IRC-Galleria

Satunnainen artikkeli Wikipediassa:Sunnuntai 17.12.2006 23:03

"Lovi

Lovi tarkoitti suomalaisessa mytologiassa ilmeisesti veden- tai maanalaista Tuonelaa tai aukkoa vainajalan ja todellisuuden välillä. Lovi saattoi sijaita järven alla, esimerkiksi järven pohjassa olevan kuopan takana olevassa toisessa järvessä, kuten saamelaisten Saivo-vainajala. Lovi tunnetaan varsinkin loveen lankeamisesta sekä lovesta noususta kertovasta perinnetiedosta.

On myös arveltu, että lovi voisi tarkoittaa naisen vaginaa. Naisen vagina on koettu reitiksi todellisuuden ja tuonpuoleisen välillä, sillä sitä kautta synnytään. Naisen vaginaan kuvitelluista väkevistä taikavoimista kertoo myös harakointi.

Ehkä vainajan sielun on ajateltu menevän vaginan kautta takaisin, ja ehkä myös tietäjä on voinut käyttää tätä reittiä käydessään vainajien maassa. Useat muinaiset hautaustavat viittaavat siihen, että vainajat on pyritty palauttamaan kohtuun ainakin vertauskuvallisessa mielessä. Hautakammio on saattanut muistuttaa naisen sisäpuolta, hautaan on voitu laittaa punamultaa kuvastamaan naisen verta, ja joissakin perinteissä vainajat on haudattu sikiöasentoon. Vainajan ruumiille on usein tehty vertauskuvallisesti siten, kuin hänen sielulleen toivotaan käyvän."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.