IRC-Galleria

Blogimerkintä

« Uudempi -
Sain kuulla, että poikani kaverilla oli vaikeuksia saada toimeentulotukea viime kesänä. Haluankin muistuttaa, että nuorilla on myös oikeuksia.

Voin tarvittaessa vastata kysymyseesi tällä palstalla!

**************

Opiskelijalla on oikeus 100% toimeentulotukeen myös kesäkuukausina.

Tuloinan voidaan kuitenkin huomioida opintolaina jos sitä on mahdollisuus saada.

Tukea voidaan alentaa 20%/40% jos tuen hakija kieltäytyy töistä.

Alaikäistä kotona asuvaa opiskelijaa vanhempien tulee tukea taloudellisesti.

Joissakin kunnissa sosiaalitoimisto maksaa opiskelijoille alennettua toimeentulotukea perustellen tätä esim. sillä, että toimeentulotukea ei ole tarkoitettu opintojen rahoittamiseen. Tällainen menettely on kuitenkin yksiselitteisesti laitonta - opiskelijalle kuuluu 100% toimeentulotuki opiskelusta huolimatta.

Perusosan alentaminen

Perusosan alentaminen: Jos henkilön toimeentulotuen tarve aiheutuu siitä, että hän on kieltäytynyt ilman perusteltua syytä yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta työvoimapoliittisesta toimenpiteestä, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa tai jos hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai työvoimapoliittista toimenpidettä ole voitu tarjota hänelle, perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan enintään 20 %.

Jos henkilö on toistuvasti ilman perusteltua syytä eo. työstä tai toistuvalla laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei tällaista työtä ole voitu hänelle tarjota, hänen osaltaan voidaan perusosan suuruutta alentaa eo. enemmän ja yhteensä enintään 40 %.

LAINANNOSTOPAKKO?

Joissakin kunnissa on opiskelijalta evätty toimeentulotuki sillä perusteella, että opiskelija ei ole nostanut opintolainaa. Menetely on kuitenkin laiton. Vaikka opiskelija ei olisi nostanut lainaa pitää hänelle tehdä toimeentulotukilaskelma. Laskelmassa voidaan ottaa opintolainaa vastaava summa tulona huomioon jos opiskelijalla olisi mahdollisuus kyseinen laina saada ja nostaa.

Jos opiskelijalla on esim,. maksuhäiriöitä eikä hän voi saada lainaa niin lainaa ei voida miltään osin huomioida tuloksi. Kyseisessä tapauksessa ei ole myöskään oikeutta alentaa opiskelijan perusosaa lainkaan.

Jos opiskelijalla on lainantakaus voimassa ja sitä voi nostaa esim. kesäkuun 10. päivään saakka niin koko laina voidaan huomioida tulona jos opiskelija menee hakemaan tukea kesäkuussa eikä ole aiemmin tukea hakenut. Sen sijaan jos opiskelija on hakemut tukea aiemmin niin nostettavissa olevaa lainaa ei voida huomioida tulona siltä osuin kuin se on aiemmin otettu tulona huomioon. Niin ikään jos toimeentulotukea menee hakemaan vasta 11. kesäkuuta ja lainan viimeinen mahdollinen nostopäivä on ollut 10. päivä niin lainaa ei tällöinkäään voida huomioida tulona.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.