IRC-Galleria

Paholainen IIISunnuntai 11.11.2007 04:06

Tämä vuohi-ihmisenä kuvattu paholainen on ymmärtääkseni peräisin antiikin roomalaiselta Faunus ja kreikkalaiselta Pan jumalalta. Jossain myös mainittiin Baphomet muinaisena (en muista minkä kansan) jumalana, ja sitä taidetaan nykyisin käyttää yhtenä saatanan nimenä. Vuohi hahmosta taas kysymys. Atrain taas taitaa olla yleinen meren jumalille. Ainakin Poseidonilla oli sellainen.

Joissain kuvissa (käsittääkseni lähinnä keskiaikaisissa) saattoi takapuolen tilalla olla toinen naama. Tarinan mukaan paholaisen uhatessa piti sille näyttää persettä, mikä muistutti sitä omasta vajaavaisuudestaan...

Myös vanhoissa Ghouls & Ghosts-peleissä Saatanalla oli oikean naaman lisäksi toinen alapäässään, tosin etupuolella. http://gngseries.retrogames.com/gng3/gng3satanillusion.jpg Molemmat suut syöksivät tulta, mikä taas tuntuu viittaavan lohikäärmeeseen, joka on yksi Saatanan ilmentymismuodoista. Toinen nimitys, Belsebub, taas taitaa tarkoittaa "Kärpästen herraa", ja se mainittiin yhdessä demoneja ja niiden hierarkiaa esittelevässä kirjassa ihan omana kärpäshahmoisena demonina. Muita jotka muistan olivat ainakin Stolas (viisas pöllö jolla oli pitkät jalat), Adramelech (aasinpäinen helvetin ylikansleri ja alunperin assyrialainen auringonjumala), Behemot, joka kuvattiin suurikokoisena ihmis-eläimenä esim. kahdella jalalla kävelevänä norsuna (vertaa Ganesa).

Tuon kirjan ulkomaalainen nimi taitaa muuten olla Dictionnaire Infernal.

En nyt ole ihan 100% varma tästä kaikesta, mut...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.