IRC-Galleria

Kristian1

Kristian1

Rakas taivaan isä joka loit maan ja taivaan ja ihmiset. Rakastan jumalaa,itseä, lähimmäisiä ja sitten ystäviä. Aamen.

2. Mikä on syntiä?Sunnuntai 27.07.2014 04:03

Mikä on syntiä?

Raamatussa ei ole lueteltuna kaikkia maailman syntejä erikseen nimeltä mainittuna. Maailmaan eivät mahtuisi ne kirjat, jos jokainen synti lueteltaisiin erikseen. Yksi synti on poikinut lisää syntiä. Maailma menee yhä pidemmälle pahuudessa ja täyttää syntiensä mittaa, kunnes Jumalan kärsivällisyys päättyy ja hän tuomitsee jumalattomat heidän jumalattomien tekojensa mukaan kadotukseen.

Synneistä ei tarvitse tehdä kaiken kattavaa listaa, jotta voisi tietää, mikä on syntiä ja mikä ei. Synnin tunnistaminen on itse asiassa erittäin helppoa. Kaikki, mikä vahingoittaa Jumalan luomaa ihmistä ja osin myös luomakuntaa, on syntiä. Vahingon tuottaminen ei ole vain ruumiin vahingoittamista vaan myös sielun turmelemista. Tässä on lupa käyttää järkeä, joka on saatu Jumalalta. Eläimiä on lupa pyydystää, kasvattaa ja tappaa ruoan saamisen turvaamiseksi sekä puita ynnä muita luonnonvarantoja saa käyttää ihmisen hyväksi, kunhan ei saastuta toimillaan luontoa yli sen sietokyvyn. Mitä itsepuolustukseen ja sotimiseen tulee, niin se on erityinen vaikea kysymys, josta myös kristityt ovat eri mieltä keskenään. Sanon omana mielipiteenäni sen, että voimaa on lupa käyttää itsepuolustukseen ja poliisilla on Jumalalta saadut valtuudet toimia pahojen rankaisijana sekä hyvien suojelijana. Sodassa on parasta kieltäytyä aseellisesta maanpuolustuksesta ja palvella muulla tavoin maataan, auttaa lähimmäisiä tekemällä hyvää.

On myös oikeudenmukaista pahan tekemistä niin kuin esimerkiksi rikollisten rankaiseminen, mutta uskon, että uudessa liitossa vankeus on riittävän kova tuomio pahimmistakin rikkeistä. Kuolemantuomio kuului vanhan liiton aikakauteen. Sodat eivät lopu sotimalla eikä uskovaisen tarvitse puolustaa maataan aseellisesti. Jeesuksen sanojen mukaan "autuaita ovat rauhantekijät". Maata voi puolustaa myös aseettomasti, mutta päättäkööt itse kukin, mikä on oikein Jumalan edessä. Vanhan Testamentin aikana Jumala käski Israelia tappamaan Jumalan kansan vihollisia ja jumalattomia, vaikka nämä olisivat olleet omaa perhekuntaa. Silloin Jumalan kansa muodostui yhdestä etnisestä kansasta eivätkä ne ohjeet sovellu kristityille, jotka elävät hajallaan maailmassa, eri kansojen jäseninä. Jos sotimaan lähdetään, niin silloin tapetaan uskonveljiä, jotka sotivat toisen valtion joukoissa.

Uudessa liitossa elämme toista aikakautta, jossa anteeksianto ja uuden mahdollisuuden tarjolla pitäminen ovat syrjäyttäneet kovan siviililain armottomine rangaistuksineen. Ohjeet anteeksiannosta eivät tarkoita sitä, etteikö rikollisia saisi rangaista. Hyvän tekeminen viholliselle on ohje rauhan ajan naapuruussuhteille, ei sodankäyntiä varten. Tätä taustaa vasten en voi tuomita niitä, jotka puolustavat maataan aseellisesti, vaikka uskonkin, että Jumala tahtoisi kristittyjen jättävän sen asian jumalattomille ja puolustavan maataan aseettomasti, vaikka eturintamalla, jos sinne käsketään mennä. Uskovainen voi toimia esimerkiksi lääkintäjoukoissa ja pelastaa henkiä sen sijaan että tappaisi.

