IRC-Galleria

Kristian1

Kristian1

Rakas taivaan isä joka loit maan ja taivaan ja ihmiset. Rakastan jumalaa,itseä, lähimmäisiä ja sitten ystäviä. Aamen.

Miljoonia vuosia taas... Kyllä ne kehtaaKeskiviikko 30.10.2013 02:45

"Tämä on kadonnut maailma" - Retkikunta löysi uusia lajeja Australiasta.


LÖYTÖ Pohjois-Australian syrjäseudulle suunnannut tutkijaryhmä on löytänyt alueelta kolme uutta selkärankaisten lajia. Eläimet ovat eläneet miljoonien vuosien ajan eristyksissä alueella, jota tutkijat kutsuvat "kadonneeksi maailmaksi".
James Cook -yliopiston tutkija Conrad Hoskin ja hänen mukanaan ollut National Geographic -lehden kuvausryhmä pudotettiin helikopterista vaikeakulkuiseen Cape Melvillen vuoristoon maaliskuussa.

Löydöt tulivat retkikunnalle yllätyksenä. Tutkijat törmäsivät ensimmäistä kertaa erikoiseen lehtihäntägekkoon, kullanväriseen kaivajaliskoon sekä kivikossa elävään keltaiseen sammakkoon. Yhtäkään niistä ei ole aiemmin tavattu.


Cape Melvillen huippu ovat kadonnut maailma. Nämä lajit ovat kaikkien aikojen löytö.


Noin 20 senttiä pitkän lehtihäntägekon kerrotaan olevan muinaisjäänne niiltä ajoilta, kun sademetsät olivat Australiassa laajalle levinneitä. Kaivajalisko puolestaan poikkeaa huomattavasti aiemmin tunnetuista sukulaisistaan. Kuivana aikana kivikkolabyrinttien syvyyksissä elävä sammakko laskee munansa kivien kosteutta kerääviin halkeamiin.

Eivät arastelleet


National Geographicin mukaan sammakko ja gekko eivät lainkaan arastelleet ihmisiä.

- Cape Melvillen huippu ovat kadonnut maailma. Nämä lajit ovat kaikkien aikojen löytö. Olen edelleen ällistynyt ja innoissani, Hoskin kommentoi uutistoimisto AFP:lle.




Hän korosti, kuinka epätavallista uusien selkärankaislajien löytäminen on Australian kaltaisessa paikassa, jonka pitäisi olla läpikotaisin tutkittu.

Jättimäisistä mustista graniittilohkareista koostuvat kasat hallitsevat läpipääsemättömänä pidetyn vuoristoalueen maisemaa. Cape Melvillea on tutkittu tähän mennessä vain sen juurelle levittäytyneen kivikon osalta.

Nyt tutkimukset keskittyivät huipun tasangolla sijaitsevaan, lohkareiden suojaamaan sademetsään, joka havaittiin aiemmin satelliittikuvista. Uusien lajien lisäksi retkikunta teki muutamassa päivässä myös muita tieteen kannalta tärkeitä löytöjä.

Retkikunta suunnittelee jo paluuta alueelle. Tarkoitus on etsiä lisää uusia lajeja.


http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288614840142.html

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.