämme tyydyttää keräämällä omaisuutta, lukitsemalla talomme ja ostamalla lapsillemme kännyköitä. Silti tunnemme olomme usein turvattomiksi. Mutta kun uskallamme jättää itsemme ja läheisemme Jumalan käsiin, voimme saada sen rauhan ja tyyneyden, jota olen tavoitelleet. Tiedämme, että hädän hetkellä Jumala on yhden ainoa rukouksen päässä. Kuten virsi 397 sen kauniisti esittää:

http://evl.fi/Virsikirja.nsf/Etusivu?OpenPage

Kolmas seikka on rakkaus, johon koko uskomme oikeastaan perustuu. Tämän ajan maailmassa rakkauden kaipuu on suurempaa kuin koskaan. Meillä on niin kiire ettemme ehdi rakastaa. Toisaalta taas maailma pyörii yhä enemmän omien napojemme ympärillä, niin että osa ihmisistä on jo unohtanut kuinka rakastetaan tai otetaan rakkautta vastaan. Emme myöskään aina viitsi nähdä vaivaa rakkauden eteen, jolloin se sammuu. Mutta Jumalan rakkaus on suurempaa ja ihmellisempää. Vaikka koko ikämme tutkisimme Jumalaa, pohtisimme ja mietiskelisimme, emme milloinkaan pystyisi ymmärtämään hänen rakkautensa määrä. Jumalan rakkaus on täysin ehdotonta ja iäti jatkuvaa. Voimme tulla hänen eteensä kaikien vikojemme kanssa ja hän ottaa meidät avosylin vastaan, rakastaen meitä niin, ettei mkään maallinen rakkaus ole mitään sen rinnalla.

Kirkko, seurakunta on juuri niin tylsä ja yksitotinen kuin mitä siitä halutaan uskoa. Mutta joka uskaltaa sukeltaa hieman syvemmälle, avata sydämensä muurit ja ottaa vastaan Jeesuksen, saa kokea jotain uskomatonta, jotain jonka rinnalla kaikki maallinen jää kauas taa.

Vielä yksi linkki tähän lopuksi:

http://www.lyricsdrive.com/lyrics/the-rain/669848/tuuli-kulkee-lyrics/

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.