IRC-Galleria

ArkiPäivänVaras

ArkiPäivänVaras

Searching the best? Sorry, you're late, he is already mine

Pullon HenkiSunnuntai 25.01.2009 15:55

Tyttö menee nukkumaan ja toivoo, ettei herää taas siihen, kun vanhemmat tulevat kotiin. - Tuutte sit oikeesti hiljaa kotiin, nuorempi sisko vannottaa vanhempia. Vanhemmat lupaavat, niin kuin aina. Tyttö pudistelee päätään, sulkee silmänsä ja rukoilee, että vanhemmat osaisivat olla ihmisiksi eivätkä baarista tultuaan taas tappelisi. Tytön kaksi pienempää sisarusta nukkuvat samassa huoneessa tytön kanssa. On lohduttavampaa kuunnella sitä tappelua, kun on muitakin samassa huoneessa. Etenkin tytön pikkusiskoa nuorempi pikkusisarus on saanut ikuisia traumoja, hän ei ole nähnyt millaisia vanhemmat olivat ennen alkoholia. Pikkusisarus oli vanhempien aloittaessa vielä niin pieni. Nyt he kaikki kolme yrittävät nukkua. Toistakymmentä vuotta eläneen tytön pitäisi olla pienempien turva, pitää huolta ja lohdutella, kun tappelu taas yöllä alkaisi. Mutta ei tyttö kykene siihen, hän haluaisi vain sulkea korvansa kaikelta mitä tulee taas kuulemaan. Hän tuntee itsensä avuttomaksi, heikoksi pikkutytöksi. Tyttö toivoo vain, että nukahtaisi ennen kuin vanhemmat palaavat eikä heräisi siihen meteliin, johon hän on jo niin monta vuotta herännyt.

On hauska katsoa kuinka äiti meikkaa itseään illalla. Pienin sisarus on jo nukkumassa, kolme tyttöä istuu pöydän ääressä äidin taivutellessa ripsiään hauskan näköisellä välineellä. Ilmapiiri on iloinen, vanhemmat lähtevät ensimmäisen kerran moneen vuoteen käymään ulkona. Tyttö ei ole kovin vanha, alle kymmenen vielä. Tyttö ja hänen kaksi nuorempaa sisarustaan jätetään isosiskon vastuulle. Tyttö ihailee suuren vastuun saanutta isosiskoaan vaikka iällisesti heidän kahden välinen ikäeronsa on vain muutama vuosi. Vanhempien lähdettyä kolmas sisko laitetaan nukkumaan. Tytöt kaivavat esiin herkut ja katsovat televisiota myöhään yöhön. Nautittuaan tarpeeksi uudesta tilanteesta tyttö ja hänen isosiskonsa lähtevät nukkumaan.
Muutaman tunnin kuluttua tytöt heräävät meluun, jonka vanhemmat saavat aikaan. Tyttöä pelottaa, hän ei uskalla liikkua sängystään mihinkään. Tyttö vain kuuntelee, kuinka hänen vanhempansa solvaavat toisiaan, huutavat toisilleen. Tyttö painaa silmänsä tiukasti kiinni ja toivoo, että tilanne olisi pian ohi.

Tyttö pötköttää pedillään silmät auki. Pienet sisarukset nukkuvat vielä, ovat onnekkaita. Vanhemmat tappelevat taas, eivät välitä siitä, että heidän lapsensa heräävät ja kuulevat kaiken. Tyttö kuuntelee vielä hetken ja nousee sitten lähteäkseen vessaan. Vanhemmat ovat keittiössä, he ovat hetki sitten käyneet suihkussa. Tyttö kehottaa vanhempiaan menemään nukkumaan, vaikka tietää ettei häntä kuunnella. Tyttö palaa pedilleen, vanhemmat lähtevät ulos tupakalle. Pikkusisko herää, käy vessassa ja palaa pedilleen. Myös katraan nuorin on herännyt. Perheen isä huutaa ulkona jotain. Nuorin käy tytön kehotuksesta käskemässä vanhemmat sisälle. Isä käskee nuorimman pois, ei hän välitä siitä, että hänen lapsiinsa sattuu. Kolmen sisaruksen parvi miettii tilannetta, jokainen omalla pedillään. Pian nuoremmat nukahtavat, mutta tyttö ei saa unta. Hän muistelee kuinka muutama vuosi aiemmin hän ja hänen pikkusiskonsa piilottivat kaikki veitset ja sakset, sekä muut terävät esineet talosta. Pelko siitä, että kännisten vanhempien päässä saattaisi naksahtaa oli suuri. Tyttö sulkee silmänsä, vihaten tilannetta, jossa hän on ollut jo niin monta kertaa aiemminkin.

