IRC-Galleria

[Ei aihetta]Tiistai 25.11.2008 22:36

10 myyttiä krapulasta

Krapulaan liittyy paljon erilaisia myyttejä. Joidenkin mukaan krapulan voi välttää tiettyjä juomia juomalla, toisilla vinkeillä luvataan taas helpotusta seuraavana aamuna.

Tässä onkin 10 monennäköistä myyttiä krapulaan liittyen.

Myytti 1. Krapulasta ei tarvitse välittää.
Faktaa: Krapula on kehon vastaus siihen, kun keho on myrkyttynyt liiasta alkoholista. Raskas ryyppääminen horjuttaa keskushermostoa ja häiritsee aivojen kemikaaleja, johtaen päänsärkyyn, huimaukseen ja pahoinvointiin.

Myytti 2. Krapula ei riipu sukupuolesta.
Faktaa: Krapula tulee helpommin naisille kuin miehille. Ja sille on olemassa hyvä syy: miehen elimistöstä on suurempi prosentuaalinen osa vettä kuin naisella, mikä auttaa laimentamaan alkoholia.

Myytti 3. Vain ryyppyputkesta tulee krapula.
Faktaa: Ryyppyputki todella varmistaa krapulan syntymisen, mutta ei tarvitse juoda raskaasti, jotta krapula voi yllättää seuraavana aamuna. Vain jopa pari juomaa voi laukaista päänsäryn ja muita krapulan oireita. Kannattaakin juoda aina alkoholijuomien välissä vettä tai alkoholitonta juomaa, jolloin keho pysyy nesteytettynä ja nauttimasi alkoholin määrä todennäköisesti vähenee.

Myytti 4. Viini on hellin vaihtoehto.
Faktaa: Punaviini sisältää tanniineja, joiden tiedetään laukaisevan päänsärkyä helposti joillain ihmisillä. Mallasjuomilla, kuten viskillä, on myös taipumusta aiheuttaa krapulaa. Jos tuleva aamu huolestuttaa, paras vaihtoehto on olut, sekä esimerkiksi vodka tai gini.

Myytti 5. Dieetticocktailit ovat turvallinen vaihtoehto.
Faktaa: Dieettijuomat voivat olla kaloriystävällisiä, mutta eivät auta krapulan välttämisessä. Tutkijoiden mukaan hedelmien, hedelmäjuomien ja muiden sokeria sisältävien juomien nauttiminen voi lieventää krapulan voimakkuutta.

Myytti 6. Viinaa ennen olutta.
Faktaa: Ei ole merkitystä, missä järjestyksessä alkoholia nauttii, vaan sillä alkoholin määrällä. Tosin sillä, missä järjestyksessä juomansa juo, voi olla vaikutusta siihen, miten paljon juo.

Myytti 7. Syö pastaa ennen nukkumaanmenoa.
Faktaa: Tässä myytissä on kaksi virhettä: ensinnäkin ennen nukkumaanmenoa syöminen ei auta, sillä ruoan täytyy olla mahassa ennen juomisen aloittamista. Toisekseen vaikka mikä tahansa ruoka hidastaa alkoholin imeytymistä, rasva tekee sen parhaiten. Eli nauti pihvi tai pizza ennen pullon tai tölkin korkkaamista, ja saatat selvitä pienimmillä vahingoilla.

Myytti 8. Päänsärkypilleri ennen nukkumaanmenoa.
Faktaa: Päänsärkylääkkeen vaikutus saavuttaa huippunsa neljässä tunnissa, joten aamulla siitä ei ole enää hyötyä. Säästä ennemmin lääke aamuksi. Tosin kannattaa välttää asetaminofeenia sisältäviä lääkkeitä alkoholin juomisen jälkeen, sillä alkoholi häiritsee sitä, miten maksa käsittelee asetaminofeenia, mikä voi johtaa pysyvään vaurioon.

Myytti 9. Alkoholi auttaa nukkumaan.
Faktaa: Alkoholi itse asiassa häiritsee nukkumista. Vaikka yömyssy voi auttaa nukahtamaan, se häiritsee unenlaatua, jolloin REM-unen määrä vähenee.

Myytti 10. Huomenjuoma parantaa krapulasta.
Faktaa: Alkoholin nauttiminen heti aamutuimaan ei tee muuta kuin lykkää krapulaa. Pahimmat oireet syntyvät silloin, kun veren alkoholitasot putoavat nollaan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.