IRC-Galleria

Voiko kuvasta tietää haluaako kuvan julkaissut henkilö juuri sellaista kommenttia mitä kuvan katsojat olettavat? Rikosuhripäivystyksen teemachatissa seksuaalinen häirintä netissä keskustelussa nuoret toivat esille, että kuvasta näkee ketkä nuoret haluavat seksuaalissävytteisiä kommentteja – Heillä kun on niin sanottuja herukuvia. Otsikon kommentit ovat useille nuorille arkipäivää nettimaailmassa.

Netti ei ole irrallinen osa elämää, vaan se kuuluu lähes jokaisen sosiaaliseen arkipäivään. Reaalimaailman tapahtumien käsittely jatkuu usein netissä. Nettimaailman kasvottomuus ja anonyymius voi saada nuoren tai aikuisen ajattelemattomaksi. Nettiin kirjoitetut kommentit voivat tulla sellaisiksi, mitä ei tulisi sanoneeksi kasvokkain. Kasvottomuus tarjoaa mahdollisuuden toimia luolamiehen tai luolanaisen tavoin. Reaalimaailman vuorovaikutussäännöt pätevät myös nettimaailmassa.

Netissä tulee käyttää kieltä, joka ei loukkaa. Mieti ennen kuvan kommentointia onko teksti sellainen, mitä voisit sanoa toiselle myös kasvokkain. Lue teksti ennen lähetä-napin painallusta. Jos ajatuksiin hiipii mahdollisuus toisen ihmisen loukkaamisesta tai jopa seksuaalisesta häirinnästä, niin silloin on hyvä pysähtyä. Seksuaalinen häirintä netissä kyselyn kommentointiosiossa keskustelijat toivat esille, eikö aikuiset voi toisilleen laittaa seksuaalissävytteisiä kommentteja. Jokaista ihmistä tulee kohdella kunnioittavasti ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen katsomatta. Toisen ihmisen kunnioittaminen lähtee sanoista ja teoista. Kunnioitetaan toisiamme myös netissä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.