Ihmisen ei tarvitse kokeilla syntiä tietääkseen, mikä on syntiä ja mikä ei. Saatana valehtelee ihmiselle, ettei synti ole paha asia vaan se on ihanaa. Saatana houkuttelee palvelijoidensa kautta nuoret pahoille teille, väkivaltaisten poluille, ilkivaltaa tekemään, varastamaan ja käyttämään päihteitä. Nuoret oppivat valehtelemaan ja selittämään pois syntiä ikään kuin se ei olisikaan syntiä. Kun ihminen on paatunut, hän ei pidä syntiä enää pahana asiana vaan näkee sen hohdokkaana, hyvänä asiana. Tämän maailman ihmiset nauttivat synnistä ja varsinkin sen katselemisesta. Telesivio ja videopelit sekä elokuvat ovat täynnä siveettömyyttä, väkivaltaa, jumalattomuutta ja pornoa, jota katsotaan himojen vallassa ja nautitaan estoitta synnin tuomasta mielihyvästä. Samoja asioita, mitä nähdään näyttöpäätteeltä ja kuvaruudusta, harjoitetaan sitten omassa elämässä ja luullaan, että se on sitä, mitä kuuluukin tehdä. Synnistä saa lyhytaikaista nautintoa, mutta sen jälki paljastaa, millainen teko oli. Humalasta tulee krapula, siveettömyydestä häpeä ja huono omatunto, rikoksista tuomio, jos niistä jää kiinni. Lopulta jokainen jää kiinni Jumalalle, sillä mikään teko tai ihmisen ajatus ei ole salassa häneltä, jolle meidän on tehtävä tili kuoleman jälkeen.

Jumala on antanut ihmiselle puolustusmekanismit, joiden avulla jokainen voi varjeltua syntiä tekemästä. Kun viettelykset ja kiusaukset tulevat, voidaan välttyä lankeamiselta. Minun ei tarvitse kokeilla huumeiden käyttöä tietääkseni, että se on syntiä. Minun ei tarvitse hypätä alas kalliolta rotkoon, tietääkseni, että se on syntiä. Jumala on pannut ihmiseen sisäisen oikeudentajun, jotta voimme erottaa hyvän pahasta, vaikka emme pahaa tekisi. Saatana valehtelee tässäkin kohden ja sanoo: "Miten voit tietää, että humala on paha asia, jos et ole sitä itse kokeillut? Miten voit tietää, että pilven polttaminen on paha asia, jos et sitä itse kokeile?" Itsestään huolen pitävä ihminen ei usko saatanan valheita vaan erottaa synnin vanhurskaudesta jo ennen kuin lankeaa syntiin. Kenenkään ei ole pakko siihen langeta.

Synti tuhoaa Jumalan luomaa ihmistä, hänen sydäntään ja ruumistaan sekä muuta luomakuntaa. Jumala on täysin synnistä erotettu puhdas ja pyhä Jumala. Jumala pitää yllä elämää voimallaan ja suojelee kaikkia luotujaan, mutta ei estä aina saatanaa toimimasta ja vahingoittamasta ihmisiä synnillä sekä lyömällä heitä sairauksilla. Sairauksia ei voida pitää suoraan omasta synnin teosta johtuvana eikä se ole aina vanhempienkaan synnin teon syytä. Joku voi sairastua ihan vain sen vuoksi, että Jumala koettelee häntä sairauden avulla tai vetää jumalatonta puoleensa, kun lyö häntä sairaudella. Tämä kuoleman ruumis on vain väliaikainen asunto meille, joten se rapistuu ja kuolee joka tapauksessa, niin ettei Jumala tee syntiä sallitessaan myös viattomien sairastaa ja olla vammaisia. Jumala tuomitsee kuoleman jälkeen jokaisen ihmisen oikeudenmukaisesti eikä sen jälkeen kenellekään tapahdu mitään vääryyttä. On turvallista painaa pää viimeistä kertaa pielukseen ja nukkua pois rakastavan Isän ja vanhurskaan tuomarin syliin. Kuolema ei ole uskovaiselle tappio vaan voitto, mutta emme saa silti riistää henkeä itseltämme, koska se on syntiä. Meillä on maan päällä paljon tehtävää ja koettavaa, mihin kuuluu osana elämän vaikeudet ja ahdingot, suoranainen kärsimys, kipu ja tuska, vainot Jeesuksen nimen tähden.

