IRC-Galleria

Aldaron

Aldaron

Jonni Lehtiranta

Onnea ja epäonneaSunnuntai 05.02.2006 04:24

Eilen oli mainiot bileet. Tai, oikeastaan jatkuivat kolmeen asti tätäkin päivää. Tänään sitten tuli vain istuttua koneella - paitsi että taivaalle piti päästä tähyämään.

Ensin tuli meili jonka mukaan Ursan tornilla olisi Polluxin porukkaa katsomassa kirkkaita kohteita yhdeksältä. Päätin jo lähteä, kunnes unohduin koneelle tekemään jotain muuta ja kello oli kymmenen. Nostin oman putkeni parvekkeelle jäähtymään jottei kirkas yö menisi ihan hukkaan - Kuun ja Marsin pitäisi näkyä Helsingissäkin jotenkuten. Sitten unohduin taas koneelle kunnes Kuu ja Mars olivat ehtineet pyyhältää pois näkyvistä - ainakin parvekkeelta katsoen, muualle en jaksanut tuota putkea raahata.

No, tähtäsin sitten vain johonkin kirkkaaseen pisteeseen joka oli mukavassa suunnassa katsottavaksi 30x-suurennoksella. Tarkennus melkein kohdallaan, ilma aika rauhatonta.. Ja sitten olikin onnen vuoro! Eikös siinä Saturnus itse renkaineen! Äkkiä Barlow väliin ja uudempi vilkaisu! Kovaa väreilyä ja suuren osan aikaa ihan suttua, mutta siellä täällä oli ihan tarkkoja sekunteja. Olin erottavinani jopa renkaiden varjon tai jonkin muun "vaakasuoran" yksityiskohdan Saturnuksen pinnalta. Aika iloinen ylläri!

Katselin vähän sinnetänne. Oli hauskaa nähdä hirveästi himmeitä tähtiä vaikkei siinä mitään erikoista olekaan. Ja Capella, joka tuikki niin että se näytti vain tähtisaderenkaalta.

Pahusvie! Nythän mä vasta hoksasin että M44 on ihan Saturnuksen vieressä. Katsotaanpa jos näkisin siitä häivähdyksen.. Ei ehkä erityistä toivoa näin Helsingissä.


Edit: M44 tosiaan löytyi siitä ihan Saturnuksen vierestä - 30x:llä ne olisi saanut samaan kuvaan! M67, jota myös yritin tähytä, jäi löytymättä. Se ei ollutkaan minkään helpon lähellä ja oli pari magnitudia himmeämpi. Ei hyvä tällä valosaastemäärällä.

Note to self: ainakin näissä olosuhteissa Bangkokista ostamani 8x21 taskuputki on täysin hyödytön. Paljain silmin näkyy ihan yhtä monta tähteä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.