IRC-Galleria

Samovarius

Samovarius

Verbaalinen Ulostushäiriö

Valmet RK kal .222 Remington.Sunnuntai 10.11.2013 21:25

.222 -kaliiberisista Valmeteista on ollut puhetta jo jonkin aikaa. Päätin asian selventämiseksi kirjoittaa tähän lyhennetyn sitaatin Timo Hyytisen kirjasta Asesuunnittelua Suomessa, jossa kerrotaan moisen erikoisuuden syntyvaiheista. Hyytinen itse oli tuolloin suunnittelijana Valmetin Tourolan tehtailla.

" Vuonna 1979 tuli mielenkiintoinen kysely Indonesiasta. Sikäläinen rannikkovartiosto kyseli .22 LR eli pienoiskiväärin kaliiberin puoliautomaattikivääriä tarpeisiinsa. Kysely tuntui oudolta, ja pyysimme lisäselvitystä. Sieltä tuli vastaus, että rannikkovartiosto on tilaamassa aseita vartijoiden käyttöön, mutta kaliiberin tuli olla pienempi kuin armeijan käyttämä .223. Tilaajat olivat luettelosta katsoneet, että ainoa mahdollisuus oli .22 LR. Syytä pienempään kaliiberiin ei kerrottu, mutta saimme myöhemmin kuulla että Indonesian hallitsija ei luottanut merivartiostoonsa ja piti huolen, että näillä oli armeijaa huonompi aseistus. Ilmeisesti kyseessä oli eri uskontoryhmien väliset riidat. Ehdotin silloiselle vientipäälliköllemme Mikko Järvelle, että tarjotaan kaliiberia .222 Rem, jonka valmistukseen meillä olisi täydet valmiudet. Indonesian rannikkovartiosto kiinnostuikin aseesta, teimme prototyypt ja saimme kutsun tulla esittelemään asetta paikan päälle.

...

Edessä oli paksuista hirsistä koottu aita, johon armeijan edustajat ensin ampuivat Armalitellä. Kaikki luodit menivät läpi niin että lastut sinkoilivat takana. Kun sitten tuli .222 Valmetin vuoro, kävi täsmälleen samalla lailla. Mitään eroa ei huomattu, ovathan kaliberit varsin lähellä toisiaan. Lastut lentelivät aidan takana. Armeijan edustajat katselivat asettamme epäluuloisina ja alkoviat vertailla patruunoita. Sikäläisen pääesikunnan miehille oli suuri yllätys, että aseiden tehot olivat niin lähellä toisiaan. Hetken näytti siltä, että näin voimakas kaliberi ei tulisi kysymykseen. Lopulta herrat tulkitsivat määräystä niin, että koska .222 Rem on pienempi kuin .223 Rem ja aseemme täytti määräyksen, hankinta voidaan tehdä. Rannikkovartioston edustajat puolustelivat vielä hankintaa sillä, että usein merirosvot ja salakuljettajat olivat varsin vahvasti aseistettuja, eikä pienoiskiväärin kaliberi riitä valvonnan hoitamiseen. Indonesian pääesikunnan miehet arvelivat varmaan, että rajoittamalla panosten hankintaa, voidaan näiden aseiden käyttö pitää kontrollissa.

Kauppa syntyi ja toimitimme Indonesian rannikkovartiostolle muutaman tuhat rynnäkkökivääriä kaliberi .222 Rem.."

Samassa kalissa on ilmeisesti tuotettu joitain itselataavia kiväärejä mm. Ranskan ja Espanjan markkinoille, joissa pahat sotilaskaliberit on siviileiltä kielletty.

Suomestakin näköjään löytyy näitä: http://www.nettimarkkina.com/valmet-m76-222/1125812

Muissakin google-hauissa näyttäisi olevan levyrunkoinen Valmet M76. Liekinsammuttimesta myös puuttuu pistimen kiinnikkeet ja se muistuttaa tyyliltään FAL:n birdcagea, mutta on lyhyempi. Tämä ei välttämättä edes ole suomalaista tuotantoa, vaan on siviilimallien erikoisuus.

[img]http://digilander.libero.it/ak47web/zio6.JPG[/img]

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.