Synti on pahinta silloin, kun ihminen tekee sen tarkoituksella ja tieten tahtoen. Oikeudessakin tutkitaan se, onko teko harkittu vai tehty äkkipikaisuudessa tai peräti vahingossa. Olipa synti tehty tahallaan tai tahattomasti, niin se tuhoaa Jumalan luomaa elämää ja on siten aina syntiä Jumalaa vastaan. Kun Daavid oli tehnyt syntiä lähimmäiselle ja aiheuttanut hänen kuolemansa, tunnusti hän Herralle, että oli tehnyt syntiä "häntä ainoata vastaan." Synti koskettaa suoraan toista ihmistä tai ihmistä itseään, mutta on rikos Jumalaa vastaan, koska ihminen on Jumalan luoma olento eikä sellaista saa vahingoittaa. Jumala on antanut meille ainoastaan luvan rakastaa toinen toistamme ja Jumalaa yli kaiken. Jos noudattaisimme sydämen halusta näitä kahta käskyä, niin kukaan ei tekisi toiselleen tai itselleen pahaa ja maailma olisi hyvä paikka asua. Nyt näemme, että maailma on turvaton ja rauhaton paikka, koska kaikki tekevät syntiä, kuka enemmän ja kuka vähemmän. Uskovainen ei tunne kuuluvansa tähän maailmaan vaan haluaa päästä tulevaan, Jeesuksen Kristuksen ja Jumalan luokse, sillä siellä ei ole enää syntiä eikä kirousta synnin tähden. Mikään ei voita sitä, minkä Jumala on meille valmistanut. Ihmisen paras osa on olla lähellä Jumalaa ja päästä Jeesuksen sekä pyhien luokse taivaaseen.

Laiminlyönnit ja mielenlaatu

Synti ei ole vain tekoja vaan se on myös ajatuksia, sanoja ja laiminlyöntejä, tekemättä jättämistä. Kun Jeesus kertoi laupiaasta samarialaisesta, niin siinä kertomuksessa syntiä tekivät leeviläinen ja pappi. Luuk.10:25-37 He eivät auttaneet kärsivää lähimmäistä, vaikka olisivat voineet sen tehdä. He syrjäyttivät lain suurimman käskyn eli rakkauden käskyn noudattaakseen vähempiarvoisia säädöksiä ja ihmisten perinnäissääntöjä. Jeesus opetti selvästi, että esimerkiksi sapattina oli lupa tehdä hyvää, parantaa sairaita ja pelastaa henkiä. Jumalanpalvelussäädöksiä oli lupa rikkoa, kun Daavid tarvitsi miehineen ruokaa syödäkseen. Matt.12:1-8; Joh.7:21-24 Ihmisen elämää suojelevaa työtä on lupa tehdä sapattina, vaikka silloin rikotaan sapattikäskyä vastaan. Lääkärit, sairaanhoitajat, palomiehet, poliisit ja muut elämän sekä yhteiskunnan toimintojen kannalta tärkeätä työtä tekevät saavat tehdä työtä myös sapattina, mutta oikeudenmukaista olisi jakaa työvuorot siten, etteivät yhdet ja samat olisi aina sapattina töissä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.