IRC-Galleria

Inkkari

Inkkari

Muokkaa tilaasi

Onko Suomi oikeudenmukainen maa?Maanantai 05.05.2008 14:10

IRC-Gallerian ylläpito poisti kirjoitukseni eilen ilman syytä, kun kirjoitin tähän "Suomi ei ole oikeudenmukainen maa". Nyt kirjoitan eri muodossa: Onko Suomi oikeudenmukainen maa?

Suomi liittyi ihmisoikeussopimukseen v. 1990, viimeisenä läntisenä maana. Vuonna 1953 ihmisoikeussopimus tuli voimaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Nämä maat ovat saaneet tuomioita tai päätöksiä seuraavasti:

Suomi 96 tuomiota, liittynyt sopimukseen v. 1990
Ruotsi 84 tuomiota, liittynyt sopimukseen v. 1953
Norja 20 tuomiota, liittynyt sopimukseen v. 1953
Tanska 29 tuomiota, liittynyt sopimukseen v.1953

Norja ja Tanska ovat melko samankokoisia verrokkimaita. Jos niiden oikeuskulttuuri olisi suomalainen, kum-mallakin olisi jo yli 200 tuomiota.

Naisten asema maassamme:

Maamme naisilla on miehiä huonompi asema työelämässä. Heitä yleensä ei oteta vakituiseen työsuhteeseen, kun heidän pelätään tulevan raskaaksi, jäävän äitiyslomalle ja aiheuttavan täten kustannuksia työnantajalle. Naisilla on samoissa tehtävissä huonompi palkka kuin miehillä, vaikka he tekevät yhtä paljon töitä kuin miehet.

EOK:n mielestä Suomen kansallisen raportin laatimisessa on epäonnistuttu, koska Suomen valtio salaa tärkeää ja olennaista tietoa. EOK on antanut asiasta lausunnon YK:n ihmisoikeusneuvostolle Suomen raportin määräai-kaistarkastelua varten.

EOK on havainnut vakavia puutteita erityisesti seuraavissa ihmisoikeuskysymyksissä:

- Oikeus tasa-arvoon lain edessä/oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin erityisesti tilanteissa, joissa vasta-puolena on ihmisoikeuksia loukannut kansallinen viranomainen.

- Diskriminoinnin kieltäminen, sananvapaus, lasten oikeudet ja järjestäytymisvapaus erityisesti tilanteis-sa, joissa kansalaiset haluavat toteuttaa oikeuksiansa, kun oikeusturvaloukkauksen on tehnyt kansallinen viranomainen.

Suomen valtio on sitoutunut noudattamaan kaikkia ihmisoikeuksiin liittyviä kansainvälisiä sopimuksia ja Eu-roopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä. Suomen oikeuslaitos sallii kuitenkin käytännöt, jotka jättävät huomiotta ihmisoikeuslainsäädännön sisällön ja Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätökset.

Niko Linsa EOK:n jäsen
http://www.syrjityt.fi
Vaasa

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.