IRC-Galleria

origin_

origin_

Pulisonki-Maiju

Kasvohalvaus (Bellin pareesi)Tiistai 25.12.2007 01:03

Kasvohalvaus johtuu kasvohermon (nervus facialis) toiminnan häiriöstä. Kasvohermoja on kaksi, ne hermottavat vasemman ja oikean kasvojen puoliskon kasvolihaksia. Halvauksessa toisen kasvohermon toiminta häiriintyy, jonka seurauksena saman puolen kasvojen lihastoiminta heikkenee tai lakkaa.

Syyt
Yleisin kasvohalvauksen syy on niin sanottu Bellin pareesi, joka johtuu kasvohermon vaurioitumisesta. Aivoista lähtevä kasvohermo kulkee mutkikasta luukanavaa pitkin lähellä sisäkorvaa ja on tästä syystä altis vaurioille. Bellin pareesin syytä ei tunneta.Bellin pareesiin sairastuu vuosittain 2–3 henkeä 10 000 ihmistä kohden. Siten suurin piirtein joka kuudeskymmenes suomalainen sairastuu elämänsä aikana.

Kasvohermo voi joskus vaurioitua myös muista syistä. Sitä tavataan punkkien levittämän borrelioosin myöhäisvaiheessa ja kasvojen alueella esiintyvän vyöruusun yhteydessä. Hyvin harvoin kasvohermo voi vaurioitua kasvaimen vaikutuksesta.Yksi syy kasvohalvaukseen on aivoverenkiertohäiriö,joka vaurioittaa kasvohermon toimintaa sääteleviä aivojen alueita.

Oireet
Bellin pareesiin liittyvä kasvohalvaus alkaa melko nopeasti ja saavuttaa huippunsa 2–3 päivän kuluessa. Halvausta ennen voi tuntua kipuja korvan seudussa, kasvoissa tai niskassa, mutta useimmiten kipuja ei ole. Halvaus näkyy toisessa kasvojen puoliskossa suupielen roikkumisena, nenän ja suupielen rypyt oikenevat, silmäluomi roikkuu ja otsanrypyt siliävät (ks. kuvat). Kasvojen kosketustunto on tallella, mutta alue saattaa tuntua turralta. Makuaistissa saattaa esiintyä häiriöitä.

Jos halvaus johtuu aivoverenkiertohäiriöstä, halvausoireita vain kasvojen alaosassa. Silmäluomi ei roiku ja otsaa pystytään rypistämään normaalisti. Aivoperäisessä kasvohalvauksessa esiintyy aivoverenkiertohäiriön laajuudesta riippuen yleensä muitakin aivohalvauksen oireita.

Bellin pareesiin ei ole tehokasta hoitoa. Tila yleensä paranee ajan mittaan itsellään, mutta ei aina. Viruslääkettä ja kortisonihoitoa on kokeiltu, jos oireiden alusta on kulunut vähemmän kuin 72 tuntia, mutta hoidon tehoa ei ole pystytty tutkimuksissa varmistamaan. Siksi lääkehoitoa ei suositella aloitettavaksi. Jos silmäluomi ei sulkeudu, tarvitaan sarveiskalvon suojaamiseksi kostuttavia lääkkeitä ja muita toimenpiteitä.

Jos Bellin pareesi on vain osittainen, 95 % potilaista parantuu täysin. Täydellisen halvauksen jälkeen puolet potilaista paranee täysin ja lopuistakin suurin osa hyvin tai kohtalaisesti. Runsaalle neljäsosalle jää joitain kasvojen toiminnan häiriöitä.

Ehkäisy
Bellin pareesiin ei tunneta ehkäisyä

Kuten huomaa,multa halvaantu vasen puoli (kuvasta katsottuna oikea).
Paranemista ootellaan.
Oli pakko laittaa tää tänne,koska tää on kyllä taas vähään aikaan oudointa mitä meikälle tapahtuu! Lääkäri lupaili et oisin jo parin kuukauden sisällä silti vanhalla naamalla kuvioissa :)
Hyvää joulua, älkää luopuko toivostanne!









Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.