IRC-Galleria

Jätteenpoltto ja ilmastonmuutosLauantai 09.05.2009 17:36

Luonnonsuojelijat vastustavat jätteenpolton tukemista

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri tiedottaa

8.5.2009



LUONNONSUOJELIJAT TUOMITSEVAT JÄTTEENPOLTON TUKEMISEN



Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mielestä TEM tuhlaa uusiutuvan energian tukia väärään paikkaan antaessaan tukea jätteenpolttoon. TEM aikoo tukea Lahti Energian kaasutuslaitoksen rakentamista lähes 15 miljoonalla eurolla.

"Uusiutuviin energialähteisiin tarkoitettujen tukien ohjaaminen jätteiden polttoon on ilmaston ja luonnonvarojen käytön kannalta kestämätöntä politiikkaa. Jätteenpolton energian tuotosta pääosa on fossiilista alkuperää. Energiatuet tulee jätteenpolton sijaan ohjata oikeasti päästöjä vähentäviin energiatehokkuushankkeisiin ja uusiutuviin energialähteisiin. Tukia käytetään nyt selvästi väärin ja ilmastopolitiikan kannalta haitalliseen toimintaan", toteaa Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtaja, ilmastovastaava Leo Stranius.

Jokainen uusi jätteenpolttolaitos estää laajalla alueella jätteen synnyn ehkäisyn kehittämisen ja kierrätyksen lisäämisen. Polttolaitokset ovat kalliita ja lisäksi tarvitaan valtava jäterekkaralli. Jo nyt Lahden seudulta viedään jätettä poltettavaksi Kotkassa toimivaan polttolaitokseen. Ekokemin Riihimäen laitokselle kuljetetaan poltettavaa jätettä jo Oulusta, Turusta ja Raaseporista. Myös Ruotsista löytyy varoittava esimerkki: sinne tuodaan ulkomailta vuosittain jo 600 000 tonnia jätettä poltettavaksi. "Tuotaisiinko Lahden laitokselle jätteet Pietarista?" ihmettelee piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen.

TEM:n tukipäätös Lahti Energian kaasutuslaitokselle merkitsee, että uusiutuvan energian tuella lisätään päästöjä ja materiaalin turhaa kulutusta. Tuki on myös kannanotto jätelakia vastaan, koska ensijaisesti pitäisi ehkäistä jätteen syntyä ja sen jälkeen kierrättää.

Päätös on peruttava ja tuki ohjattava energiansäästötoimiin sekä aidosti uusiutuville ja päästöjä vähentäville energiamuodoille, kuten puu- ja tuulivoimalle sekä biokaasulaitosten kehittämiseen.



Lisätietoja



- ilmastovastaava Leo Stranius, puhelin 040 754 7371

- toiminnanjohtaja Ursula Immonen, puhelin 044 258 0598

- jäteasiantuntija Erja Heino, puhelin 0400 837 377



Taustatietoa:



Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin verkkosivut:

www.sll.fi/uusimaa

- kannanotot ja tiedotteet jätteenpoltosta



Suomen luonnonsuojeluliitto

www.sll.fi

- Eduskunnan talousvaliokunnalle lausunto energia- ja

ilmastostrategiasta (pdf) 8.5.2009

http://www.sll.fi/tiedotus/lausunnot/liitto/2009/index_html



Jätteenpoltosta

- Biojätteestä, lietteistä ja lannasta tuotettava biokaasu ja kaatopaikkakaasu on hyödynnettävä liikennepolttoaineena tai lämmön tuotannossa.

Esimerkiksi vain puolet pääkaupunkiseudun biojätteestä otetaan talteen, loppu päätyy kaatopaikan täytteeksi. Biojätteen lisäksi lietteet ja lanta ovat hyviä biokaasun lähteitä. Talteen otetusta kaatopaikkakaasusta jää nyt hyödyntämättä pääkaupunkiseudulla 40 %.

- Jätteenpolton päästöt:

Jätteenpoltto on saatu energiantuotantomuotona näyttämään ilmaston kannalta hyvältä käyttämällä sille väärää päästökerrointa. Sekajätteen päästökerroin on keskimäärin 60, mikä on korkeampi kuin esimerkiksi maakaasulla. Polttoainekäyttöön lajitellun ja käsitellyn yhdyskuntajätteen päästökerroinkin on 45. Jätteenpoltolle käytetty kerroin 31,8 perustuu lajiteltuun, puhtaaseen ja kuivaan teollisuusjätteeseen. Todennäköisesti poltettavaa jätettä jouduttaisiin jatkossa tuomaan myös ulkomailta.

Tuki Lahden kaasutuslaitokselle lisää kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna jätelain ensisijaisiin tavoitteisiin, ehkäisyyn ja kierrätykseen. Jätteen synnyn ehkäisy vähentää tehokkaimmin ilmastovaikutuksia. Parhaita jätteen hyödyntämistapoja ovat puolestaan menetelmät, joilla hyödynnetään samalla jätteen materiaalit ja energia. Jäteperäisillä biokaasulla, etanolilla ja dieselillä voidaan korvata fossiilisia liikennepolttoaineita. Fossiilista kaukolämmön ja sähkön tuotantoa voidaan puolestaan korvata aidosti uusiutuvalla puulla.

- TEM

tiedote tuesta Lahti Energialle

http://www.tem.fi/?89519_m=95369&s=2471


Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.