IRC-Galleria

Kristian1

Kristian1

Rakas taivaan isä joka loit maan ja taivaan ja ihmiset. Rakastan jumalaa,itseä, lähimmäisiä ja sitten ystäviä. Aamen.

2/6 Älä myy perintöosaaPerjantai 27.03.2015 18:03

"Ja Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tämä oli hedelmätön. Ja Herra kuuli hänen rukouksensa, ja hänen vaimonsa Rebekka tuli raskaaksi. Ja lapset sysäsivät toisiaan hänen kohdussansa. Niin hän sanoi: 'Jos näin käy, minkätähden minä elän?' Ja hän meni kysymään Herralta. Ja Herra sanoi hänelle: 'Kaksi kansaa on sinun kohdussasi, kaksi heimoa erkanee sinun ruumiistasi, toinen heimo on toista voimakkaampi, vanhempi palvelee nuorempaa.' Kun hänen synnyttämisensä aika oli tullut, katso, hänen kohdussaan oli kaksoiset. Joka ensiksi tuli hänen kohdustaan, oli ruskea ja yliyltään niinkuin karvainen vaippa; sentähden pantiin hänelle nimeksi Eesau. Senjälkeen tuli ulos hänen veljensä, ja hän piti kädellään Eesaun kantapäästä. Ja hänelle pantiin nimeksi Jaakob. Iisak oli kuudenkymmenen vuoden vanha heidän syntyessänsä. Ja pojat kasvoivat suuriksi, ja Eesausta tuli taitava metsästäjä, aron mies; Jaakob sitä vastoin oli hiljainen mies (hebreaksi 'tam'; tarkoittaa hiljaista, vaatimatonta, kuten Herramme Jeesuskin oli), joka pysyi kotosalla. Iisak rakasti enemmän Eesauta, sillä hän söi mielellänsä metsänriistaa, mutta Rebekka rakasti enemmän Jaakobia. Kerran, kun Jaakob oli keittänyt itselleen keiton, tuli Eesau kedolta nälästä nääntyneenä. Ja Eesau sanoi Jaakobille: 'Anna minun särpiä tuota ruskeata, tuota ruskeata keittoa, sillä minä olen nälästä nääntynyt.' Sentähden hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: 'Myy minulle ensin esikoisuutesi.' Eesau vastasi: 'KATSO, minä kuolen kuitenkin, mitä minä esikoisuudellani teen?' Jaakob sanoi: 'Vanno minulle ensin.' Ja hän vannoi hänelle ja myi esikoisuutensa Jaakobille. Ja Jaakob antoi Eesaulle leipää ja hernekeittoa. Ja hän söi ja joi, nousi ja meni matkoihinsa. Niin halpana Eesau piti esikoisuutensa."(1Moos.25:21-34)
Iisakin vaimo Rebekka sai kaksoset ihmeen KAUTTA, sillä hän oli hedelmätön. Tämä on myös eräänlainen esikuva Messiaan syntymästä, joka oli syntyvä neitsyestä. Jaakobia eli Israelia kutsutaan Raamatussa Jumalan esikoispojaksi. Jumala kutsui myöhemmin esikoispoikansa Israelin pois Egyptistä (2Moos.4:22). Jaakob eli Israel ei syntynyt ensin, vaan Eesau syntyi ensin, mutta Herra sanoi, että vanhemman olisi palveltava nuorempaa. Yleensä ensiksi syntynyt poikalapsi oli esikoinen eli kaiken perillinen, mutta tässä tapahtui poikkeus, sillä Jumala rakasti Jaakobia, mutta vihasi Eesauta. 'Vihata' on hebreaksi 'sne', joka tarkoittaa myös syrjiä, halveksia, tuntea vihamielisyyttä. Kreikaksi se on 'miseo', tarkoittaen myös 'olla rakastamatta, olla välittämättä, pitää vähemmän arvoisena'. Jumala siis tiesi etukäteen, millainen vanhempi veli olisi. Tämä on myös osoitus siitä, että Jumalan valinta tapahtui armosta (Mal.1:2-3; Room.9:10-13).
Profeetta Hoosea kirjoitti nämä sanat paljon myöhemmin: "Egyptistä minä kutsuin poikani" (Hoos.11:1), jota sitten Matteus evankeliumissaan sovelsi tarkoittamaan Jeesusta, kun Hän palasi maanpaosta Egyptistä Herodeksen kuoltua. (Hoos.11:1; Matt.2:15). Tämä on juutalainen Midrash tulkintatapa, jota sekä Jeesus että apostolit käyttivät. Midrash tarkoittaa 'tutkimusta' tai 'selvitystä' ja se tulee sanasta 'darash', joka tarkoittaa 'etsiä' ja 'kysellä'. Kaikki profeetat ovat itse asiassa viitanneet Messiaaseen, sillä profetian Henki on Jeesuksen todistus.

Jeesuksesta sanotaan myös, että Hän on esikoinen viitaten siihen, että Hän on kaiken perillinen eikä ensiksi luotu, kuten esimerkiksi Jehovan todistajat väärin opettavat vedoten Sananlaskujen väärin käännettyyn kohtaan, joka kertoo Viisauden olevan luomisen tulosta. Alkukielellä, samoin kuin King James-käännöksessä, kuitenkin selvästi sanotaan, että Jumala omisti Viisauden aikojen alusta (Sananl.8:22). Asiayhteys sen myös paljastaa (Kol.1:15-18). Jeesus on myös siinä mielessä esikoinen, että Hän on noussut ruumiillisesti kuolleista ensimmäisenä. Koska Hän on Jumalan esikoinen, niin myös kaikki hengelliset siunaukset ovat Hänessä taivaallisissa, joista mekin saamme Kristuksen kanssaperillisinä myös ammentaa jo nyt, esimakuna tulevasta (Ef.1:3).

Nyt käymme tutkimaan Eesaun eri nimityksiä ja sitä, mitä ne tarkoittavat alkukielen mukaan. Hebrean kielessä ei ole vokaaleja, vaan ainoastaan konsonantteja. Vain asiayhteys kertoo, mistä on kysymys ja jäljestäpäin lisätyt vokaalimerkit konsonanttien alapuolella. Yksi sana saattaa merkitä monta asiaa, mikä tekee käännöstyön haastavaksi. Tästä johtuen hebrean kielellä on Raamatussa lukuisia sanaleikkejä. Monesti henkilön nimi kuvaa myös hänen persoonansa ja on usein profeetallinen.

Eesaun toiset nimet ovat Edom ja Seiir (viitaten hooronilaiseen Seiirin vuoristoon, johon Eesau asettui myöhemmin).

Eesau, hebreaksi Eesav, tarkoittaa ruohoa. Tämä viittaa siihen, ettei hän ollut pysyvä iankaikkisesti, koska hän ei tehnyt Jumalan tahdon mukaan. Kaikki liha on kuin ruoho ja se katoaa. Eesau oli siis lihallisen ihmisen esikuva, sillä hän oli yltäpäältä karvojen peitossa, niinkuin ruohoa. Hän oli läpikotaisin lihallinen ja maailmallinen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.