IRC-Galleria

Chimera

Chimera

muokkaa tilaansa varmasti mutta hitaasti

Teinivanhemmat ja -kihlatMaanantai 08.12.2008 02:37

Mihin ihmeeseen teillä on kiire?

Sunnuntai-ilta on kulunut tiiraillessa irkkigälleriästä teinivanhempia, eritoten äitejä, joista usea (jos isä sattuu olemaan vielä kuvioissa) on myös kihloissa. Onkohan asia nyt pikkuhiljaa menossa siihen, että lapsiin suhtaudutaan kuin lemmikkieläimiin? Maatiaiskissoja otetaan lemmikeiksi vähän holtittoman tuntuisesti, vaikka sellainenkin "vähäpätöinen" (ilmainen) elävä olento vaatii ympärivuorokautista huolenpitoa.

Minä en edes yritä esittää olevani sitä mieltä, että edes puolet alle 20-vuotiaista isistä ja äideistä olisivat paitsi kypsiä vanhemmiksi, myöskään hankkimassa lasta täysin suunnitellusti. Jokusella lapsia voi olla vieläpä useampi ja kaikki eri kumppanin kanssa. Ei vaadi kovin kummoista teinikäyttäytymisen tuntemusta, jotta voi vetää näiden sankareiden galleriayhteisöiden sekä kommentoinnin tason perusteella johtopäätökset siitä, kuinka potentiaalisia kelpo vanhempia he ovat. Positiivinen korrelaatio tällä asialla on siihen, kuinka paljon potentiaalia lapsilla on kasvaa hyvätapaisiksi ja järkeviksi.

En halua yleistää, mutta näen vanhemmuusvalmiuden heikkona, mikäli yhä sitä villiä teiniaikaa viettäviltä ja vain 17-19-vuotiailta äipöiltä ja isukeilta löytyy yhteisöjä, kuten "alko holi EI ole ongelma.. kunhan sitä on tarpeeksi!!!" tai "seksi kumin kans o ko söis karkin papereinee". Kielenhallinta taasen on paitsi karkeaa, röyhkeää ja sivistymätöntä myös tasoa "mu faija o ehk tyhmiksin!!!" tai "tää roosa-irmeli täs kuvas on ehk Qmin gisuli ikin <3333."

Saamattomuudella, välinpitämättömyydellä ja vastuuttomuudella kehua retostellaan - ikään kuin kyseessä olisi todellisia hyveitä. Kirjoitin jo joskus aiemminkin, kuinka päälaellen asiat ovat menneet. Entisaikaan hyvät käytöstavat ja koulumenestys olivat nuortenkin keskuudessa arvostettuja piirteitä, mutta nykyään asia on täysin päinvastoin. Tämänkaltaiset kannanotot, eli pääasiassa teinien puutteiden julkituonti, saa yleensä vastaanotoksi suunnilleen tappouhkauksen ja useamman kirosanan. Kannatan peruskouluun oppiaineeksi keskustelutaitoja pitäen sisällään perusteltua argumentointia sekä asiallista kritiikkiä. Ei, "vitun ruma homo läski pelle vittu tapan sut!!!!" ei ole asiallista kritiikkiä.

Kaikella kunnioituksella teini-iän käyttäytymistä ja kiinnostuksen kohteita kohtaan, mutta onko se siis todellakaan oikea hetki hankkia lapsia? Roosa-Irmelillekin tulee paha mieli, jos kesken sidukan litkimisen tai kokovartalopeilin edessä poseeraamisen joutuu poistumaan vaipanvaihtoon tai imettämään.

Terveystiedon tunnilla kerrotaan sangen seikkaperäisesti eri ehkäisymenetelmistä. Jos on aivan pakko lintsata koulusta niin älkää nyt ainakaan näiltä kyseisiltä oppitunneilta. Epäselvyyksien varalta linkin takaa löytyy lista aihepiiriä käsittelevästä sanastosta:

http://www.ehkaisynetti.fi/scripts/en/global/glossary/index.php

Update 8.12.2008: Loppuun muistutan, että tämä kirjoitus oli suunnattu yhtä lailla miehille kuin naisille, vaikka kommenttiosio täyttyi lähinnä teiniäiteyteen liittyvistä asioista. Jos perehtyisitte tarkemmin teksteihini, joita olen vuosien saatossa laatinut, huomaisitte kuinka olen isyyden puolestapuhuja ja peräänkuulutan heiltä samanlaista vastuuta lapsen hoidossa. Mahdottoman surullista on, että usea - niin nuori kuin vanha - lasta odottava äiti jää yksin miehen pakoillessa vastuutaan.

Toinen asia on se, että monet ihmiset - edelleen niin miehet kuin naiset - eivät ole koskaan kypsiä vanhemmiksi. Potentiaalisinta epäkypsyys kuitenkin väistämättä on silloin, kun äiti/isä on vielä itsekin murrosikäinen. Poikkeuksiakin tietenkin toki löytyy ja siksi heitinkin aiemmin karkean arvion "alle puolista alle 20-vuotiaista" pohtiessani epäkypsien määrää. Pelko yleistämiseksi leimaamisesta vaatinee kaiketi vastaavan konkreettisen esimerkin prosentuaalisesta osuudesta tai lukumäärästä?

Minulle on vastannut usea järkevän ja kypsän tuntuinen nuorehko vanhempi ja olen ilmaissut vilpittömän iloni siitä, että heidän perhe-elämänsä on auvoisaa nuoresta iästä huolimatta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.