Tytöistä ei ole enää hauskaa saada valvoa myöhään. Tilanne ei ole enää tytöistä jännää. Vanhemmat ovat päässeet kunnolla pullon makuun. Joka viikonloppu he ovat jossain, joka viikonloppu he tappelevat. Pari kertaa perheen äiti on soittanut jopa poliisit, syyttäen kaikesta isää. Tyttö katsoo ikkunasta kuinka poliisi-sedät puhuttelevat isää. Äiti on tyytyväinen tilanteeseen, hän on niskan päällä. Kertaakaan ei äiti eikä isä ole käynyt katsomassa nukkumassa olevia lapsiaan. Vaikka he tietävät, että lapset ovat heränneet, ei heistä kumpikaan tule lohduttamaan eikä selittämään. Lasten täytyy selvitä yksin. Ikinä ei seuraavana päivänä ole puhuttu yöllisistä tapauksista. Ei ole selitetty, ei pyydetty anteeksi. Vanhemmat eivät kysy miltä lapsista tuntuu. Jos asiasta kysyy, äiti syyttää isää. Pikkuhiljaa pienet lapset alkavat uskoa äitiä, tuota manipuloinnin mestaria.

Perheen muutettua, isän jäädessä työttömäksi ja äidin opiskellessa entisellä kotipaikkakunnalla, on pätkä jolloin alkoholia ei käytetä oikeastaan yhtään perheessä. Isä huolehtii lapsista, ei osta kertaakaan olutta. Se pätkä on rankka, mutta kuitenkin jollain tavalla onnellinen. Äiti saa opintonsa loppuun ja pääsee töihin. Pian vanhemmat käyvät tutustumassa paikkakunnan baareihin.
Vuosien kuluessa alkoholi ottaa yhä enemmän valtaa perheessä. Kaupasta lähtee joka ilta mukaan vähintään mäyräkoira. Nyt vanhemmilla on varaa juoda itsensä känniin joka ilta, molemmat ovat nimittäin työllistyneet. Lapset katsovat sivusta, eivät he voi muutakaan. Katraan vanhin muuttaa pois kotoa. Nyt tyttö on vastuussa nuoremmista, kun vanhemmat käyvät istumassa iltaa. Lapset ovat keskustelleet isän kanssa tämän sekä äidin alkoholin käytöstä. Äiti ei edes aio osallistua keskusteluun. Vanhemmat oikeuttavat massiivisen alkoholin käyttönsä sillä, että he eivät moneen vuoteen olleet ottaneet tippaakaan. Nyt he ottavat senkin edestä. Tilanne ei muutu, ei vaikka niin luvataan.

Kaiken tämän alkaessa tyttö oli yhdeksän vuotias. Kymmenen vuotta myöhemmin tilanne on vain pahentunut. Pullon henki on ottanut suuren vallan perheen huoltajista. Riitely on normaalia, lähes joka iltaista kuten myös alkoholin käyttö. Isosisko on jo pitkään asunut toisella paikkakunnalla. Tyttö muutti vasta vähän aikaa sitten pois kotoa, mutta vanhempiensa luona käydessään hän haluaisi pitää perheen taloa turvapaikkanaan. Lähes joka iltainen riiteleminen laukaisee tietynlaisen paniikin tytössä. Hän on pienestä asti kantanut harteillaan suurta takkaa. Suurin taakka on kuitenkin hänen sydämessään. Vaikka tyttö ei haluaisi, hän kantaa edelleen sitä vastuuta, joka hänelle sälytettiin vuosia sitten. Tyttö on päässyt pois Pullon hengen valtaamasta perheestä, mutta hänen pienet sisaruksensa ovat siellä edelleen. Edelleen he joutuvat kokemaan sitä tuskaa, pelkoa ja surua jota vanhempien alkoholin käyttö aiheuttaa. Aikanaan tyttö huusi, itki ja valitti vanhempien ongelmasta. Äiti ja isä keksivät vain syitä sille, miksi he tekivät niin kuin tekivät. Tyttö toivoi vanhempiensa eroavan. Ei olisi enää riitoja, lasten ei tarvitsisi enää pelätä kännisten ihmisten päähänpistoja. Mutta ei, edelleen vanhemmat ovat yhdessä, edelleen he riitelevät ja edelleen he kuuntelevat ensisijaisesti Pullon henkeä lastensa sijaan.

********

Tarina kertoo perheestä, jossa alkoholi on suurena osana vanhempien elämää. Lapset ovat huomanneet ongelman jo kauan sitten, mutta äiti ja isä eivät myönnä olevansa alkoholisteja.
Perustuu tositapahtumiin.

_ArkiPäivänVaras_

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.