IRC-Galleria

Aldaron

Aldaron

Jonni Lehtiranta

SparkTorstai 03.08.2006 14:34

Olen jo vuosia missannut kaikki vierailijaluennot. Ne on aina pannut merkille, ehkä merkinnyt kalenteriin ja sitten unohtanut tai korvannut jollain kivemmalla. Tänäänkin meinasi käydä niin - luento ehti jo puoleenväliin ennen kuin muistin sen, mutta tällä kertaa pahusvie laitoin kengät jalkaan ja kävelin alakertaan.

Luento oli "Behavioral syndromes: an evolutionary ecology overview", by Andrew Sih University of Californiasta.


Puhui Hyper-Aktiivisista Uroksista (HAU) jotka ovat toisaalta omassa ympäristössään sekä tehottomia että haitallisia (yrittävät pariutua kaiken kanssa ja pelottavat naaraat piiloon), toisaalta tehokkaita valtaamaan uusia alueita joilla ei ole predaattoreita -> selittää osaltaan miksi eläinlaji on uudessa paikassa riesa vaikka olisikin aiemmalla esiintymisalueellaan varsin piilossa oleva harmoninen osa ekologiaa.

Eläimen aktiivisuus lisää sekä pariutumistehokkuutta että predaattorin suuhun joutumista. Ja toisaalta rohkeus johtaa siihen että kerää skilliä rohkeana olemisesta, mikä edistää rohkeutta jne. "ujous" toimii samalla tavalla. Skilli on mm. sitä että osaa hakeutua itselleen sopiviin olosuhteisiin ja tilanteisiin..

Ja jotain semmoista. http://ecology.ucdavis.edu/faculty/detail_Faculty.aspx?id=114


Luento oli aika mukavasti yleistajuista tavaraa, kuitenkin melko voimakkaalla tieteellisellä tutkimuksella tuettuna ja höystettynä. Pidin ihan sikana. Lisää tämmöisiä mistä tahansa aiheesta!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.